Πόσα γνωρίζετε για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα;

Μπορείτε να κολλήσετε έρπητα από το κάθισμα της τουαλέτας.

Λάθος. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων, όπως και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), μεταδίδονται μέσω κολπικού, στοματικού ή πρωκτικού σεξ. Ο ιός που τον προκαλεί δεν μπορεί να ζήσει για πολύ έξω από το σώμα, οπότε δεν μπορείτε να κολλήσετε από ένα αντικείμενο όπως ένα κάθισμα τουαλέτας ή μια πετσέτα. Ο στοματικός έρπης εξαπλώνεται από το σάλιο, συνήθως κατά τη διάρκεια του φιλιού ή του στοματικού σεξ.

Η χρήση δύο προφυλακτικών προστατεύει καλύτερα από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Λάθος. Μπορεί να ακούγεται εξαιρετικά ασφαλές, αλλά η χρήση δύο προφυλακτικών δεν διπλασιάζει την προστασία σας. Αντ ‘αυτού, μπορεί να τρίβονται μεταξύ τους, προκαλώντας τριβή. Αυτό μπορεί να κάνει τα προφυλακτικά να σπάσουν ή να σκιστούν, με αποτέλεσμα να μην προστατεύεστε καθόλου.

Είναι εύκολο να καταλάβετε αν ο σύντροφός σας έχει κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Λάθος. Μπορεί να παρατηρήσετε ένα εξάνθημα, πληγές ή ερυθρότητα – μπορεί να μην δείτε και τίποτα. Τα άτομα με ΣΜΝ δεν έχουν πάντα συμπτώματα.

Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες είναι πιθανότερο να έχουν ΣΜΝ.

Σωστό. Περίπου οι μισές από όλες τις νέες περιπτώσεις ΣΜΝ είναι σε άτομα ηλικίας 15 έως 24 ετών. Όσο νεότερος είναι κάποιος όταν ξεκινάει τις σεξουαλικές επαφές και όσο πιο πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους αλλάζει, τόσο πιο πιθανό είναι να κολλήσει κάποιο ΣΜΝ. Όμως ο καθένας μπορεί να κολλήσει – ειδικά αν έχει σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία.

Μπορείτε να κολλήσετε έρπητα πίνοντας από ένα κοινό ποτήρι.

Σωστό. Ο ιός που προκαλεί τον στοματικό έρπητα μεταδίδεται μέσω του σάλιου. Έτσι υπάρχει πιθανότητα να περάσει από γυαλιά, καλαμάκια, σκεύη ή κρέμα για τα χείλη. Προσπαθήστε να μην τα μοιράζεστε, ειδικά εάν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε πληγές ή φουσκάλες.

Το αντισυλληπτικό χάπι προστατεύει από τα ΣΜΝ.

Λάθος. Τα αντισυλληπτικά χάπια δεν μπορούν να σταματήσουν την μετάδοση των ΣΜΝ. Τα προφυλακτικά είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψή τους. Χρησιμοποιείτε προφυλακτικό από λάτεξ κάθε φορά που κάνετε κολπικό, στοματικό ή πρωκτικό σεξ.

Ενα αρνητικό τεστ σημαίνει ότι είστε καθαροί.

Λάθος. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο ΣΜΝ για το οποίο κάνατε τεστ δεν ήταν στο σώμα σας τη στιγμή αυτή. Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από έναν ιό – όπως ο έρπης, ο HPV και ο HIV – μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα αρκετούς μήνες μετά την έκθεσή σας. Ένα επαναληπτικό τεστ σε 3 ακόμη μήνες θα σας κάνει να είστε πιο σίγουροι.

Υπάρχουν φάρμακα για τη θεραπεία όλων των ΣΜΝ.

Λάθος. Οι γιατροί μπορούν να θεραπεύσουν ορισμένα ΣΜΝ, όπως γονόρροια και χλαμύδια, με φάρμακα. Άλλα, όπως ο έρπης και ο ιός HIV, μένουν μαζί σας για πάντα, αλλά υπάρχει φάρμακο για να βοηθήσει με τα συμπτώματά σας. Η θεραπεία βοηθά επίσης να σταματήσει καποιο ΣΜΝ από το να σας προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα υγείας.

Τα σεξουαλικά βοηθήματα μπορούν να μεταδώσουν ΣΜΝ.

Σωστό. Μπορεί να μεταδοθούν βακτήρια και ασθένειες εάν δεν καθαρίσετε τα παιχνίδια της κρεβατοκάμαράς σας και τα μοιραστείτε με τον σύντροφό σας. Μετά από κάθε χρήση, πλύνετε τα σε ζεστό νερό με σαπούνι και ξεπλύνετε καλά.

Ο ιος HPV είναι το πιο συχνό ΣΜΝ.

Σωστό. Οι λοιμώξεις από τους ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα στις Η.Π.Α. Μεταδίδονται μέσω κολπικού, πρωκτικού ή στοματικού σεξ. Μπορείτε να κολλήσετε ακόμα και αν ο σύντροφός σας δεν εμφανίζει συμπτώματα. Υπάρχουν πολλοί τύποι HPV. Μερικοί προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Άλλοι οδηγούν σε καρκίνο. Μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες να κολλήσετε με τον εμβολιασμό και με τη χρήση προφυλακτικού. Για την πρόληψη του καρκίνου πρέπει επίσης να κάνετε το HPV τεστ ή το τεστ Παπανικολάου. Ακολουθείστε τις οδηγίες του γιατρού σας.

Πηγές – webmd.com

Επιμέλεια κειμένου- Αναστασία Μορτάκη, Ειδικευόμενη Μαιευτικής Γυναικολογίας.