Δυσοσμία Κόλπου: Αίτια και Αντιμετώπιση

Δυσοσμία κόλπουσε τι οφείλεται και πως να την αντιμετωπίσετε

Οι δυσάρεστες οσμές στην ευαίσθητη περιοχή είναι κάτι που όλες οι γυναίκες αντιμετωπίζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αν και είναι απόλυτα φυσιολογικό για τον κόλπο να έχει κάποια μυρωδιά, ορισμένες οσμές μας προειδοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ποιές οσμές πρέπει να προσέχουμε

Όταν ο κόλπος παράγει μια δυσάρεστη οσμή, όξινη ή παρόμοια με ‘ψαρίλα’ θα πρέπει να μας υποψιάσει.

Πώς λοιπόν προκαλείται αυτή η δυσοσμία;

Ο κόλπος, υπό φυσιολογικές συνθήκες, έχει τη δική του χλωρίδα που απαρτίζεται από βακτήρια και μύκητες που συνυπάρχουν σε ένα όξινο pH.

Όταν κάτι διαταράξει την ισορροπία αυτή, παράγονται εκκρίσεις και οσμές που μας προειδοποιούν για μια πιθανή λοίμωξη.

Τα συχνότερα αίτια κολπικής δυσοσμίας

Βακτηριακή κολπίτιδα

Είναι το συχνότερο αίτιο πίσω από τις δυσάρεστες κολπικές οσμές που θυμίζουν ψαρίλα. Τα βακτήρια διαταράσσουν τη φυσιολογική χλωρίδα και κάνουν το pH του κόλπου αλκαλικό.

Πέραν της χαρακτηριστικής οσμής, άλλα συμπτώματα είναι ο κνησμός και οι κίτρινες/κρεμώδεις εκκρίσεις.

Η κλινική εξέταση, συχνάσε συνδυασμό με τη λήψη καλλιέργειας από τον κόλπο είναι απαραίτητες για τη διάγνωση.

Η θεραπεία γίνεται με τη αντιβιωτική φαρμακευτική αγωγή.

Ξεχασμένο ταμπόν

Οσμές που θυμίζουν κάτι σάπιο οφείλονται σε ξένο σώμα που βρίσκεται για καιρό στο εσωτερικό του κόλπου. Το ξένο σώμα συγκεντρώνει πλήθος μικροβίων που μπορούν να οδηγήσουν σε πόνο και πυρετό και να μπουν στην κυκλοφορία του αίματος με σοβαρά επακόλουθα.

Εάν υπάρχει αυτή η υποψία θα πρέπει να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας το συντομότερο για να αφαιρέσει το όποιο αντικείμενο.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη

Για παράδειγμα, ένα παράσιτο, η Τριχομονάδα, που μεταδίδεται μέσω του σεξ, μπορεί να προκαλέσει έντονη μυρωδιά, μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις, κνησμό, αίσθημα καύσου, δυσουρία και δυσπαρευνία.

Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη λοίμωξη για τις έγκυες γυναίκες.

Θεραπεύεται με τη χορήγηση των κατάλληλων αντιβιοτικών φαρμάκων.

Ορισμένες τροφές

Έχει παρατηρηθεί πως η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να επηρεάσει την οσμή των κολπικών υγρών, όπως το κρεμμύδι.

Φροντίστε να πίνετε πολύ νερό και να τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά.

Καρκίνος τραχήλου μήτρας

Αν και σπάνιο, είναι ένα αίτιο δύσοσμων κολπικών υγρών, συνήθως αιματηρών, που προέρχονται από την απόπτωση των κυττάρων του τραχηλικού επιθηλίου. Μια γυναίκα που παρακολουθείται συστηματικά από το γυναικολόγο της, ωστόσο, δεν έχει λόγο να ανησυχεί.

Ιδρώτας

Όταν ιδρώνουμε, ειδικά κατά την άσκηση, οι ιδρωτοποιοί αδένες παράγουν ένα υγρό που μεταβολίζεται από βακτήρια του δέρματος και προκαλούν μια δυσάρεστη οσμή.

Η περίοδος

Καθώς το αίμα έχει υψηλότερο pH από αυτό του κόλπου, συχνά παρατηρείται μια ‘μεταλλική’ οσμή. Με το τέλος της έμμηνου ρύσης η οσμή αυτή υποχωρεί.

Tips για να μειώσετε τις δυσάρεστες οσμές

Εφόσον έχετε αποκλείσει το οποιοδήποτε παθολογικό αίτιο μπορεί να κρύβεται πίσω από την κολπική δυσοσμία, μπορείτε να βοηθηθείτε από τις παρακάτω συμβουλές.

  • Αλλάζετε ρούχα αμέσως μετά τη σωματική άσκηση. Η ευαίσθητη περιοχή είναι καλό να παραμένει στεγνή.
  • Αποφύγετε τις πολλές πλύσεις. Το φυσιολογικό pH του κόλπου είναι τέτοιο ώστε να κρατάει τη χλωρίδα του κόλπου σε ισορροπία. Με τις συχνές πλύσεις διαταράσσεται. Σκέτο νερό με ένα απλό, μη αρωματικό σαπούνι είναι ο καλύτερος τρόπος να καθαρίζεται η είσοδος του κόλπου και αυτό με μέτρο.
  • Αποφύγετε την καθημερινή τοποθέτηση σερβιέτας, τα nylon εσώρουχα και τα εφαρμοστά ρούχα όπως τα κολάν. Η ευαίσθητη περιοχή χρειάζεται αερισμό για να μην αναπτύσσονται μικρόβια.

Πηγές: patient.info, mayoclinic.org

Επεξεργασία κειμένου: Αναστασία Μορτάκη, Ειδικευόμενη Μαιευτικής Γυναικολογίας