Πως να ξυπνήσετε το μεταβολισμό σας

Μπορείτε να βελτιώσετε το μεταβολισμό σας;

Η αύξηση του μεταβολισμού, δηλαδή το πόσο γρήγορα το σώμα καίει θερμίδες εξαρτάται από πολλά πράγματα. Μερικοί άνθρωποι κληρονομούν έναν γρήγορο μεταβολισμό. Οι άντρες τείνουν να καίνε περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες, ακόμα και ενώ αναπαύονται. Για τους περισσότερους ανθρώπους όμως, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται σταθερά μετά την ηλικία των 40 ετών. Παρότι δεν μπορείτε να ελέγξετε την ηλικία, το φύλο ή τα γονίδια, υπάρχουν άλλοι τρόποι βελτίωσης του μεταβολισμού.

Φτιάξτε μυς

Το σώμα σας καίει συνεχώς θερμίδες, ακόμα και όταν δεν κάνετε τίποτα. Αυτός ο μεταβολικός ρυθμός είναι πολύ μεγαλύτερος σε άτομα με περισσότερους μυς. Μετά από μια συνεδρία δυναμικής άσκησης, οι μύες ενεργοποιούνται σε όλο το σώμα, αυξάνοντας τον μέσο ημερήσιο ρυθμό μεταβολισμού.

Κάντε αερόβια άσκηση

Η αερόβια άσκηση μπορεί να μην δημιουργεί μυς, αλλά μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό σας. Η άσκηση υψηλής έντασης προσφέρει μεγαλύτερηαύξηση στον μεταβολισμό συγκριτικά με τις ασκήσεις χαμηλής ή μέτριας έντασης. Για να ωφεληθείτε ακόμα περισσότερο, δοκιμάστε μια πιο έντονη προπόνηση  στο γυμναστήριο ή εντάξτετο τζόκινγκ στην καθημερινότητά σας.

Πιείτε πολύ νερό

Το σώμα χρειάζεται νερό για να καίει θερμίδες. Εάν είστε ακόμη και ελαφρώς αφυδατωμένοι, ο μεταβολισμός σας μπορεί να επιβραδυνθεί. Σύμφωνα με μια μελέτη, ενήλικες που έπιναν οκτώ ή περισσότερα ποτήρια νερό την ημέρα έκαιγαν περισσότερες θερμίδες από όσους έπιναν τέσσερα. Για να παραμείνετε ενυδατωμένοι, πιείτε ένα ποτήρι νερό ή άλλο αναψυκτικό πριν από κάθε γεύμα. Επίσης, καταναλώστε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν νερό.

Φάτε έξυπνα σνακ

Τα συχνά γεύματα μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Όταν τρώτε μεγάλα γεύματα με πολλές ώρες κενό μεταξύ τους, ο μεταβολισμός επιβραδύνει μεταξύ των γευμάτων. Ένα μικρό γεύμα ή σνακ κάθε 3 έως 4 ώρες διατηρεί το μεταβολισμό σε λειτουργία.

Καταναλώστε πρωτεΐνες

Το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες όταν χωνεύει πρωτεΐνη σε σύγκριση με λίπος ήυδατάνθρακες. Η αντικατάσταση ορισμένων υδατανθράκων με άπαχα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό και αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Καλές πηγές πρωτεϊνών είναι το άπαχο κρέας όπως η  γαλοπούλα και το κοτόπουλο, το ψάρι  καθώς και τα καρύδια, τα φασόλια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών.

Καταναλώστε πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι προσφέρει τα συνδυασμένα οφέλη της καφεΐνης και των κατεχινών, ουσίες που έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν το μεταβολισμό. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση 2 έως 4 φλιτζανιών τσαγιού μπορεί να ωθήσει το σώμα να κάψει 17% περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια μιας μέτριας σε ένταση άσκησης.

Αποφύγετε τις δίαιτες εξπρές

Οι δίαιτες που περιλαμβάνουν κατανάλωση λιγότερων από 1.200 (εάν είστε γυναίκα) ή 1.800 (αν είστε άνδρας) θερμίδων ημερησίως – είναι κακές για όσους θέλουν να επιταχύνουν το μεταβολισμό τους. Παρότι αυτές οι δίαιτες μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους,  μπορείτε να χάσετε μυς, γεγονός που επιβραδύνει το μεταβολισμό. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι το σώμα καίει λιγότερες θερμίδες και κερδίζει βάρος πιο γρήγορα από ό, τι πριν από τη δίαιτα.

Πηγή: http://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-boost-your-metabolism