Υπολογίζεται πως περίπου το 20-40% των Αμερικανίδων ηλικίας 15-44 ετών κάνουν κολπικές πλύσεις. Οι συχνότεροι λόγοι που επικαλούνται οι γυναίκες είναι το αίσθημα φρεσκάδας και καθαριότητας, η αντιμετώπιση δυσάρεστων οσμών, η απομάκρυνση του αίματος της περιόδου, η προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μετά από επαφή, η αποφυγή πιθανής εγκυμοσύνης.
Οι ειδικοί, ωστόσο, επισημαίνουν πως όχι μόνο δεν βοηθούν σε τίποτα από τα παραπάνω, αλλά και ελλοχεύουν κινδύνους για την υγεία του κόλπου και κατ επέκταση της γυναίκας.
Τι είναι οι κολπικές πλύσεις;
Πρόκειται για την ενδοκολπική χρήση είτε αυτοσχέδιων μιγμάτων νερού με σόδα ή ξύδι, είτε έτοιμων φαρμακευτικών σκευασμάτων που βρίσκονται σε κατάλληλα μπουκάλια με ρύγχος για την τοποθέτηση του καθαριστικού στο εσωτερικό του κόλπου.
Ποιους κινδύνους ελλοχεύουν οι κολπικές πλύσεις;
- Κολπίτιδα. Οι κολπικές πλύσεις διαταράσσουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου ευνοώντας τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων που συχνά οδηγούν σε φλεγμονή.
- Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Η διαταραχή της κολπικής χλωρίδας αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως χλαμύδια και γονόρροια. Αυτά με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου και κατά συνέπεια σε αυξημένο κίνδυνο για εξωμήτριο εγκυμοσύνη, πρόωρο τοκετό και προβλήματα γονιμότητας.
Τι να κάνω στην περίπτωση δύσοσμων κολπικών υγρών;
Εάν έχετε δύσοσμα υγρά, εκκρίσεις παχύρευστες λευκού, κίτρινου ή πράσινου χρώματος, κνησμό, αίσθημα καύσου, οίδημα ή ερυθρότητα στην είσοδο του κόλπου, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή ή την ούρηση, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας και όχι να προσπαθήσετε να το αντιμετωπίσετε με κολπικές πλύσεις, καθώς είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για κολπίτιδα ή κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.
Ωστόσο, ο φυσιολογικός κόλπος έχει κάποιες φυσιολογικές εκκρίσεις διαφορετικής σύστασης ανάλογα με τη φάση του κύκλου, καθώς και κάποια ελαφρά οσμή.
Πώς να αντιμετωπίσω τις φυσιολογικές κολπικές οσμές;
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Πηγές: webmd.com, healh.clevelandclinic.org, ncbi.nlm.nih.gov,
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Μορτάκη, ειδικευόμενη μαιευτικής γυναικολογίας