ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ-πώς πρέπει να γίνεται

Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού απαιτεί συστηματική κλινική εξέταση από εξειδικευμένο ιατρό μετά τα 35 με την προσθήκη της ετήσιας μαστογραφίας μετά την ηλικία των 40.

Παρόλα αυτά η αυτοεξέταση του μαστού αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο καθώς εξοικειώνει τη γυναίκα με το στήθος της και τυχόν αλλαγές θα την κινητοποιήσουν να απευθυνθεί στο γιατρό της νωρίτερα.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται η αυτοεξέταση;

H αυτοεξέταση είναι καλό να γίνεται μια φορά το μήνα, μεταξύ της 5ης και 10ης ημέρας του κύκλου. Μετά την εμμηνόπαυση πρέπει να γίνεται μία συγκεκριμένη μέρα του μήνα, κάθε φορά την ίδια.

Πώς γίνεται η αυτοεξέταση;

Θα πρέπει να κάνετε

  • Οπτική εξέταση μπροστά στον καθρέφτη
  • Ψηλάφηση σε όρθια στάση, κατά προτίμηση την ώρα του μπάνιου
  • Ψηλάφηση ξαπλωμένη

Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσω;

Στον καθρέφτη,

  • Σταθείτε με τα χέρια παράλληλα με το σώμα. Παρατηρείστε εάν υπάρχει κάτι ασυνήθιστο. Είναι σύνηθες ο ένας μαστός να είναι μεγαλύτερος από τον άλλον. Προσοχή απαιτεί η οποιαδήποτε αλλαγή στο μέγεθος ή στο σχήμα των μαστών, η ύπαρξη κάποιου εξογκώματος ή αντιστροφή της θηλής καθώς και τοπικές αλλοιώσεις του δέρματος όπως ερυθρότητα, πρήξιμο ή εξάνθημα.
  • Η εξέταση αυτή επαναλαμβάνεται με τα χέρια σηκωμένα πίσω από το κεφάλι και με τα χέρια τοποθετημένα στη μέση.
  • Ελέγξτε τις θηλές για τυχόν εκκρίσεις πιέζοντας με τον δείκτη και τον αντίχειρα προς τα έξω.Παρατηρείστε αν οι εκκρίσεις προέρχονται από τον ένα μόνο μαστό και αν είναι αιματηρές.

Ενώ κάνετε μπάνιο,

Ψηλαφήστε κάθε ένα μαστό χρησιμοποιώντας τα τρία μεσαία δάχτυλα του αντίθετου χεριού ξεκινώντας από τη μασχάλη προς τη θηλή. Η εξέταση γίνεται με κυκλικές κινήσεις από έξω προς τα μέσα. Κάντε συνεχείς μικρές κινήσεις με σταθερή πίεση. Παρατηρείστε τυχόν εξογκώματα.

Ενώ είστε ξαπλωμένη,

Τοποθετείστε το δεξί σας χέρι πίσω από το κεφάλι και ένα μαξιλάρι κάτω από το δεξί σας ώμο. Χρησιμοποιώντας τα τρία μεσαία δάχτυλα του αριστερού χεριού ψηλαφήστε το δεξιό μαστό, επαναλαμβάνοντας τις παραπάνω κινήσεις. Μη ξεχνάτε τη ψηλάφηση της μασχάλης.

Στο τέλος πιέστε τη θηλή- θα πρέπει να πιέζεται προς τα μέσα με ευκολία. Επαναλάβετε τη διαδικασία στον άλλο μαστό.

Οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρήσετε απευθυνθείτε στον ιατρό σας.

Πηγές

Webmd.com

Breastcancer.org

Nationalbreastcancer.org

Επιμέλεια κειμένου

Αναστασία Μορτάκη , Ειδικευόμενη Μαιευτικής Γυναικολογίας