Γυναίκες 20 και 30 ετών – απλά βήματα για να φροντίσετε την υγεία σας

Στην ηλικία των 20 και των 30 οι καλές συνήθειες και η πρόληψη έχουν σπουδαίο ρόλο καθώς θέτουν τα θεμέλια μιας καλής υγείας εφ όρου ζωής.

  • Σωστή διατροφή και άσκηση

Αφήστε τα τηγανητά και λιπαρά φαγητά και βάλτε στη ζωή σας μισή ώρα σωματικής άσκησης τη μέρα. Αν αποκτήσετε σωστές συνήθειες από τώρα, τα οφέλη θα σας ακολουθούν για πάντα.

  • Διαμορφώστε μια καλή σχέση με το γιατρό σας

Η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενούς είναι μείζονος σημασίας. Συλλέξτε όλες σας τις απορίες και ζητήστε του να σας κατευθύνει. Για παράδειγμα, «ποιά μέθοδος αντισύλληψης είναι η καταλληλότερη για μένα;», «χρειάζεται να εμβολιαστώ για μόλυνση από HPV;», «πώς μπορώ να ελεγχθώ για σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις;».

  • Μάθετε το οικογενειακό σας ιστορικό

Μήπως η αδερφή σας, η μητέρα σας ή η γιαγιά σας εμφάνισε ποτέ καρκίνο του μαστού; Έχετε πολλά άτομα στην οικογένεια με σακχαρώδη διαβήτη;

Σε πολλά προβλήματα υγείας υπάρχει κληρονομική προδιάθεση που εφόσον είναι γνωστή μπορεί να μας βοηθήσει να διαφυλάξουμε την υγεία μας με τη σωστή παρακολούθηση.

  • Μην ξεχνάτε τον προληπτικό έλεγχο

Για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, είναι καλό να γίνεται τεστ Παπανικολάου ανά τριετία στις ηλικίες 20-30 ετών, ενώ μετά την ηλικία των 30 ετών ο προληπτικός έλεγχος είναι καλό να γίνεται ανά τριετία με HPV τεστ (μόνο του ή σε συνδυασμό με το τεστ Παπανικολάου).

Εάν είστε σεξουαλικά ενεργή και σε κίνδυνο για σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις είναι καλό με την καθοδήγηση του γιατρού σας να ελεγχθείτε για χλαμύδια, γονόρροια, τριχομονάδες, σύφιλη, ηπατίτιδα Β, HIV και άλλες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Ένας γενικότερος έλεγχος της υγείας σας κάθε 1-2 χρόνια αλλά «check up», είναι καλό να γίνεται και να μετριέται η πίεσή σας, τα επίπεδα σακχάρου, χοληστερίνης κ.α. στο αίμα σας, να ελεγχθείτε για ύπαρξη αναιμίας κλπ. Όλα αυτά είναι σημαντικά καθώς μας βοηθούν να εντοπίσουμε τυχόν προβλήματα εγκαίρως και να λάβουμε τα ανάλογα μέτρα.

Επιμέλεια κειμένου – Αναστασία Μορτάκη, Ειδικευόμενη Μαιευτικής Γυναικολογίας

Πηγές- webmd.com , acog.org