Τριχόπτωση στις Γυναίκες

Τριχόπτωση στις Γυναίκες. Από τι προκαλείται? Θεραπεύεται? Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε:

Το να πέφτουν τα μαλλιά σε μια γυναίκα, ειδικά σε μικρή ηλικία ή σε μια ευαίσθητη περίοδο στη ζωή της, συμβάλλει πολύ στην ψυχολογία της και μπορεί να θεωρείται ως και μια καταστροφική για εκείνη εμπειρία. Τα πυκνά μαλλιά από παλιά στη γυναίκα αποτελούσαν έκφραση νεότητας, ελκυστικότητας και υγείας πάνω από όλα. Για αυτό το λόγο, η αραίωση και η απώλειά τους συχνά δημιουργούν αίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης και ντροπής και συχνά αποτελεί κοινωνικό στίγμα η απώλεια τους (αλωπεκία). Η τριχόπτωση σε μια γυναίκα σε κάποια περίοδο της ζωής της είναι ένα συχνό φαινόμενο που συναντάται γύρω στο 15%. Από αυτές, ένα ποσοστό 40% εμφανίζουν τριχόπτωση μετά την ηλικία των 40 ετών. Η πλειοψηφία των γυναικών με τριχόπτωση είναι συνήθως μεταξύ 20 με 30 και 40 με 50 ετών.

Λίγα λόγια για την φυσιολογία των τριχών…

Κατά μέσο όρο στο τριχωτό της κεφαλής μας έχουμε 100.000 τρίχες. Κάθε μέρα χάνουμε περίπου 50 με 100 τρίχες και σε ορισμένες εποχές του χρόνου (π.χ. φθινόπωρο). Σημαντικό για την κατανόηση της τριχόπτωσης αποτελεί ότι η κάθε τρίχα έχει 3 στάδια ανάπτυξης. Αυτά είναι: 1) Η φάση που αναπτύσσεται η τρίχα/Αναγενής φάση και η οποία κρατά κατά μέσο όρο 3 έτη, φυσιολογικά το 80 με 85% των τριχών μας είναι στην φάση αυτή ,2) Η φάση που η τρίχα προετοιμάζεται να αποπέσει και να αντικατασταθεί από κάποια νέα/Καταγενής φάση, συνήθως διαρκεί γύρω στις 2 εβδομάδες και αποτελεί περίπου 1% των τριχών μας και 3) η φάση ανάπαυσης του τριχικού θυλάκου όπου η τρίχα αποπίπτει/ Τελογενής φάση. Διαρκεί 3 με 4 μήνες και σε αυτό το στάδιο βρίσκεται συνήθως το 13 έως 15% των τριχών της κεφαλής.

Πώς ξέρει μια γυναίκα ότι έχει τριχόπτωση?

Για να διαγνωσθεί μια γυναίκα ότι έχει τριχόπτωση, η οποία δεν είναι φυσιολογική πρέπει να επισκεφθεί τον ειδικό ιατρό (Δερματολόγο) καθώς και πιθανόν ιατρούς άλλων ειδικοτήτων( Γυναικολόγος, Ενδοκρινολόγος), αναλόγως την κάθε ασθενή και τους αιτιολογικούς παράγοντες της τριχόπτωσης της.

Αν βλέπει μια γυναίκα να χάνει κάποιες τρίχες μες στη μέρα πρέπει να ανησυχεί?

Οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν 50 με 100 τρίχες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να αυξηθεί ανά εποχές μπορεί αυτό να αυξηθεί (πχ. Φθινόπωρο). Παρόλα αυτά, αν παρατηρηθεί ασυνήθιστα μεγάλη τριχόπτωση από όλο το κεφάλι ή από συγκεκριμένα μέρη, καλό είναι να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό ιατρό.

Ποιοι είναι οι συχνότεροι λόγοι που μια γυναίκα μπορεί να έχει τριχόπτωση ή/ και αλωπεκία?

Πολλοί είναι οι λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να εμφανίζει τριχόπτωση ή και αλωπεκία. Οι πιο βασικοί είναι:

  • Γενετικοί και Ορμονικοί. Στις γυναίκες πρέπει να εξετασθεί αν υπάρχει πρόβλημα με το θυρεοειδή αδένα, πρόκειται για ένα αδένα σε σχήμα πεταλούδας που είναι υπεύθυνος για πολλές φυσιολογικές διεργασίες στο σώμα μας. Επίσης, πολλές γυναίκες πάσχουν από το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS), πρόκειται για τη συχνότερη ενδοκρινοπάθεια σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από δυσλειτουργία στην ωορρηξία και υπερανδρογοναιμία. Οι ωοθήκες έχουν πολυκυστική μορφολογία στο υπερηχογράφημα. Επίσης συχνή αιτία τριχόπτωσης είναι η αναιμία και συνηθέστερα η σιδηροπενική καθώς και άλλα σοβαρά νοσήματα (αιματολογικά, κακοήθειες και λοιμώδη νοσήματα με υψηλό πυρετό). Ένας άλλος σημαντικός λόγος όπου μπορεί να παρατηρηθεί τριχόπτωση είναι και η περίοδος της εγκυμοσύνης και του τοκετού καθώς και κατά την εμμηνόπαυση λόγω των αλλαγών στις ορμόνες της γυναίκας.
  • Το Άγχος: H έντονη ψυχική και συναισθηματική καταπόνηση μπορεί να προκαλέσει ξαφνική τριχόπτωση.
  • Η κακή διατροφή: Η προσεγμένη διατροφή συνεισφέρει θετικά στην προσπάθεια διατήρησης της καλής υγείας των μαλλιών και σε κάποιες περιπτώσεις η διατροφή κακής ποιότητας σχετίζεται με την εμφάνιση τριχόπτωσης ή την επιβάρυνση της. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου έχουμε μεγάλη απώλεια βάρους, δίαιτες πτωχές σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες κυρίως του συμπλέγματος Β.
  • Φάρμακα και Θεραπείες: Πολλές φορές μία από τις παρενέργειες των φαρμάκων είναι και η τριχόπτωση. Επίσης η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο ευθύνονται πολλές φορές για τριχόπτωση.

Υπάρχουν πολλά είδη αλωπεκίας:

Η αλωπεκία ( ορατή μείωση της πυκνότητας των μαλλιών και επακόλουθη αραίωση) ταξινομείται με το αν είναι διάχυτη αραίωση ή εντοπισμένη ή να ακολουθεί κάποιο πρότυπο κατανομής ως αποτέλεσμα μη ουλωτικής ή και ουλωτικής διαδικασίας.

Αντιμετωπίζεται? Ποιοι τρόποι υπάρχουν?

Αναλόγως με το μέγεθος του προβλήματος και την αιτία του, έχουμε διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ( πρωτεΐνες, ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία), η ενυδάτωση. Υπάρχουν επίσης φάρμακα, τοπικά ή συστηματικά, τα οποία επιβραδύνουν το ρυθμό απώλειας της τρίχας και βοηθούν στην ανάπτυξη νέων σε σημαντικό βαθμό. Σε περιπτώσεις που η φαρμακευτική αγωγή δεν μπορεί να βοηθήσει, η χειρουργική προσέγγιση με μεταμόσχευση από άλλα σημεία του τριχωτού της κεφαλής αποτελεί μια επιπρόσθετη λύση.

Επιμέλεια άρθρου:    Δέσποινα Μορτάκη, Ιατρός, Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Δερματολογικών και Αφροδίσιων Νοσημάτων, «Α. Συγγρός»