1) Σπόροι chia
Είναι πλέον γνωστοί ως σούπερ τροφή και όχι άδικα. Μόλις μία κουταλιά του γλυκού περιέχει περίπου 5 γραμμάρια φυτικές ίνες. Είναι ιδανικοί για γαρνιτούρα σε σαλάτα ή στο γιαούρτι. Ανακατεμένοι στο υγρό στοιχείο, όπως σε χυμό ή γάλα, φουσκώνουν και μαλακώνουν.
2) Άγριο ρύζι
Το άγριο ρύζι είναι πιο πλούσιο σε πρωτείνη από άλλα σιτηρά και περιέχει πολλά περισσότερα αντιοξειδωτικά από το άσπρο ρύζι. Επίσης, είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β6 και νιασίνη.
3) Σπόροι κολοκύθας
Είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο- σημαντικό μέταλλο για την υγεία της καρδιάς και τη δύναμη των μυών. Τρώγονται μόνοι τους ως σνακ, αλλά και μέσα σε σούπες, σαλάτες ή δημητριακά.
4) Σπόροι ροδιού
Είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Μια γεμάτη κούπα με σπόρους ροδιού έχει λιγότερες από 150 θερμίδες και επομένως είναι ένα ιδανικό ελαφρύ σνακ. Δίνουν μια γλυκιά και τραγανή πινελιά στη σαλάτα σας.
5) Κινόα
Αν ψάχνεις για υγιεινές πηγές πρωτείνης, πρόκειται για την ιδανικότερη λύση. Μαγειρεύεται όπως το ρύζι, και μπορεί να το αντικαταστήσει στα γεύματά σας. Πλούσιο σε φυτικές ίνες και σίδηρο, μπορεί να αντικαταστήσει και τη βρώμη στο πρωινό σας.
6) Λιναρόσπορος
Αν δεν τρως αρκετό ψάρι ο λιναρόσπορος σε βοηθάει να πάρεις τα απαραίτητα Ω3 λιπαρά, που είναι πολύ ωφέλιμα για το καρδιαγγειακό μας σύστημα και τον εγκέφαλο. Πρόκειται για την καλύτερη φυτική πηγή Ω3 λιπαρών αλλά είναι και πλούσιος σε φυτικές ίνες. Έχουν γεύση ξηρού καρπού και μπορούν να μπουν στη σαλάτα, το γιαούρτι, το κουάκερ.
7) Σπόροι κάνναβης
Γνωστοί και ως κανναβούρι, θεωρούνται λανθασμένα τροφή αποκλειστικά για πτηνά. Στην πραγματικότητα οι σπόροι κάνναβης είναι πλούσιοι σε πρωτείνη και Ω3 λιπαρά και συμπεριλαμβάνονται συχνά σε μπάρες δημητριακών ή μπορούν να προστεθούν στη σαλάτα.
8) Ηλιόσποροι
Είναι υγιεινοί αλλά και νόστιμοι. Πλούσιοι σε βιταμίνη Ε αλλά και σε ‘καλά’ λιπαρά. Τρώγονται μόνοι τους σαν σνακ όπως όλοι γνωρίζουμε, αλλά μπορούν με επιτυχία να προστεθούν και στο smoothie σας.
9) Σουσάμι
Το σησαμέλαιο περιέχει λιπαρά οξέα που μπορούν να μειώσουν την ‘κακή’ χοληστερίνη. Το αλεσμένο σουσάμι μας δίνει το ταχίνι, πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτείνη, αλλά και από μόνο του το σουσάμι μπορεί να μπει σε πλήθος συνταγών, προσφέροντας, πέρα από γεύση, ενέργεια.
Πηγή: webmd.com