Τι είναι η κολπίτιδα;
Κολπίτιδα ονομάζουμε τη φλεγμονή του κόλπου. Περίπου το ένα τρίτο των γυναικών θα έχουν συμπτώματα κολπίτιδας κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η κολπίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή στα αναπαραγωγικά χρόνια μιας γυναίκας.
Διαφορετικοί τύποι κολπίτιδας
- Βακτηριακή κολπίτιδα
- Μυκητιασική κολπίτιδα
- Τριχομοναδική κολπίτιδα
- Χλαμύδια
Αίτια της κολπίτιδας
Ο φυσιολογικός κόλπος έχει τη δική του χλωρίδα στην οποία επικρατούν οι γαλακτοβάκιλλοι. Οι γαλακτοβάκιλλοι έχουν προστατευτικό ρόλο και αναστέλλουν την ανάπτυξη των μικροβίων που εισέρχονται στον κόλπο.
Σε κολπίτιδα μπορεί να οδηγήσει μια οποιαδήποτε αλλαγή στη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, που έχει ως αποτέλεσμα να επικρατήσει κάποιος μικροοργανισμός, όπως μύκητας, τριχομονάδα, βακτηρίδια κλπ.
Παράγοντες που διαταράσσουν τη χλωρίδα είναι οι εξής:
- Χρήση αντιβιοτικών
- Μείωση της άμυνας του οργανισμού
- Στρες
- Στενά ρούχα
- Ορμονικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη, το θηλασμό, την εμμηνόπαυση
Ποιά είναι τα συμπτώματα της κολπίτιδας;
Για τη διάγνωση της κολπίτιδας ο γιατρός παίρνει δείγμα των κολπικών εκκρίσεων το οποίο εξετάζεται στο εργαστήριο. Γίνονται επίσης καλλιέργειες από το δείγμα στις οποίες θα ανευρεθούν ενδεχομένως παθογόνοι μικροοργανισμοί.
Θεραπείες για την Κολπίτιδα
Η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο που προκάλεσε την κολπίτιδα. Μπορεί να θεραπευτεί είτε με αγωγή από το στόμα, ή με τοπικά κολπικά υπόθετα και ενδοκολπικές κρέμες.
Τι είναι η βακτηριδιακή κολπίτιδα;
Η βακτηριδιακή κολπίτιδα προκαλείται από τον πολλαπλασιασμό παθογόνων βακτηριδίων εις βάρος της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου.
Ποια είναι τα συμπτώματα της βακτηριδιακής κολπίτιδας;
Το βασικό σύμπτωμα είναι αυξημένη ποσότητα εκκρίσεων με χαρακτηριστική μυρωδιά ψαριού. Οι εκκρίσεις συνήθως είναι αραιές με σκούρο ή ανοιχτό κίτρινο – γκρι χρώμα (μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να πρασινίζει). Η φαγούρα δεν είναι συχνή, μπορεί ωστόσο να εμφανιστεί όταν υπάρχει μεγάλη ποσότητα εκκρίσεων.
Πως θεραπεύεται η βακτηριδιακή κολπίτιδα;
Πολλά διαφορετικά αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της βακτηριδιακής κολπίτιδας, αλλά τα δύο πιο συχνά είναι η μετρονιδαζόλη και η κλινδαμυκίνη.
Τι είναι η ατροφική κολπίτιδα;
Η ατροφική κολπίτιδα δεν προκαλείται από κάποια μόλυνση, αλλά μπορεί να προκαλέσει αυξημένες κολπικές εκκρίσεις και ερεθισμό, όπως ξηρότητα, φαγούρα και κάψιμο. Η κολπίτιδα αυτή μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περίοδο κατά την οποία τα επίπεδα των οιστρογόνων μιας γυναίκας είναι χαμηλά (όπως στο θηλασμό ή στην εμμηνόπαυση). Η ατροφική κολπίτιδα θεραπεύεται με οιστρογόνα, τα οποία μπορεί να είναι σε μορφή αλοιφής ή κολπικής ταμπλέτας. Ένα υδατικό gel στον κόλπο μπορεί να χρησιμοποιείται σαν λιπαντικό και να βοηθήσει στην επαφή.
Πώς προλαμβάνονται οι κολπίτιδες;
- Προτιμήστε βαμβακερά εσώρουχα.
- Αποφεύγετε τα ταμπόν.
- Τήρηση κανόνων σωστής υγιεινής στην περιοχή του αιδοίου και του πρωκτού.
- Αποφεύγετε την καθημερινή χρήση σερβιέτας.
- Χρησιμοποιείτε πετσέτα όταν κάθεστε στην παραλία.
- Χρησιμοποιείτε προληπτικά αντιμυκητιασική κρέμα στον κόλπο εάν παίρνετε αντιβίωση για μεγάλο διάστημα.
- Φροντίστε τη διατροφή σας. Συνιστάται μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει γιαούρτι, σαλάτες και φρούτα και δεν έχει πολλά γλυκά.
Πηγές: American College of Obstetrics and Gynecology, Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, American Sexual Health Association.
Επιμέλεια άρθρου: Αναστασία Μορτάκη, Ειδικευόμενη Μαιευτικής Γυναικολογίας