Πως και γιατί να κόψεις το κάπνισμα

Ποιό από τα 2 είναι πιο εθιστικό

 1. Νικοτίνη
 2. Ηρωίνη
 3. Είναι εξίσου εθιστικά

Η σωστή απάντηση είναι η (3).

Αν δυσκολεύεσαι να κόψεις το κάπνισμα, μην απορείς. Περίπου το 80-90% των καπνιστών είναι εθισμένοι στη νικοτίνη. Το σώμα σου, με την πάροδο του χρόνου, τη συνηθίζει και την έχει ανάγκη για να αισθάνεται φυσιολογικά. Όταν το σταματήσεις θα έχεις έντονη επιθυμία, άγχος και νευρικότητα.

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην όραση.

 1. Σωστό
 2. Λάθος

Η σωστή απάντηση είναι το σωστό.

Το τσιγάρο μπορεί να βλάψει σχεδόν όλα τα όργανα του σώματος. Όταν καπνίζεις, αυξάνεις τις πιθανότητες σου για πολλές από εκείνες τις παθήσεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην τύφλωση.

Τα τσιγάρα με μενθόλη είναι πιο ασφαλή.

 1. Σωστό
 2. Λάθος

Η σωστή απάντηση είναι το λάθος.

Τα τσιγάρα με μενθόλη έχουν κατηγορηθεί για καρκίνο, καρδιοπάθειες και άλλα. Κάποια έρευνα επίσης υποστηρίζε πως μπορεί να είναι και πιο εθιστικά.

Όταν σταματάς να καπνίζεις, η αρτηριακή σου πίεση πέφτει μέσα σε,

 1. 20 λεπτά
 2. 3 ώρες
 3. 24 ώρες

Η σωστή απάντηση είναι η (1).

Μόλις 2 εβδομάδες με 3 μήνες μετά το τελευταίο τσιγάρο ο κίνδυνος για έμφραγμα του μυοκαρδίου μειώνεται και οι πνεύμονες αρχίζουν να λειτουργούν καλύτερα. 10 χρόνια αργότερα, οι πιθανότητές σου για καρκίνο του πνεύμονα πέφτουν στις μισές σε σχέση με αυτές του καπνιστή. 15 χρόνια μετά, οι πιθανότητές σου για εγκεφαλικό και καρδιαγγειακή νόσο είναι ίδιες με αυτές ενός μη καπνιστή.

Οι περισσότεροι καπνιστές θέλουν να κόψουν το τσιγάρο.

 1. Σωστό
 2. Λάθος

Η σωστή απάντηση είναι το σωστό.

Οι περισσότεροι καπνιστές προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Πολλοί το προσπαθούν ξανά και ξανά μέχρι στο τέλος να το καταφέρουν. Μην είσαι πολύ αυστηρός με τον εαυτό σου αν υποκύψει και καπνίσεις ένα τσιγάρο. Αλλά μην αφήσεις τον εαυτό σου να καπνίσει κ άλλο. Προσπάθησε να καταλάβεις γιατί συνέβη. Μίλησε στο γιατρό σου για την προσπάθεια που κάνεις, ζήτησε υποστήριξη από φίλους, οικογένεια και συναδέλφους.

Τα παιδιά γονέων που καπνίζουν γύρω τους είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για,

 1. Λοιμώξεις του αυτιού
 2. Ανεμοβλογιά
 3. Διαβήτη

Η σωστή απάντηση είναι η (1).

Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο παθητικής έκθεσης στο τσιγάρο. Ο καπνός παραμένει στην ατμόσφαιρα για αρκετές ώρες και η εισπνοή του ακόμα και για λίγο μπορεί να σε βλάψει. Το παθητικό κάπνισμα είναι ιδιαιτέρως βλαβερό για τα παιδιά. Τα παιδιά αυτά έχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες για βρογχίτιδα και πνευμονία.

Οι καπνιστές που προσπαθούν να το κόψουν έχουν μεγαλύτερη επιτυχία όταν,

 1. Χρησιμοποιούν φαρμακευτική και συμβουλευτική θεραπεία
 2. Το κόβουν μαχαίρι

Η σωστή απάντηση είναι η (1).

Η απότομη αποχή δεν δουλεύει στις περισσότερες περιπτώσεις. Έρευνες δείχνουν πως η φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με συμβουλευτική ψυχοθεραπεία είναι ο πιο πολλά υποσχόμενος τρόπος να το κόψεις μια για πάντα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που κόβουν το κάπνισμα παίρνουν 5-8 κιλά σε βάρος

 1. Σωστό
 2. Λάθος

Η σωστή απάντηση είναι το λάθος.

Το κάπνισμα κάνει τον οργανισμό σου να καίει θερμίδες ταχύτερα, αν όμως προσέχεις τη διατροφή σου και παραμένεις φυσικά ενεργός μπορεί να μην πάρεις καθόλου βάρος κόβοντας το τσιγάρο. Κράτησε τα χέρια σου απασχολημένα ή μάσησε φρούτα και λαχανικά όταν νιώθεις την ανάγκη. Επίσης, βούρτσιζε τα δόντια σου συχνά και μην επιβραβεύεις τον εαυτό σου με φαγητό για κάθε μέρα που περνάει χωρίς τσιγάρο.

Το κόψιμο του καπνίσματος μπορεί να προκαλέσει μελαγχολία

 1. Σωστό
 2. Λάθος

Η σωστή απάντηση είναι το σωστό.

Όταν κόβεις το κάπνισμα, το σώμα και το μυαλό σου αντιδρούν. Η αποχή είναι διαφορετική για τον καθένα, ωστόσο άλλα συχνά συμπτώματα είναι αυπνία, νευρικότητα και άγχος. Συνήθως είναι πιο έντονα την 1η εβδομάδα και βελτιώνονται μέρα με τη μέρα. Σε ορισμένους όμως επιμένουν για περισσότερο καιρό. Σε αυτή την περίπτωση απευθύνσου στο γιατρό σου.

Οι καπνιστές έχουν περισσότερες ρυτίδες

 1. Σωστό
 2. Λάθος

Η σωστή απάντηση είναι το σωστό.

Πολλοί θα σου πουν πως φαίνεται ότι καπνίζεις και μόνο από την όψη σου. Το δέρμα γίνεται ξηρό, λιγότερο ελαστικό και φαίνεται ωχρό. Οι ρυτίδες κάνουν την εμφάνισή τους γύρω από το στόμα και τα μάτια κοντά στα 30 και σε κάνουν να δείχνεις μεγαλύτερος.

Πόσα χρόνια ζωής μπορείς να κερδίσεις κόβοντας το κάπνισμα

 1. 2
 2. 8
 3. 10

Η σωστή απάντηση είναι η (3).

Ποτέ δεν είναι αργά να κόψεις το κάπνισμα. Ακόμα και αν καπνίζεις δεκαετίες, κόβοντάς το κερδίζεις χρόνια και ποιότητα ζωής.

Πηγή webmd.com