Κολπικές εκκρίσεις, σε τι οφείλονται;

Πολλές γυναίκες νιώθουν άβολα όταν έχουν παραπάνω κολπικά υγρά, συχνά διαφορετικής σύστασης και χρώματος. Αυτό όμως που θα έπρεπε να γνωρίζουν είναι πως πρόκειται για κάτι που αντιμετωπίζουν όλες οι γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση. Ας δούμε πότε οι εκκρίσεις αυτές είναι φυσιολογικές και πότε όχι.

Στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες οι κολπικές εκκρίσεις προέρχονται από τον τράχηλο της μήτρας και η εμφάνισή τους διαφέρει ανάλογα με τη φάση του κύκλου στην οποία βρίσκονται.

Ωορρηξία

Ο τράχηλος της μήτρας εκκρίνει βλέννη συνεχώς. Όταν το σώμα προετοιμάζεται για την ωορρηξία, η βλέννη γίνεται αρκετά ελαστική και υδαρής προκειμένου να βοηθήσει το σπέρμα να φτάσει το ωάριο και να γίνει η σύλληψη.

Αμέσως μετά την ωορρηξία, η βλέννη αλλάζει μορφή και γίνεται παχύρευστη. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί σε περίπτωση που έχει επιτευχθεί η σύλληψη, οι εκκρίσεις αυτές εμποδίζουν τυχόν μικρόβια να εισέλθουν στη μήτρα.

Πριν την περίοδο

Πολλές γυναίκες παρατηρούν λίγες καφέ εκκρίσεις 2-3 μέρες πριν την περίοδο, καθώς το ενδομήτριο έχει αρχίσει να αποδομείται.

Μετά την εμμηνόπαυση

Μετά την εμμηνόπαυση οι γυναίκες δεν έχουν πλέον φυσιολογικές εκκρίσεις, εκτός και αν λαμβάνουν ορμόνες. Επομένως, εκκρίσεις μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να σημαίνουν κάποια μυκητησιακή κολπίτιδα ή ακόμα και κακοήθεια και απαιτούν διερεύνηση.

Τι μπορεί να υποδηλώνουν διαφορετικές κολπικές εκκρίσεις

Μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη ποσότητα υγρών

Ακόμα και αν τα υγρά δείχνουν φυσιολογικά, αν αυξηθούν τόσο που χρειάζεται να φοράτε σερβιέτα θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας καθώς μπορεί να οφείλεται σε κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο μικρόβιο όπως τα χλαμύδια που διεγείρουν τον τράχηλο.

Αφρώδεις άσπρες- γκρίζες εκκρίσεις

Η βακτηριδιακή κολπίτιδα από βακτήρια που συχνά ανήκουν στη φυσιολογική χλωρίδα του πεπτικού συστήματος και μεταφέρονται κατά την επαφή από τον πρωκτό στον κόλπο μπορεί να προκαλέσει τέτοιας μορφής υγρά. Συνήθως έχουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά αμμωνίας ή ψαριού.

Εκκρίσεις που θυμίζουν ‘κομμένο’ γάλα

Αυτής της μορφής οι εκκρίσεις είναι χαρακτηριστικές της μυκητησιακής κολπίτιδας.

Η μυκητίαση συχνά εμφανίζεται μετά από αντιβιοτική αγωγή, καθώς η μικρή ποσότητα μυκήτων που βρίσκεται φυσιολογικά στον κόλπο σε ισορροπία με τα βακτήρια, αυξάνεται κατά πολύ όταν τα βακτήρια αυτά απουσιάζουν.

Κίτρινες εκκρίσεις

Συχνά υποδηλώνουν μόλυνση του τραχήλου της μήτρας από κάποιο βακτήριο. Η μόλυνση αυτή μπορεί να είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενη όπως στη γονόρροια ή τον έρπητα, ή και ως αντίδραση σε ταμπόν.

Καφέ εκκρίσεις

Μπορεί να προκληθούν από μόλυνση από Τριχομονάδα, ένα παράσιτο που μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Οι εκκρίσεις αυτές συνοδεύονται από έντονη ενόχληση.

Άλλος λόγος είναι μικροαιμορραγία που προκαλείται από κάποιο πολύποδα από τον τράχηλο ή το εσωτερικό της μήτρας ή ακόμα και από κακοήθεια (ιδιαίτερα αν παρατηρείται μετά από επαφή).

Μια μικρή αιμορραγία μπορεί να οφείλεται και σε ορμονικές διαταραχές.

Γενικότερα, στην περίπτωση αυτή, αν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα, καλό είναι να περιμένετε 1-2 εβδομάδες και αν επιμένουν να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Επιμέλεια κειμένου – Αναστασία Μορτάκη, Ειδικευόμενη Μαιευτικής Γυναικολογίας