Δέκα συμβουλές για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής

Η γυναίκα στις μέρες μας κατακλύζεται από αμέτρητες πληροφορίες σχετικά με την υγιεινή και την περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι οι πληροφορίες που δέχεται, είτε από το οικογενειακό της περιβάλλον είτε από τα ΜΜΕ και τις τάσεις της μόδας, είναι κατάλληλες για την ίδια, ώστε να την οδηγούν στις επιλογές που θα της προσφέρουν την απαιτούμενη άνεση και προστασία. Η επιλογή των κατάλληλων ρούχων και εσωρούχων για παράδειγμα, είναι ένας καθοριστικός παράγοντας, όπως επίσης, η χρήση των κατάλληλων φαρμακευτικών προϊόντων για την αποφυγή ερεθισμών και αλλεργιών.

1. Φροντίδα κατά το μπάνιο ή το ντους

Το καθημερινό μπάνιο ή ντους, μία φορά την ημέρα, ενδείκνυται για την περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής. Κρίνεται όμως απαραίτητο να χρησιμοποιείται χλιαρό νερό και να γίνεται ήπιος καθαρισμός με το χέρι χωρίς τρίψιμο με σφουγγάρι ή κάποιο άλλο προϊόν. Η χρήση σαπουνιού δεν είναι αναγκαία ειδικότερα αν περιλαμβάνει αιθέρια έλαια, όπως λεβάντα, ή αλόη που παρά το ότι είναι φυσικά συστατικά είναι πιθανό να είναι ερεθιστικά για κάποιες γυναίκες.

2. Καθαρισμός μετά τη χρήση της τουαλέτας

Συστήνεται η χρήση απλού χαρτιού τουαλέτας χωρίς άρωμα για το σκούπισμα της περιοχής καθώς τα υγρά μαντηλάκια περιέχουν χημικά στοιχεία που μπορεί να επιφέρουν ερεθισμούς. Για την περιοχή του πρωκτού καλό είναι να χρησιμοποιείται νερό ή baby oil ή κάποιο ήπιο υγρό σαπούνι καθαρισμού και να αποφεύγεται τοτρίψιμο.

3. Αποτρίχωση

Οι τρίχες της ευαίσθητης περιοχής έχουν προστατευτικό ρόλο για το αιδοίο και η αποτρίχωση για λόγους καλαισθησίας είναι προσωπική επιλογή αρκεί να γίνεται με την κατάλληλη μέθοδο βάσει του τύπου τρίχας κάθε γυναίκας. Πρακτικές όπως το laser ή το κερί έχουν αρκετά καλά αποτελέσματα αλλά προκαλούν ερεθισμό τις πρώτες μέρες εφαρμογής. Το ξύρισμα πρέπει να γίνεται προς μια κατεύθυνση και με αρκετή σαπουνάδα ή με κάποια αντρική ξυριστική μηχανή.

4. Ταμπόν κατά την έμμηνη ρύση

Η ορθή χρήση του ταμπόν περιλαμβάνει την αλλαγή του κάθε τέσσερις ώρες και να μην χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, οι γυναίκες θα πρέπει να επιλέγουν ταμπόν με βάση τη ροή της περιόδου τους και την απορροφητικότητα που επιθυμούν.

5. Επιθέματα εμμήνου ρύσεως (σερβιέτες)

Ενδείκνυται η επιλογή επιθεμάτων που δεν περιέχουν χημικά στοιχεία, είναι άνετα και φιλικά προς το δέρμα και το περιβάλλον.

6. Κολπικές πλύσεις (Douching)

Πρέπει να αποφεύγονται οι κολπικές πλύσεις καθώς θεωρείται ότι βλάπτουν τη φυσική χλωρίδα του κόλπου.

7. Σπρέι και αποσμητικά

Προϊόντα όπως σπρέι, πούδρες, ταλκ, μαντηλάκια, έλαια και βότανα μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα και κρίνεται ορθό να αποφεύγονται.

8. Εσώρουχα

Τα στενά ρούχα και εσώρουχα ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τις αλλεργικές αντιδράσεις που προκύπτουν στην ευαίσθητη περιοχή κυρίως λόγω της τριβής. Ακόμη, τα σκληρά υφάσματα και όσα περιέχουν ίνες νάυλον ή πολυέστερ μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα. Θα πρέπει επομένως, να αποφεύγονται και να προτιμώνταιάνετα, λευκά βαμβακερά εσώρουχα.

9. Απορρυπαντικά

Ακόμα, και αν δεν υπάρχει κάποιος δερματολογικός ερεθισμός καλό θα ήταν να χρησιμοποιούνται απορρυπαντικά χωρίς χρώμα και άρωμα για το πλύσιμο των ρούχων και των εσωρούχων.

10. Δραστηριότητες και αθλήματα

Οι γυναίκες που αθλούνται είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν εσώρουχα και ρούχα που δεν προκαλούν ερεθισμούς. Επιπλέον, συστήνεται πλύσιμο με ζεστό νερό μετά την άθληση.

Επιμέλεια κειμένου- Αναστασία Μορτάκη, Ειδικευόμενη Μαιευτικής Γυναικολογίας.