Μήπως το παιδί σας τρώει πολλά γλυκά;

Αδιαμφισβήτητα τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν τα γλυκά. Παρόλο που δεν πειράζει να δίνετε στο παιδί σας ένα γλυκό μια φορά στο τόσο, η ζάχαρη έχει αρχίσει να αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για την υγεία μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μόνο στο πρωινό γεύμα τα παιδιά καταναλώνουν τη μισή ποσότητα ζάχαρης που τους αναλογεί σε μία μέρα. Ποιες, όμως, οι επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης ζάχαρης και πως μπορούν οι γονείς να κρατήσουν μια ισορροπία;

Τα πολλά αναψυκτικά και γλυκά σχετίζονται με παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος ανεξάρτητα από το ποσοστό των λιπαρών στην καθημερινή σας διατροφή. Ερευνητές του πανεπιστημίου του Surrey διαπίστωσαν πως όταν μια ομάδα υγιών ανδρών, με μικρή ποσότητα λίπους στο συκώτι τους, έβαλαν στη διατροφή τους μεγάλες ποσότητες ζάχαρης για 12 εβδομάδες, το ηπατικό τους λίπος έφτασε τα επίπεδα της ‘μη αλκοολικής λιπώδους νόσου ήπατος’.

Υπάρχουν καλά και κακά σάκχαρα;

Η ζάχαρη προστίθεται σε μεγάλο μέρος των τροφών και ποτών που καταναλώνουμε. Καθώς η ζάχαρη βρίσκεται μέσα στα κύτταρα των φρούτων, τρώγοντας ένα φρούτο δεν απορροφάται ζάχαρη από το πεπτικό μας σύστημα, ενώ όταν τα φρούτα γίνονται χυμός, η ζάχαρη απελευθερώνεται.

Επίσης, η φρουκτόζη έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη γλυκόζη. Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι το μέτρο που εκφράζει την ικανότητα μιας τροφής να ανεβάζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Σημαντικό ρόλο, ωστόσο, παίζει η ποσότητα. Παρόλα τα πλεονεκτήματα της φρουκτόζης έναντι της γλυκόζης, σε μεγάλες ποσότητες φέρνει αντίστοιχα αποτελέσματα.

Πόση ζάχαρη θεωρείται πολλή;

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας (WHO) θα πρέπει το μέγιστο ποσοστό ζάχαρης να μη ξεπερνά το 10% των συνολικών θερμίδων μιας ημέρας. Αυτό αντιστοιχεί σε 12 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη. Ιδανικά προτείνει αυτές να περιοριστούν στις 6. Για παραδειγμα 45 γρ. Σοκολάτας γάλακτος περιέχουν 6 κ.γ. και ένα αναψυκτικό 330 ml 7 κ.γ. ζάχαρη.

Οι ποσότητες αυτές είναι ακόμα μικρότερες για τα παιδιά. Για παράδειγμα, η βρετανική κυβέρνηση συνιστά 4 κ.γ. ζάχαρης τη μέρα σε παιδιά 4 ετών. Για τα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 τα πράγματα είναι διαφορετικά. Λόγω της έλλειψης ινσουλίνης θα πρέπει να προσλαμβάνουν μικρές ποσότητες ζάχαρης σε τακτά χρονικά διαστήματα και να υπολογίζουν με προσοχή την ποσότητα που καταναλώνουν σε σύνολο.

Τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, τα γενέθλια είναι περιστάσεις που επιβάλουν την κατανάλωση γλυκών και η αλήθεια είναι ότι η περιστασιακή κατανάλωση περίσσειας ποσότητας ζάχαρης δε φαίνεται να βλάπτει την υγεία μακροχρόνια.

Όμως, η καθημερινή κατανάλωση όχι μόνο επιβαρύνει την υγεία, αλλά προκαλεί και εθισμό στη ζάχαρη. Επομένως, καλό θα είναι να μην υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε γλυκά στο σπίτι, παρά μόνο κατ’ εξαίρεση.

Επιμέλεια κειμένου- Αναστασία Μορτάκη, Ειδικευόμενη Μαιευτικής Γυναικολογίας

Patient.co.uk