Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και προστασία απο λοιμώξεις του αναπνευστικού

Ο φόβος της μόλυνσης με τον κορωνοϊό, ή αλλιώς  COVID-19, έχει οδηγήσει πολύ κόσμο σε αναζήτηση τρόπων ενίσχυσης του ανοσοποιητικού.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για την οχύρωση του οργανισμού και προστασία του αναπνευστικού συστήματος είναι οι εξής:

  1. Όχι στον πανικό.

Είναι ίσως το πιο δύσκολο προληπτικό μέτρο ως προς την εφαρμογή του, αλλά εξίσου σημαντικό με κάθε άλλο.

Σειρά μελετών της τελευταίας 20ετίας υποστηρίζουν πως το στρες κάνει τον οργανισμό πιο ευάλωτο στις ιώσεις.

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας και επιδιώξετε την ενασχόλησή σας με πράγματα που σας ηρεμούν.

  1. Καλός ύπνος.

Συγκεκριμένα, ο ύπνος διάρκειας μικρότερης των 6 ωρών φαίνεται πως μας κάνει κατά 4,2 φορές πιο ευάλωτους σε ιώσεις. Ιδανικά χρειάζεται ύπνος 6-7 ωρών και κατά προτίμηση με σταθερό πρόγραμμα.

  1. Βιταμίνη D

Πέρα από τον γνωστό σε όλους μας ρόλο της βιταμίνης D στην υγεία των οστών, πλήθος ερευνών δείχνουν πως συντελεί στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η εν λόγω βιταμίνη συντίθεται κυρίως από τον οργανισμό μας μέσω της έκθεσής στον ήλιο. Λίγες είναι οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D- κυρίως τα λιπαρά ψάρια, το αυγό και το βοδινό συκώτι.

Η έλλειψη βιταμίνης D αποτελεί συχνό φαινόμενο, ακόμα και στην ηλιόλουστη χώρα μας, και επομένως θα πρέπει να ελέγξουμε τα επίπεδα της μέσω εξέτασης του αίματος και να πάρουμε το κατάλληλο συμπλήρωμα με την καθοδήγηση του ιατρού μας.

  1. Αποφύγετε το πολύ αλκοόλ.

Σε μεγάλες ποσότητες το αλκοόλ καταστρέφει το κροσσωτό επιθήλιο του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και κύτταρα του ανοσοποιητικού (μακροφάγα, ουδετερόφιλα) καθιστώντας τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις.

  1. Ισορροπημένη διατροφή και άσκηση

Μια σωστή διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και επαρκής στην κάλυψη των θερμιδικών μας αναγκών είναι πολύ σημαντική.

Η άμεση επίδραση της σωματικής άσκησης στο ανοσοποιητικό δεν είναι ακόμα επιβεβαιωμένη, αλλά φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Αναστασία Μορτάκη, Ειδικευόμενη Μαιευτικής Γυναικολογίας