Γενική φροντίδα αιδοίου

Στο σύγχρονο πολιτισμό αλλά και λόγω του μάρκετινγκ, οι γυναίκες «εκπαιδεύονται» ότι το αιδοίο και ο κόλπος είναι βρώμικες περιοχές που πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά και να
διατηρούνται στεγνές και αρωματικές. Όμως η αλήθεια είναι διαφορετική. Η φύση ξέρει καλύτερα πώς να το προστατεύει κόλπο και αιδοίο και να τα διατηρήσετε καθαρά και υγιή. Δυστυχώς η σύγχρονη γυναίκα στην προσπάθειά της να πετύχει αυτούς τους στόχους προκαλεί προβλήματα στο δέρμα και στους βλεννογόνους της ευαίσθητης περιοχής. Ενώ δηλαδή δεν απαιτούνται παρά μόνο νερό ή συνδυασμός νερού με πολλή μικρή ποσότητα από ένα ήπιο υποαλλεργικό σαπούνι, στην εποχή μας χρησιμοποιούνται πάρα πολλά προϊόντα που προκαλούν σημαντικά προβλήματα.

Είναι προτιμότερο το ντους από το μπάνιο;

Επιτρέπονται είτε μπάνια είτε ντους. Το καθημερινό μπάνιο ή ντους, μία φορά την ημέρα, είναι επαρκές. Συνιστάται το απαλό πλύσιμο με το χέρι και όχι η χρήση σφουγγαριών. Το τρίψιμο δεν χρειάζεται ποτέ.

Είναι απαραίτητο το σαπούνι;

Το σαπούνι δεν θεωρείται απαραίτητο. Τα αντιβακτηριακά σαπούνια δεν είναι απαραίτητα και συχνά προκαλούν ερεθισμό. Επίσης σαπούνια με αιθέρια έλαια όπως η λεβάντα μπορεί να είναι ερεθιστικά για κάποιες γυναίκες. Το ίδιο ισχύει και για τα προϊόντα με αλόη.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος καθαρισμού μετά τη χρήση της τουαλέτας;

Τα υγρά μαντηλάκια και τα μωρομάντηλα διαφημίζονται ευρέως ως ασφαλή και αποτελεσματικά, αλλά όλα αυτά τα προϊόντα περιέχουν αλκοόλες και χημικές ουσίες που μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα ιδιαίτερα όταν είναι ξηρό ή υπάρχουν μικρές ρωγμές από ξύρισμα ή από έντονο τρίψιμο της περιοχής λόγω κνησμού.

Τα αντισηπτικά υγρά σαπούνια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στην περιοχή. Ακόμη και τα πιο ήπια σαπούνια εάν χρησιμοποιούνται μετά από κάθε ούρηση στεγνώνουν την περιοχή και αφυδατώνουν το δέρμα. Ένα ήπιο υγρό καθαρισμού (χωρίς parabens) μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά την αφόδευση. Μετά την ούρηση ο καθαρισμός καλόν είναι να γίνεται με σκέτο νερό ή baby oil. Το χαρτί υγείας μερικές φορές είναι ερεθιστικό για το δέρμα εάν περιέχει αρωματικές ουσίες ή χρώματα. Είναι καλύτερα να στεγνώσουμε την περιοχή χωρίς να την τρίβουμε.

Σε κάθε περίπτωση ξηρού ή ευαίσθητου δέρματος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε baby oil πάνω σε βαμβάκι για να «καθαρίσετε» την περιοχή και τα βράδια να βάζετε μια αλοιφή ενυδάτωσης του δέρματος ή ένα λεπτό στρώμα βαζελίνης.

Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Μορτάκη, Ειδικευόμενη Μαιευτικής Γυναικολογίας