Τροφές που βοηθούν στη μείωση της ‘κακής’ (LDL) χοληστερίνης

  • Μαύρη σοκολάτα

Περιέχει φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά τα οποία βοηθούν στη μείωση της LDL. Πρέπει, ωστόσο, να καταναλώνεται με μέτρο καθώς περιέχει ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά.

  • Αβοκάντο

Πλούσιο σε ολεικό οξύ, το οποίο ανήκει στα μονοακόρεστα λιπαρά και πέρα απ το να βελτιώνει τη μνήμη μειώνει και τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.

  • Κόκκινο κρασί

Η ρεσβερατρόλη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών και δρα ενάντια στη χοληστερίνη προστατεύοντας τα αγγεία από την αρτηριοσκλήρυνση. Παρόλα αυτά η υπερκατανάλωση αλκοόλ επιβαρύνει την υγεία, γι αυτό ένα ποτήρι τη μέρα είναι το ανώτατο όριο που προτείνεται.

  • Τσάι

Το μαύρο καθώς και το πράσινο τσάι περιέχουν αντιοξειδωτικά που μειώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης. Το πράσινο τσάι είναι ακόμα πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά καθώς τα φύλλα του δεν υφίστανται ζύμωση.

  • Ξηροί καρποί

Τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φιστίκια είναι υψηλά σε περιεκτικότητα πολυακόρεστων λιπαρών. Μέχρι περίπου 30 τη μέρα σε αριθμό αρκούν καθώς είναι πλούσια και σε θερμίδες.

  • Προιόντα ολικής άλεσης

Το κριθάρι, η βρώμη και το μαύρο ρύζι περιέχουν φυτικές ίνες που ελαττώνουν την απορρόφηση της χοληστερίνης στο αίμα.

  • Λιπαρά ψάρια

Τα ω3 λιπαρά που βρίσκονται σε ψάρια όπως ο σολωμός ή η σαρδέλα, μειώνουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα.

  • Σόγια και τόφου

Είναι πλούσια σε πρωτείνη και είναι γνωστό πως η πρόσληψη 25γρ πρωτείνης ημερησίως μειώνει τη χοληστερίνη κατά 5-6%.

  • Φασόλια

Περιέχουν και αυτά φυτικές ίνες που δεσμεύουν τη χοληστερίνη στο αίμα και την αποβάλουν από τον οργανισμό. Μελέτες δείχνουν πως 125γρ φασόλια μειώνουν τη χοληστερίνη κατά 5%.

  • Πηκτίνη

Πρόκειται για έναν πολυσακχαρίτη που βρίσκεται σεπολλά φρούτα, όπως το μήλο, το αχλάδι και τα εσπεριδοειδή και φαίνεται να συμβάλει στη μείωση της χοληστερίνης.

  • Μελιτζάνα

Πλούσια όχι μόνο σε φυτικές ίνες, αλλά και σε αντιοξειδωτικά.

Πηγή- webmd.com