Πόσα πραγματικά γνωρίζεις για τη γρίπη;

  1. Μπορεί να αρρωστήσεις από το εμβόλιο κατά της γρίπης.
    Η απάντηση είναι λάθος. Πρόκειται για έναν γνωστό μύθο γύρω από τα εμβόλια. Τα εμβόλια περιέχουν είτε νεκρό τον ιό είτε μόνο μέρος του ιού (πρωτείνες). Κατ εξακολούθηση, δεν μπορείς να αρρωστήσεις από το εμβόλιο, παρά μόνο να έχεις κάποια συμπτώματα όπως πόνο τοπικά ή χαμηλό πυρετό
    σαν πιθανές παρενέργειες.
  2. Μπορεί να μεταδώσεις τον ιό της γρίπης σε άλλους πριν εμφανίσεις ο ίδιος συμπτώματα.
    Η απάντηση είναι σωστό. Μπορεί να μεταδίδεις τον ιό από τη στιγμή που τον κόλλησες μέχρι να εμφανίσεις συμπτώματα, ενώ έχεις συμπτώματα και μέχρι μια εβδομάδα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Μερικοί άνθρωποι όπως τα παιδιά οι αυτοί με πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να παραμένουν μολυσματικοί και ακόμα περισσότερο.
  3.  Η γρίπη δεν αποτελεί σοβαρή νόσο.
    Η απάντηση είναι λάθος. Η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως πνευμονία ή ακόμα και αναπνευστική ανεπάρκεια. Η γρίπη είναι πιο επικίνδυνη για τα παιδιά, τους ενήλικες άνω των 65 ετών και τους ανθρώπους με προβλήματα υγείας. Περίπου το 90% των θανάτων λόγω γρίπης συναντάται σε υπερήλικες. Στις ΗΠΑ η γρίπη αποτελεί το συχνότερο αίτιο θανάτου από ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβολιασμό.
  4. Πρέπει να βρίσκεσαι δίπλα σε κάποιον με γρίπη για να κολλήσεις.
    Η απάντηση είναι λάθος. Ο ιός της γρίπης μπορεί να μεταδοθεί σε ακτίνα 2 μέτρων. Συνήθως μεταδίδεται όταν το μολυσμένο άτομο μιλάει, βήχει ή φτερνίζεται. Σταγονίδια σάλιου και φλέγματος μπορούν να εισχωρήσουν στον οργανισμό σου μέσω του στόματος ή της μύτης σου. Μπορείς επίσης να κολλήσεις αγγίζοντας ένα μολυσμένο αντικείμενο που κρατούσε πρόσφατα άτομο με τη γρίπη.
  5.  Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν;
    Οι ενήλικες άνω των 65 ετών, οι έγκυες γυναίκες, άνθρωποι με ορισμένα προβλήματα υγείας όπως καρδιακή ανεπάρκεια ή οι ανοσοκατεσταλμένοι, άνθρωποι που ζουν σε εγκαταστάσεις όπως γηροκομεία, άνθρωποι που φροντίζουν αρρώστους ή πολύ μεγάλης ηλικίας άτομα και μπορεί να θέσουν την υγεία τους σε κίνδυνο.
  6. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης;
    Η απάντηση είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών. Το αντηβακτηριακό σαπούνι ή gel δε σε προστατεύει περισσότερο από ένα απλό σαπούνι, καθώς η γρίπη οφείλεται σε ιό και όχι σε βακτήριο. Πλένοντας τα χέρια σου συχνά διώχνεις τα μικρόβια που βρίσκονται πάνω τους μειώνοντας τισ πιθανότητες να εισχωρήσουν στον οργανισμό σου.
  7. Μπορεί να αρρωστήσεις με γρίπη βγαίνοντας έξω με βρεγμένα μαλλιά.
    Η απάντηση είναι λάθος. Η μαμά σου δεν είχε δίκιο σε αυτό. Βγαίνοντας στο κρύο με βρεγμένα μαλλιά ή χωρίς παλτό δεν έχεις περισσότερες πιθανότητες να κολλήσεις. Ο μόνος τρόπος είναι να έρθεις σε κοντινή επαφή με τον ιό.
  8. Ο ιός της γρίπης αλλάζει μορφές διαρκώς.
    Η απάντηση είναι σωστό. Ο ιός αλλάζει μορφή από χρόνο σε χρόνο αλλά και διαφορετικοί τύποι του ιού συνυπάρχουν την ίδια χρονική περίοδο. Αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να κολλήσεις ξανά και ξανά, αλλά και ο λόγος που κάνοντας μια φορά το εμβόλιο δε σε καλύπτει και για τα επόμενα χρόνια.
  9. Τα αντιβιοτικά μπορούν να θεραπεύσουν τη γρίπη.
    Η απάντηση είναι λάθος. Τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά κατά των ιών. Υπάρχουν ορισμένα αντιικά φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν (όπως το ταμιφλού), αλλά δεν είναι απαραίτητο να τα πάρει ο καθένας που έχει γρίπη.
  10. Είναι καλύτερο να κάνεις το εμβόλιο καθυστερημένα παρά να μην το κάνεις καθόλου.
    Η απάντηση είναι σωστό. Η καλύτερη εποχή για το εμβόλιο είναι στις αρχές του φθινοπώρου, καθώς παίρνει και περίπου 2 εβδομάδες για να είναι δραστικό. Ωστόσο, οι πιο επικίνδυνοι μήνες είναι Δεκέμβριος με Φεβρουάριο. Επομένως, ακόμα και αν το κάνεις με καθυστέρηση μπορεί να σε προστατεύσει.
  11. Η γαστρεντερίτιδα είναι ένα είδος εποχιακής γρίπης.
    Η απάντηση είναι λάθος. Πολλά μικρόβια μπορούν να προσβάλουν το γαστρεντερικό σύστημα και να προκαλέσουν συμπτώματα όπως έμετο ή διάρροια. Παρόλο που αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν και στη γρίπη, ειδικά στα παιδιά, η γρίπη κατά κανόνα εστιάζει στο άνω αναπνευστικό σύστημα.

Επιμέλεια κειμένου – Αναστασία Μορτάκη, Ειδικευόμενη Μαιευτικής Γυναικολογίας

Πηγή: webmd.com, nhs.uk