Γυναικολογικά προβλήματα στις καλοκαιρινές διακοπές

Το καλοκαίρι, αν και η πιο ξέγνοιαστη περίοδος του χρόνου, είναι η κατεξοχήν εποχή που απασχολεί τις γυναίκες με διάφορα γυναικολογικά ζητήματα- συνήθως όχι σοβαρά, αλλά αρκετά ενοχλητικά.

Ουρολοίμωξη

Οι συνθήκες των καλοκαιρινών διακοπών ευνοούν τις λοιμώξεις του ουροποιητικού, καθώς η εφίδρωση λόγω ζέστης οδηγεί στην αφυδάτωση, αλλά και γιατί συχνά, για πρακτικούς λόγους, οι γυναίκες δεν ουρούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως όταν περνούν τη μέρα τους στην παραλία.

Συμπτώματα:

Τα συμπτώματα της οξείας κυστίτιδας είναι συχνουρία, έπειξη προς ούρηση, δυσουρία, μικρή ποσότητα ούρων, σε ορισμένες περιπτώσεις υπερηβικός πόνος και σπάνια πυρετός.

Προληπτικά μέτρα:

Ενυδατώστε τον οργανισμό σας πίνοντας πολλά υγρά μέσα στη μέρα.

Μην αναβάλετε την επιθυμία για ούρηση.

Επιδιώξετε την ούρηση αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή.

Θεραπεία:

Η χορήγηση αντιβιοτικών είναι απαραίτητη, με την καθοδήγηση του ιατρού σας.

Κολπίτιδα

Οι συνθήκες ζέστης και υγρασίας ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων και κατά συνέπεια τις μυκητιασικές κολπίτιδες στη διάρκεια του καλοκαιριού. Παρόλο που οι μύκητες αποτελούν τον συνήθη ύποπτο, οι βακτηριακές κολπίτιδες επίσης αυξάνονται καθώς οι προαναφερθείσες συνθήκες διαταράσσουν τη χλωρίδα και το pH του κόλπου.

Συμπτώματα:

Αλλαγές στη σύσταση, το χρώμα, την οσμή και την ποσότητα των κολπικών υγρών, αίσθημα κνησμού, πόνος κατά την επαφή και κατά την ούρηση.

Προληπτικά μέτρα:

Εφαρμόστε σωστές πρακτικές περιποίησης της ευαίσθητης περιοχής, αποφεύγοντας τις κολπικές πλύσεις και τα διάφορα αποσμητικά και σαπούνια.

Φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα δεύτερο μαγιό για μετά το κολύμπι ώστε να διατηρείται στεγνή η περιοχή.

Αποφύγετε τα στενά ρούχα, τα συνθετικά εσώρουχα, το καθημερινό σερβιετάκι και τα ταμπόν.

Αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων και ποτών πλούσιων σε ζάχαρη.

Θεραπεία:

Χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή δια του στόματος ή σε μορφή κολπικής κρέμας ή κολπικού υπόθετου, πάντα με την καθοδήγηση του ιατρού σας.

Ερεθισμός του δέρματος του αιδοίου, δερματίτιδα εξ επαφής

Οι συνθήκες ζέστης και υγρασίας συχνά προκαλούν ερεθισμό του δέρματος του αιδοίου. Ιδίως σε κορίτσια στην προεφηβεία, το χλώριο της πισίνας μπορεί να προκαλέσει ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής .

Συμπτώματα:

Ερυθρότητα, σημάδια απολέπισης, κνησμός.

Προληπτικά μέτρα:

Μετά το κολύμπι κάνετε πάντα ντους, χρησιμοποιώντας μόνο νερό στην ευαίσθητη περιοχή.

Αλλάξτε το βρεγμένο μαγιό.

Αποφύγετε τα συνθετικά και εφαρμοστά εσώρουχα.

Θεραπεία:

Εάν η εφαρμογή των προληπτικών μέτρων δεν οδηγήσει σε ύφεση των συμπτωμάτων θα χρειαστεί τοπική αγωγή με κάποια αλοιφή- συνήθως κορτιζονούχο- που θα σας προτείνει ο ιατρός σας.

Θυλακίτιδα

Πρόκειται για τη φλεγμονή του θύλακα της τρίχας. Προκαλείται κυρίως από μικρόβια του δέρματος τα οποία εισχωρούν κατά τον τραυματισμό/ ερεθισμό του δέρματος και ευνοούνται, μεταξύ άλλων, από τις συνθήκες ζέστης και υγρασίας το καλοκαίρι.

Συμπτώματα:

Μικρά κόκκινα σπυράκια, ή ακόμα και φυσαλίδες με πύον γύρω από τον θύλακα της τρίχας που μπορεί να είναι επώδυνα ή να προκαλούν κνησμό.

Προληπτικά μέτρα:

Διατηρείστε την ευαίσθητη περιοχή καθαρή και εφαρμόστε αυστηρές πρακτικές υγιεινής σε ό,τι έρχεται σε επαφή με το αιδοίο, όπως πετσέτες, ξυράφι κλπ.

Φροντίστε να μην κολυμπήσετε πριν περάσει τουλάχιστον ένα 24ωρο από την αποτρίχωση της περιοχής.

Αποφύγετε τα στενά, συνθετικά εσώρουχα.

Θεραπεία:

Συχνά η φλεγμονή περνάει από μόνη της, εφόσον απαλλάξουμε την περιοχή από τους επιβαρυντικούς παράγοντες. Η εφαρμογή ζεστής κομπρέσας μπορεί να βοηθήσει και ίσως ο ιατρός σας προτείνει κάποια αντιβιοτική κρέμα. Σε περιπτώσεις δημιουργίας αποστήματος μπορεί να χρειαστεί διάνοιξη.

Επιμέλεια κειμένου:

Αναστασία Μορτάκη, Ειδικευόμενη Μαιευτικής Γυναικολογίας