Εξειδίκευση
 • ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ
 • ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΜΗΤΡΑΣ
 • ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ
 • ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ ΑΙΔΟΙΟΥ
 • ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ
 • ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
 • ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ
 • ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ
 • ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Ο γιατρός-γυναικολόγος Αλέξανδρος Μορτάκης έχει αφιερώσει τη ζωή του στην πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου. Η μόλυνση του κατώτερου γεννητικού συστήματος της γυναίκας από τους HPV και η ενδεχόμενη καρκινογένεση που μπορεί να προκληθεί, αποτέλεσε το κύριο επιστημονικό του ενδιαφέρον, ήδη από τη δεκαετία του 1980. Όταν τελείωσε την ειδικότητά του στη Γυναικολογία (Πανεπιστημιακή Κλινική «Αρεταίειο» Νοσοκομείο Αθήνα) το 1988 μετέβη για μετεκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (Σαν Φρανσίσκο). Εργάστηκε στο Τμήμα Γυναικολογικής Ογκολογίας, με κύρια ενασχόληση στη «Dysplasia Clinic» του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Moffitt, που περιελάμβανε Ιατρεία Κολποσκοπήσεων και αντιμετώπισης περιστατικών με Λοίμωξη από HPV, Ιατρείο Δερματοπαθειών και Λοιμωδών Νοσημάτων Αιδοίου, Κυτταρολογικό και Παθολογοανατομικό εργαστήριο. Εκπαιδεύτηκε παράλληλα στο τμήμα Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης και Χειρουργικής με ακτίνες Laser, ενώ συγχρόνως παρακολουθούσε τα σεμινάρια Παθολογίας Τραχήλου Μήτρας και Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης, που διενεργούντο στην Καλιφόρνια από τα Πανεπιστήμια του Stanford και του Sacramento.

Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του και ένα παράλληλο ερευνητικό πρωτόκολλο που του είχε ανατεθεί (το οποίο και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Γυναικολόγων). Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα το 1991, με την προτροπή και τη βοήθεια του αείμνηστου καθηγητή Δερματολογίας Ιωάννη Στρατηγού, άρχισε να εργάζεται ως ειδικός επιστημονικός συνεργάτης στην Πανεπιστημιακή Κλινική Δερματικών και Αφροδισίων Νοσημάτων του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός». Ως επιστημονικό αντικείμενο για τον Αλέξανδρο Μορτάκη ορίστηκε (και ανατέθηκε) η μελέτη της λοίμωξης από τους HPV. Έτσι, ιδρύθηκε το ιατρείο Κολποσκοπήσεων, HPV-λοίμωξης και Νοσημάτων αιδοίου του νοσοκομείου, το οποίο ο γιατρός διηύθυνε μέχρι το 1998.

Το ιατρείο λειτουργούσε σε συνεργασία με τους δερματολόγους του νοσοκομείου, αλλά και με τα συναφή εργαστήρια (Παθολογοανατομικό, Μικροβιολογικό και Εργαστήριο Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων). Η επιστημονική αυτή προσπάθεια στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία και έτυχε της συμπαράστασης όχι μόνο των γιατρών του νοσοκομείου, αλλά και πολλών Δερματολογικών και Γυναικολογικών Κλινικών άλλων νοσοκομείων.

Ο γιατρός Αλέξανδρος Μορτάκης συνεχίζει εδώ και 25 χρόνια την προσπάθειά του για την έγκαιρη αντιμετώπιση των προκαρκινικών αλλοιώσεων, που προκαλούνται από τους HPV, αλλά και τη διαφύλαξη της υγείας των γυναικών. Πέρα από την αγάπη και τη φροντίδα για τις ασθενείς του, πρωταρχικός στόχος του ήταν και παραμένει η ενημέρωση των συναδέλφων του στο συγκεκριμένο αντικείμενο και η εκπαίδευση νέων γιατρών στην κολποσκόπηση και τις μεθόδους θεραπείας των προκαρκινικών αλλοιώσεων. Για το λόγο αυτό, έχει συγγράψει τρία βιβλία: «Ενδοεπιθηλιακές Νεοπλασίες του Κατώτερου Γεννητικού Συστήματος της Γυναίκας. Έγχρωμος Κολποσκοπικός Άτλας», «Μόλυνση από τους ιούς των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) στο κατώτερο γεννητικό σύστημα της γυναίκας», «Γυναίκα και HPV – Πρόληψη της Μόλυνσης και των Επιπλοκών της», τα οποία έτυχαν ευρείας αποδοχής από τους συναδέλφους του.

Από το 1990 συμμετέχει ως προσκεκλημένος ομιλητής, στα σεμινάρια και συνέδρια για γυναικολόγους που οργανώνονται από την «Ελληνική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου», και από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων με αντικείμενο διαλέξεων την «Κολποσκόπηση» και τη «Μόλυνση από τους HPV». Συμμετέχει, επίσης, ως προσκεκλημένος ομιλητής στα μετεκπαιδευτικά μαθήματα των ανωτέρω Πανεπιστημιακών Γυναικολογικών Κλινικών όπως και σε αντίστοιχα συνέδρια και ημερίδες για Δερματολόγους και στα μαθήματα ειδικευομένων του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός». Το 2004 τιμήθηκε από την «Ελληνική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου» για το συγγραφικό του έργο και τις προσπάθειές του για την ενημέρωση και επιμόρφωση των συναδέλφων του.

Βιβλία Αλεξάνδρου Μορτάκη
 • Γυναίκα και HPV. Γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε
 • Ενδοεπιθηλιακές Νεοπλασίες του Κατώτερου Γεννητικού Συστήματος
 • Μόλυνση από τους Ιούς των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV)
 • Γυναίκα και HPV. Πρόληψη της Μόλυνσης και των Επιπλοκών της
Εκπαιδευτικά Άρθρα ΑΡΧΕΣ ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ VIN ATYPICAL TRANSFORMATION ZONE Διαλέξεις P/P ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ HPV - CIN - ΚΑΡΚΙΝΟΥ