8 Μύθοι για την υγεία καταρρίπτονται

  1. Το να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα

Δε χρειάζεται κανείς να μετράει πόσα ποτήρια νερό πίνει ημερησίως. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που πίνουν νερό όταν διψούνε παραμένουν υγιείς και ενυδατωμένοι. Τα φαγητά που είναι πλούσια σε νερό όπως οι σούπες, τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και τα ροφήματα όπως ο χυμός, το τσάι και ο καφές, όλα βοηθάνε στην ενυδάτωση του οργανισμού. Ίσως χρειάζεται να πίνεις πιο πολύ νερό εάν τα ούρα σου έχουν κίτρινο σκούρο χρώμα, εάν είσαι πολύ δραστήριος ή εάν ζείς σε θερμό κλίμα.

  1. Τα αυγά κάνουν κακό στην υγεία

Το να τρώει κανείς ένα ή δύο αυγά την ημέρα, δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε υγιείς ανθρώπους. Ναί, οι κρόκοι έχουνε χοληστερίνη, αλλά για τους περισσότερους από εμάς, η περιεκτικότητά τους σε χοληστερίνη, δεν είναι τόσο βλαβερή, όσο το σύνολο των υπόλοιπων λιπαρών που καταναλώνουμε. Επιπλέον, τα αυγά περιέχουν πολύτιμα συστατικά, όπως είναι τα λιπαρά ωμέγα 3, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση καρδιαγγειακών παθήσεων.

  1. Τα αποσμητικά antiperspirant προκαλούν καρκίνο του μαστού

Ορισμένοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι τα χημικά που βρίσκονται στα ανθιδρωτικά (ή αντιιδρωτικά) μπορούν να απορροφηθούν από την μασχάλη, διότι καταλήγουν στον ιστό του μαστού και είναι πιο πιθανό να σχηματίσουν όγκους. Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των Η.Π.Α. ωστόσο λέει ότι δεν υπάρχουνε στοιχεία που να συνδέουνε οποιοδήποτε ανθιδρωτικό (ή αντιιδρωτικό) με τον καρκίνο του μαστού.

  1. Το να κρυώνεις προκαλεί κρυολόγημα

Ό,τι και να σου έχει πεί η γιαγιά σου, το να ξοδεύεις πάρα πολύ χρόνο στον κρύο αέρα, δεν σε αρρωσταίνει. Μία έρευνα έδειξε ότι οι υγιείς άνδρες, οι οποίοι ξόδεψαν πολλές ώρες σε θερμοκρασίες μόλις πάνω το μηδέν, παρουσίασαν μια ευεξία και μια δραστηριότητα καταπολέμησης μικροβίων στα ανοσοποιητικά τους συστήματα. Στην πραγματικότητα, πιο πολλές πιθανότητες έχει κανείς να αρρωστήσει εάν παραμένει σε εσωτερικούς χώρους, όπου τα μικρόβια μεταδίδονται εύκολα.

  1. Χρειάζεσαι μια πολυβιταμίνη κάθε μέρα

Ίσως έχεις ακούσει ότι μια πολυβιταμίνη μπορεί να αντικαταστήσει τα θρεπτικά συστατικά που δεν υπάρχουν στη δίαιτά σου. Δεν συμφωνούν όλοι οι ερευνητές σε αυτό το σημείο, αλλά αν ο γιατρός σου, σου συστήνει να πάρεις βιταμίνη, τότε κάντο. Εάν μάλιστα είσαι έγκυος, χρειάζεται να λαμβάνεις φολικό οξύ για να μειώσεις τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών. Ο καλύτερος τρόπος ωστόσο να λάβεις τα απαραίτητα συστατικά είναι να ακολουθείς μία δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και υγιή λιπαρά.

  1. Τρώγε πρωινό για να χάσεις βάρος

Το να παίρνει κανείς πρωινό, όντως βοηθάει μερικούς ανθρώπους να χάσουν βάρος. Μπορεί να καταπολεμήσει την πείνα και ίσως αποτρέψει το τυχαίο τσιμπολόγημα αργότερα μέσα στην ημέρα. Είναι δυνατόν όμως να αδυνατίσεις ακόμα και αν δεν συνηθίζεις να παίρνεις πρωινό. Μια έρευνα του πανεπιστημίου του Cornell έδειξε ότι όσοι δεν τρώγανε το πρωί, δεν τρώγανε παραπάνω στο μεσημεριανό και στο δείπνο τους και επιπλέον λαμβάνανε 400 περίπου θερμίδες λιγότερο την ημέρα. Συνεπώς, το να παραλείπει κάποιος υγιής άνθρωπος το πρωινό του, ενδέχεται να τον απαλλάξει από κάποια κιλά, δεδομένου του ότι καταναλώνει σταθερές ποσότητες στα υπόλοιπα γεύματά του.

  1. Η πράσινη βλέννα είναι ένδειξη λοίμωξης

Το τι βρίσκεται πάνω στο χαρτομάντηλο, δεν μπορεί να υποκαταστήσει μία διάγνωση εργαστηρίου. Μελέτες δείχνουν ότι η πράσινη ή η κίτρινη βλέννα είναι ελαφρώς πιο συνηθισμένη σε συγκεκριμένες βακτηριακές λοιμώξεις. Η ύπαρξή της εντούτοις δεν είναι μία σοβαρή ένδειξη ότι κάποιος έχει μια βακτηριακή λοίμωξη ή ότι χρειάζεται να λάβει αντιβιοτικά. Μια λοίμωξη στο ιγμόρειο, δηλαδή στον ρινικό κόλπο, ενδέχεται να προκαλέσει διαυγή βλέννα και ένα κοινό κρυολόγημα μπορεί να την μετατρέψει από διαυγή σε πράσινη.

  1. Το να πιέζει κανείς τις αρθρώσεις του μέχρι ν’ακουστεί ο ήχος «κρακ» προκαλεί αρθρίτιδα

Ο ήχος που προξενείται από τις αρθρώσεις που συμπιέζονται ίσως ενοχλεί τους ανθρώπους γύρω σας και μέχρι το σημείο αυτό φτάνει η όλη βλάβη που προκαλούνε. Πιθανότατα  να νομίζεις ότι τα οστά ή οι αρθρώσεις τρίβονται μεταξύ τους έτσι ώστε να προκληθεί ο συγκεκριμένος ήχος, αλλά δεν είναι έτσι. Ο ήχος αυτός είναι αποτέλεσμα μιας φυσαλίδας αέρα που σχηματίζεται ανάμεσα στα οστά και ακούγεται ως «κρακ». Αν απολαμβάνεις να ακούς τον ήχο αυτόν, συνέχισε να συμπιέζεις τις αρθρώσεις σου. Μελέτες δείχνουν ότι ούτε παίζει κάποιο ρόλο στην αρθρίτιδα, ούτε την προκαλεί. Εάν όμως αισθάνεσαι τακτικό ή σοβαρό πόνο όταν το κάνεις, συνίσταται να επισκεφτείς ένα γιατρό.

Πηγή:http://www.webmd.com/balance/ss/slideshow-10-health-myths-debunked