Η εμμηνόπαυση επιφέρει τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές αλλαγές. Συχνά συνυπάρχουν συμπτώματα όπως νυχτερινές εφιδρώσεις, εξάψεις, πόνο στην επαφή, εναλλαγές της διάθεσης, κατάθλιψη, άγχος. Ο λόγος αυτής της συναισθηματικής φόρτισης δεν είναι εμφανής από την αρχή. Ωστόσο, η περίοδος της εμμηνόπαυσης μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη και αλλαγή.
Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται γύρω στα 48 έτη και περιλαμβάνει αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών, κάνοντας τις γυναίκες να αντιδρούν πιο συναισθηματικά ιδίως σε ό,τι έχουν καταπιέσει ή αγνοήσει όλα αυτά τα χρόνια. Συνήθως συμπίπτει με τη χρονική περίοδο που η γυναίκα έχει τις περισσότερες υποχρεώσεις, είτε λόγω των παιδιών της, είτε λόγω της καριέρας της. Με άλλα λόγια δεν υπάρχει χρόνος για να ασχοληθεί με τον εαυτό της (αυτοφροντίδα).
Η αυτοφροντίδα σημαίνει ότι πρέπει να ακούς το σώμα σου και να αντιλαμβάνεσαι τι χρειάζεται π.χ. να αφιερώσεις χρόνο για να διαβάσεις ένα βιβλίο, να πας μια βόλτα ή να ξεκουραστείς. Να προσέχεις δηλαδή τον εαυτό σου με τον τρόπο που προσέχεις τους αγαπημένους σου. Οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν μάθει πως να το κάνουν, καταπιέζουν τις δικές τους ανάγκες και βάζουν τις ανάγκες των άλλων σε προτεραιότητα. Επομένως δεν είναι περίεργο που τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής τους, αισθάνονται εξαντλημένες, αγανακτισμένες, «αόρατες». Τα συναισθήματα αυτά φαινομενικά είναι «ήπια», όμως εάν αγνοηθούν μπορεί να εκδηλωθούν με θυμό.
Μερικές συμβουλές για πιο ομαλή μετάβαση στην εμμηνόπαυση:
- Επικοινωνήστε δυναμικά τα συναισθήματά σας και δηλώστε τις ανάγκες σας τη στιγμή που προκύπτουν. Μην περιμένετε κάποιος να ανταποκριθεί στις ανάγκες σας, εάν δεν τις έχετε εκφράσει, π.χ. «δεν με ρώτησες πώς ήταν η μέρα μου, δεν φαίνεται να σε ενδιαφέρει και πολύ. Αυτό που χρειάζομαι είναι να μου δείξεις το ενδιαφέρον σου».
- Ασχοληθείτε με τη φροντίδα του εαυτού σας και κρατήστε υγιή ισορροπία μεταξύ ελεύθερου χρόνου, εργασίας και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Ενσωματώστε στην καθημερινότητά σας άσκηση, χόμπι, χαλάρωση και ακολουθήστε υγιεινή διατροφή. Η αυτοφροντίδα αποτελεί το θεμέλιο μιας ισορροπημένης ζωής.
- Ακούστε το σώμα σας. Τις ημέρες που νιώθετε υψηλή συναισθηματική διέγερση ή πίεση, αντί να επιταχύνετε, μειώστε τους ρυθμούς σας. Αφιερώστε χρόνο για να αναπνεύσετε και να επαναφέρετε το μυαλό και τον καρδιακό σας ρυθμό. Οι τεχνικές ενσυνειδητότητας μπορούν να σας βοηθήσουν.
- Αντιμετωπίστε τον εαυτό σας με την ίδια συμπόνια και καλοσύνη, που θα επιδεικνύατε στους άλλους σε δύσκολες στιγμές. Αναρωτηθείτε «τι θα έλεγα στην κόρη μου ή στον καλύτερό μου φίλο εάν ήταν στη θέση μου αυτή τη στιγμή».