Έχω HPV Τι να κάνω μετά;

Θα έχω HPV για πάντα;

Εάν μολυνθώ από κάποιον HPV υψηλού κινδύνου, θα είμαι ισόβιος φορέας; Τι κινδύνους έχω για καρκινογένεση;

Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι αρκετά δύσκολη. Στους περισσότερους ανθρώπους (90%) που μολύνονται από κάποιο τύπο HPV, η αναζήτηση ιϊκού DNA με την πολύ ευαίσθητη μέθοδο PCR, θα δείξει αρνητικά αποτελέσματα μετά από δύο χρόνια (περίπου το 70% «καθαρίζουν» μέσα στο πρώτο έτος). Αυτό χαρακτηρίζεται ως μια υγιής απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μόνο σε ποσοστό 10% των γυναικών εμφανίζονται επίμονες και υποτροπιάζουσες φλεγμονές. Η μόλυνση από τους ογκογόνους HPV φαίνεται να καταστέλλεται δυσκολότερα και ιδιαίτερα η μόλυνση από τον HPV-16. Οι γυναίκες με επίμονες φλεγμονές από ογκογόνους HPV, έχει αποδειχθεί, ότι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκινογένεση από τις αντίστοιχες γυναίκες, που κατέστειλαν τον ιό από μόνες τους.

Δεν είναι απόλυτα βέβαιο, εάν ο ιός απλά καταστέλλεται (μεταπίπτει η μόλυνση σε λανθάνουσα μορφή) ή εξαφανίζεται εντελώς από το σώμα. Η πρώτη εκδοχή μοιάζει επικρατέστερη και επιβεβαιώνεται στους ανθρώπους εκείνους, που έχουν σταθερή μονογαμική σχέση και στους οποίους υποτροπιάζουν οι αλλοιώσεις, όταν μετά από χρόνια υποστεί σοβαρή βλάβη ή καταστολή το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Σε γυναίκες με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα δεν μας ενδιαφέρει η ύπαρξη λανθάνουσας μόλυνσης, αφού δεν θεωρείται μεταδοτική. Μας ενδιαφέρει όμως η πρόληψη καρκινογένεσης, ιδιαίτερα όσον αφορά στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, γι’ αυτό συνιστώνται τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι.

Έχει νόημα να εμβολιαστώ τώρα που κόλλησα ήδη HPV;

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που αποδεικνύουν ότι η χορήγηση του HPV εμβολίου αμέσως μετά από τη θεραπεία μιας προκαρκινικής αλλοίωσης, έχει ευεργετική δράση, επειδή μειώνει τα ποσοστά επανεμφάνισης της προκαρκινικής αλλοίωσης στο μέλλον.

Επίσης θα υπάρξει κάλυψη για τους υπόλοιπους τύπους HPV, που περιέχει το εμβόλιο.

Τι να πω στο σύντροφό μου;

Είναι απαραίτητο να ενημερωθείτε πρώτα εσείς σωστά, για να μπορέσετε να ενημερώσετε και εκείνον.

Οι διάφοροι τύποι των γεννητικών HPV (που προκαλούν κονδυλωματώδεις αλλοιώσεις) μπορεί να παραμείνουν στο σώμα μας επί εβδομάδες, μήνες ή και πολλά χρόνια, μετά από την αρχική μόλυνση.

