Τι να αποφύγετε αν υποφέρετε από αλλεργικό άσθμα

Αν εσείς ή το παιδί σας υποφέρετε από αλλεργικό άσθμα και εισπνεύσετε ένα από αυτά τα αλλεργιογόνα, μπορεί να παρουσιάσετε ασθματικό επεισόδιο με συμπτώματα βήχα, συριγμού και δύσπνοιας.

Για τον καθένα υπάρχουν διαφορετικά αλλεργιογόνα που τον ενοχλούν, αλλά τα παρακάτω είναι από τα πιο συνήθη που θα πρέπει να προσέχετε.

  • Σκόνη

Αυτά τα σωματίδια που απαρτίζουν τη λεγόμενη σκόνη είναι από τα πιο συχνά αλλεργιογόνα. Επιβιώνουν πάνω στα νεκρά κύτταρα του δέρματός μας, πάνω σε στρώματα και σεντόνια, πάνω σε λούτρινα κουκλάκια, χαλιά, κουρτίνες κι έπιπλα. Πλένοντας τα καλύμματα των κρεβατιών μία φορά την εβδομάδα σε υψηλή θερμοκρασία και βάζοντάς τα μετά σε στο στεγνωτήριο μειώνεται κατά πολύ η σκόνη πάνω τους. Πλύνετε και τα λούτρινα κουκλάκια με τον ίδιο τρόπο. Προτιμήστε αντί για χαλιά, ριχτάρια και άλλα υφασμάτινα καλύμματα, ξύλινες ή vinyl επιφάνειες.

  • Κατσαρίδες

Αποτελούν συχνό πρόβλημα των μεγαλουπόλεων και τρέφονται με αποφάγια. Ένας τρόπος να τις αποφύγετε είναι να μην αφήνετε φαγητό εκτεθειμένο εκτός ψυγείου ή αεροστεγώς κλεισμένο. Να πετάτε τα σκουπίδια σας συχνά. Επίσης, καλό είναι να μην αφήνετε άπλυτα πιάτα για πολλή ώρα στο νεροχύτη, να μαζεύετε τυχόν ψίχουλα και να κλείνετε τρύπες ή ρωγμές μέσα από τις οποίες μπορούν να εισχωρήσουν.

  • Μούχλα

Σε εσωτερικούς χώρους η μούχλα εντοπίζεται όπου υπάρχει υγρασία, όπως σε υπόγεια, στο νεροχύτη, ή όπου μπορεί να υπάρχει διαρροή ή συλλογή νερού. Όπου την εντοπίζετε θα πρέπει να την καθαρίζετε και να μειώνεται την υγρασία χρησιμοποιώντας εξαερισμό στο μπάνιο ή και άλλες συσκευές όπως κλιματισμό ή αφυγραντήρα.

  • Ζώα

Γάτες, σκύλοι, χάμστερ, πουλιά και άλλα ζώα με τρίχωμα ή πούπουλα μπορεί να προκαλέσουν άσθμα. Συγκεκριμένα, το τρίχωμά τους, το σάλιο και τα ούρα είναι αυτά που για ορισμένους είναι αλλεργιογόνα. Εάν έχετε αλλεργία είναι καλό να μην έχετε κατοικίδιο ζώο. Σε περίπτωση που έχετε ήδη, προσπαθήστε να το κρατάτε σε εξωτερικούς χώρους, μακρυά από το υπνοδωμάτιό σας και από χαλιά ή καναπέδες. Επίσης, καλό είναι να πλένετε το κατοικίδιο σας τακτικά και να σκουπίζετε το πάτωμα σε καθημερινή βάση.

  • Γύρη

Η αλλεργία στη γύρη εξαρτάται από το μέρος στο οποίο ζείτε και στην εποχή του χρόνου. Για παράδειγμα, η γύρη από τα δέντρα δημιουργεί πρόβλημα την άνοιξη, ενώ το γρασίδι το καλοκαίρι. Οι αλλαγές του κλίματος μπορεί να κάνουν τις αλλεργίες να διαρκούν περισσότερο. Οι καταιγίδες επίσης κάνουν περισσότερη γύρη να βγαίνει από τα δέντρα. Αποφύγετε τα φυτά όσο μπορείτε την εποχή που το πρόβλημα είναι σε έξαρση.

  • Καπνός

Ένας παραπάνω λόγος να αποφεύγετε τον καπνό από τσιγάρο και να μην αφήνετε το παιδί σας να εκτίθεται σε αυτόν είναι και το άσθμα. Ιδιαίτερα σε μικρές ηλικίες, οι πνεύμονες δεν είναι ώριμοι αρκετά και αντιδρούν στον καπνό. Ο καπνός από τζάκι ή ξυλόφουρνο μπορεί επίσης να διεγείρει το αναπνευστικό σύστημα.

  • Μυρωδιές

Πολλά προιόντα που χρησιμοποιούνται στο σπίτι μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικό επεισόδιο. Τα πιο συνηθισμένα είναι καθαριστικά προιόντα όπως η χλωρίνη, αρωματικά κεριά, το λιβάνι, σπρέυ για τα μαλλιά, αποσμητικά χώρου, αρώματα, μπογιά και εντομοκτόνα. Προσπαθήστε να αγοράζετε άοσμα προιόντα υγιεινής. Όταν χρησιμοποιείτε μπογιά ή εντομοκτόνα φροντίστε να μη βρίσκεστε στο χώρο για κάποιες ώρες.

Πηγή: webmd.com