9 ερωτήσεις για τον γυναικολόγο σας

Η ετήσια επίσκεψή σας στον γυναικολόγο είναι απαραίτητη, όχι μόνο για λόγους πρόληψης, αλλά και γιατί έχετε την ευκαιρία να του απευθύνετε ερωτήματα που σας απασχολούν.

1. Είναι φυσιολογική η περίοδός μου?

Ο κύκλος κάθε γυναίκας είναι διαφορετικός. Οι διαφορές αυτές μπορεί να εντάσσονται στο πλαίσιο του φυσιολογικού, μπορεί και όχι. Συζητήστε μαζί του πιθανές διαταραχές του κύκλου που σας προβληματίζουν όπως,

  • το μήκος του κύκλου σας,
  • η ποσότητα αίματος κατά την έμμηνο ρύση,
  • η αιμόρροια μεταξύ περιόδων,
  • η δυσμηνόρροια.

2. Είναι φυσιολογικός ο πόνος στην ευαίσθητη περιοχή?

Η απάντηση είναι όχι. Είτε πρόκειται για πόνο στην πύελο, είτε στον κόλπο ή στο αιδοίο είναι σημαντικό να το γνωστοποιήσετε στον γυναικολόγο σας για να εντοπίσετε τυχόν παθολογικά αίτια.

3. Ποια είναι η κατάλληλη αντισυλληπτική μέθοδος για εμένα?

Αναλόγως την ηλικία της γυναίκας, τη σεξουαλική της ζωή και τα μελλοντικά της σχέδιά για τεκνοποίηση, υπάρχουν και οι κατάλληλες μέθοδοι αντισύλληψης για εκείνη. Με την καθοδήγηση του γιατρού σας θα βρείτε τη μέθοδο που είναι ασφαλής και ταυτόχρονα ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας.

4. Γιατί η ερωτική μου επιθυμία έχει μειωθεί με το πέρασμα του χρόνου?

Η λίμπιντο μπορεί να επηρεαστεί από πολλά- το στρες, τις ορμόνες, διάφορα φάρμακα, τον τρόπο ζωής. Η σεξουαλική υγεία είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής της γυναίκας και δε θα πρέπει να παραμελείται. Ο γυναικολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε όποιο πιθανό πρόβλημα υπάρχει και να σας καθοδηγήσει αναλόγως.

5. Είναι φυσιολογική η μορφολογία του αιδοίου μου?

Οι γυναίκες συνήθως παρατηρούν την εμφάνιση των εξωτερικών γεννητικών τους οργάνων. Για παράδειγμα, πολλές φορές προβληματίζονται για το μέγεθος, το χρώμα ή το σχήμα των μικρών χειλέων. Συχνά πρόκειται για απλές παραλλαγές στο πλαίσιο του φυσιολογικού. Μπορεί, ωστόσο, να εντοπίσουν κάποια αλλαγή που να είναι παθολογική και να χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

6. Οι κολπικές μου εκκρίσεις είναι δύσοσμες. Έχω κολλήσει κάποιο μικρόβιο?

Τρεις στις τέσσερις γυναίκες θα παρουσιάσουν κολπίτιδα κάποια στιγμή στη ζωή τους, βάσει ερευνών. Η κολπίτιδα, ανάλογα με το μικρόβιο που την προκαλεί, μπορεί να επηρεάσει το χρώμα, τη σύσταση και την οσμή των εκκρίσεων. Η γυναικολογική εξέταση είναι απαραίτητη για να διευκρινιστεί εάν πρόκειται για φυσιολογικές εκκρίσεις ή για κάποια λοίμωξη.

7. Πρέπει να κάνω εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις ακόμα και εάν έχω έναν σταθερό σύντροφο?

Ορισμένα μικρόβια όπως η γονόρροια ή τα χλαμύδια μπορεί να μην προκαλέσουν συμπτώματα- είναι, ωστόσο, πολύ σημαντικό να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη αγωγή, καθώς μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και τη γονιμότητα της γυναίκας. Ο έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα γίνεται με απλές και ασφαλείς μεθόδους και είναι καλό να γίνεται σε όλες τις σεξουαλικώς ενεργές γυναίκες.

8. Θα ήθελα να τεκνοποιήσω στο άμεσο μέλλον. Τι θα ήταν καλό να κάνω πριν αρχίσω τις προσπάθειες σύλληψης?

Συχνά ο γυναικολόγος θα σας προτείνει να αρχίσετε τη λήψη κάποιων βιταμινών, όπως το φυλλικό οξύ, πριν ακόμα συλλάβετε. Επίσης, είναι σημαντικό να γίνει ένας γενικότερος έλεγχος της υγείας σας και να ρυθμιστούν πιθανές παθολογικές καταστάσεις. Ορισμένα φάρμακα που μπορεί να λαμβάνετε σε τακτική βάση ίσως χρειαστεί

να αντικατασταθούν με άλλα ή να προσαρμοστεί η δοσολογία τους κατά την εγκυμοσύνη.

9. Χρειάζεται να κάνω το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας?

Με βάση το CDC, περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως μολύνονται από τους ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ορισμένοι τύποι αυτών των ιών ευθύνονται για τον καρκίνο τραχήλου μήτρας και όχι μόνο. Ανάλογα με την ηλικία σας και τη σεξουαλική σας ζωή ο γυναικολόγος σας θα σας συμβουλέψει κατά πόσο μπορείτε να ωφεληθείτε από το εμβόλιο.

Επιμέλεια κειμένου- Αναστασία Μορτάκη, Ειδικευόμενη Μαιευτικής Γυναικολογίας