Οι φλεγμονώδεις αλλοιώσεις που προκαλούνται από τους HPV είναι συνήθως υποκλινικές, δηλαδή δεν φαίνονται με το γυμνό μάτι. Μόνο τα οξυτενή κονδυλώματα είναι εμφανή. Οι υποκλινικές αλλοιώσεις παραμένουν επί μήνες ή και επί έτη στο δέρμα και στους βλεννογόνους των γεννητικών οργάνων και της περιπρωκτικής περιοχής. Υποχωρούν όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα κατορθώσει να καταστείλει τον ιό. Υπάρχει πιθανότητα να επανεμφανιστούν εάν το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξασθενίσει σε κάποια φάση της ζωής μας (λόγω στρες, λήψης ορισμένων φαρμάκων κ.α.).  Επομένως η πλειοψηφία των ανθρώπων, που έχουν μολυνθεί από HPV δεν το γνωρίζουν, όπως δεν μπορούν να γνωρίζουν πότε έγινε η μόλυνση. Φυσικό είναι να μετέδωσαν τον ιό στον ή στη σεξουαλική τους σύντροφο σε κάποια χρονική στιγμή που υπήρχαν φλεγμονώδεις αλλοιώσεις.

Σε μια μονογαμική σχέση η διάγνωση της μόλυνσης από HPV συνήθως δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις του ζευγαριού. Μόλις διαγνωστεί η μόλυνση σε ένα από τους δύο ο άλλος ανησυχεί για το ενδεχόμενο ύπαρξης τρίτου προσώπου.

Η ανεύρεση όμως της μόλυνσης από HPV σε κάποιον σημαίνει ότι απλώς μολύνθηκε σε κάποια φάση της ζωής του. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια πότε και από ποιόν. Επίσης κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος κόλλησε ποιόν (εκτός από την περίπτωση που κάποιος εκ των δύο δεν είχε προηγούμενη σεξουαλική ζωή). Συνεπώς, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν η λοίμωξη από HPV, που διαγνώσθηκε σε σας τώρα, είναι πρόσφατη ή παλιά.
Εάν ο σύντροφός σας είναι ο πρώτος σας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι  εκείνος σας μετέδωσε τη μόλυνση. Όμως στις περισσότερες περιπτώσεις οι άνδρες δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί από HPV. To γνωρίζουν μόνο οι άνδρες που έχουν εμφανίσει στο παρελθόν οξυτενή κονδυλώματα. Οι υπόλοιποι το αγνοούν, αφού συνήθως δεν έχουν συμπτώματα ή εμφανείς αλλοιώσεις. Μερικοί άνδρες πιθανολογούν ότι έχουν κολλήσει HPV επειδή διαγνώσθηκε σε προηγούμενες συντρόφους τους (εάν είχαν ενημερωθεί).

Πως θα προστατεύσω τον σύντροφό μου από τη μετάδοση ;

Αν διαγνώστηκε τώρα μόλυνση από HPV σε σας αλλά είχατε προηγουμένως και άλλους συντρόφους, δεν μπορείτε να γνωρίζετε ποιος σας κόλλησε. Μπορεί να είχατε τη μόλυνση και απλώς να μην είχε διαγνωστεί σε προηγούμενο έλεγχο. Τα τεστ Παπανικολάου δεν έχουν ακρίβεια 100%. Όμως ακόμη και εάν είχατε κάνει HPV-τεστ και είχε βγει αρνητικό, αυτό σήμαινε απλώς ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπήρχε λοίμωξη από τον ιό στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας. Δεν μπορείτε να γνωρίζετε σε ποιες φάσεις της ζωής σας είχατε ενεργό λοίμωξη από κάποιον ή κάποιους HPV όπως και εάν η λοίμωξη που τώρα διαγνώστηκε είναι πρόσφατη ή υποτροπή παλιάς.

Επομένως μην αγχώνεστε. Οι HPV δεν μπορούν να σας κάνουν καρκίνο στη μήτρα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Πρέπει να παραμείνει η λοίμωξη επί χρόνια για να εμφανιστεί καρκίνος. Εάν ελέγχεστε σε τακτά χρονικά διαστήματα είστε ασφαλής επειδή οι προκαρκινικές αλλοιώσεις εντοπίζονται και θεραπεύονται, με τις εξετάσεις που διαθέτει η σύγχρονη ιατρική (τεστ Παπανικολάου, HPV-τεστ, κολποσκόπηση, βιοψία κλπ).