Τί συμβαίνει στο σώμα μας μόλις σταματήσουμε τα αντισυλληπτικά

Το πιο πιθανό είναι πως ξεκινώντας τα αντισυλληπτικά χάπια αντιμετωπίσατε κάποια συμπτώματα και αλλαγές στο σώμα σας όπως ναυτία, μαστωδυνία, αύξηση του σωματικού βάρους.

Με τα αντισυλληπτικά χάπια διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα των γυναικείων ορμονών στο αίμα. Σταματώντας τη λήψη τους το σώμα επιστρέφει και πάλι στην έκκριση ορμονών σε διαφορετικές ποσότητες ανάλογα με τη φάση του κύκλου. Τα πιθανά επακόλουθα αυτής της αλλαγής είναι τα εξής:

  • Εγκυμοσύνη. Πολλές γυναίκες πιστεύουν πως το πρώτο διάστημα αφού σταματήσουν το χάπι θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί σύλληψη. Έρευνες, ωστόσο, δείχνουν πως αμέσως μετά το τέλος της αγωγής η γυναίκα έχει σχεδόν τις ίδιες πιθανότητες να συλλάβει με κάποια που δεν ελάμβανε αντισυλληπτική αγωγή.
  • Διαταραχές περιόδου. Ακόμα και αν ο κύκλος σας ήταν σταθερός πριν αρχίσεις τα αντισυλληπτικά, μόλις τα σταματήσετε είναι πιθανό να αργήσει η πρώτη περίοδος και για μερικούς μήνες ο κύκλος σας να είναι ασταθής.
  • Δυσμηνόρροια, βαριά περίοδος. Εάν πριν τα αντισυλληπτικά υποφέρατε από έντονους πόνους και πολύ αίμα στην περίοδο, το πιο πιθανό είναι να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τα ίδια συμπτώματα και μετά το τέλος της αγωγής.
  • Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο. Χωρίς τα αντισυλληπτικά χάπια να κρατούν μια ορμονική ισορροπία, τα συμπτώματα άγχους, νευρικότητας και μελαγχολίας λίγο πριν την περίοδο θα επιστρέψουν.
  • Επώδυνη ωορρηξία και αλλαγές στη σύσταση των κολπικών υγρών. Τα αντισυλληπτικά εμποδίζουν την ωορρηξία και κατά συνέπεια τα συμπτώματα που συχνά τη συνοδεύουν.
  • Απώλεια βάρους. Αρκετές γυναίκες, όταν αρχίζουν αγωγή με αντισυλληπτικά χάπια που περιέχουν μόνο προγεστερόνη, παίρνουν βάρος. Έτσι, σταματώντας την αγωγή, συνήθως χάνουν και τα κιλά αυτά.
  • Η ακμή και η τριχοφυία επιστρέφουν. Σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών το πρόβλημα της ακμής και της τριχοφυίας υφίεται με τη λήψη αντισυλληπτικών. Με το τέλος, όμως, της αγωγής συνήθως επανέρχονται στην προηγούμενη κατάσταση.

Επιμέλεια: Αναστασία Μορτάκη, Ειδικευόμενη Μαιευτικής Γυναικολογίας

Πηγές – patient.info , nhs.uk, webmd.com