Κονδυλώματα – Είναι επικίνδυνα;

Η λοίμωξη των κυττάρων από ορισμένους θηλωματοϊούς (HPV) έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση εξωφυτικών αλλοιώσεων, που φαίνονται με το γυμνό μάτι και ονομάζονται οξυτενή κονδυλώματα.

Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι καλοήθη. Η πλειοψηφία των οξυτενών κονδυλωμάτων οφείλεται σε HPV χαμηλού κινδύνου. Συνήθως, τα οξυτενή κονδυλώματα προκαλούνται από τους HPV 6 και 11.
Ωστόσο, έχει αποδειχτεί ότι μερικές γυναίκες με οξυτενή κονδυλώματα φιλοξενούν και HPV υψηλού κινδύνου και βρίσκονται σε κίνδυνο για μελλοντική καρκινογένεση στον τράχηλο της μήτρας. Για το λόγο αυτό, ο προληπτικός έλεγχος με τεστ Παπανικολάου είναι απαραίτητος. Ο γιατρός θα κρίνει εάν χρειάζεται να γίνει και κολποσκόπηση.

Πως θα αναγνωρίσω τα οξυτενή κονδυλώματα;
Τα οξυτενή κονδυλώματα εμφανίζονται σαν θηλωματώδεις εκβλαστήσεις, που προεξέχουν από το δέρμα. Το χρώμα και το μέγεθός τους ποικίλει. Μπορεί να είναι ίδιο με  το χρώμα του δέρματος ενώ άλλες φορές είναι πιο ανοιχτόχρωμα ή πιο σκούρα.
Η πιο συνηθισμένη θέση εντόπισης των οξυτενών κονδυλωμάτων είναι το αιδοίο. Ακολουθεί το περίνεο και η περιπρωκτική περιοχή, ενώ τα οξυτενή στον κόλπο και στον τράχηλο της μήτρας είναι σπανιότερα.
Μπορείτε να ελέγξετε τον εαυτό σας ή το σύντροφό σας για κονδυλώματα, αλλά να θυμάστε ότι σε μερικά σημεία δεν είναι εμφανή (κόλπος, τράχηλος μήτρας, πρωκτός, ουρήθρα). Αν έχετε την υποψία για κονδυλώματα, επισκεφθείτε κάποιον ειδικό γιατρό.

ΜΕΘΟΔΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΟΞΥΤΕΝΩΝ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

Φαρμακευτικές μέθοδοι:

    • Ποδοφυλοτοξίνη και imiquimod (τοποθετούνται από την ίδια την ασθενή)
    • Τριχλωρο-οξικό οξύ και ποδοφυλλίνη (εφαρμόζονται από το γιατρό)

Μηχανικές μέθοδοι:

    • Καταστροφή κονδυλωμάτων (κρυοπηξία, ηλεκτροδιαθερμία, laser)
    • Εκτομή κονδυλωμάτων (λαβίδα βιοψίας, leep, νυστέρι)