18 μυστικά για μακροζωία

 1. Προστάτευσε το DNA σου

Μέσα στα κύτταρά μας τα γονίδια είναι διατεταγμένα  σε χρωμοσώματα. Στις άκρες των χρωμοσωμάτων βρίσκονται τα τελομερή, τα οποία κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται μικραίνουν. Επομένως όσο πιο γρήγορα μικραίνουν τα τελομερή, τόσο πιο γρήγορα πεθαίνουν τα κύτταρα και άρα η διαδικασία γήρανσης επιταχύνεται.

Έρευνες δείχνουν πως ο υγιεινός τρόπος ζωής που χαρακτηρίζεται από σωστή διατροφή, άσκηση, χαμηλά επίπεδα στρες, αποφυγή καπνίσματος κ.α. συμβάλει σημαντικά στην επιβράδυνση της διαδικασίας απόπτωσης των κυττάρων μας και άρα στην επιβράδυνση της γήρανσης.

 1. Παίξε για να νικήσεις

80ετής έρευνα έδειξε πως οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από ευσυνειδησία- δηλαδή δίνουν προσοχή στη λεπτομέρεια, σκέφτονται τα πράγματα διεξοδικά και προσπαθούν να κάνουν πάντα το σωστό- ζουν περισσότερο.

Κάνουν πιο πολλά πράγματα για την υγεία τους και οι επιλογές τους τους οδηγούν σε πιο δυνατές σχέσεις και επιτυχίες στην καριέρα τους.

 1. Κάνε φίλους

Να κι ένας ακόμη λόγος να νιώθεις ευγνώμων για τους φίλους σου- μπορούν να σε βοηθήσουν να ζήσεις περισσότερο. Δεκάδες έρευνες αποδεικνύουν τον ξεκάθαρο σύνδεσμο μεταξύ δυνατών κοινωνικών δεσμών και μακροζωίας. Επομένως φρόντισε να διαθέτεις περισσότερο χρόνο για τους φίλους σου.

 1. Κάνε σωστές επιλογές φίλων

Οι συνήθειες των φίλων σου σε επηρεάζουν, οπότε φρόντισε να περιβάλλεσαι από ανθρώπους με υγιεινό τρόπο ζωής. Οι πιθανότητες που έχεις να γίνεις υπέρβαρος αυξάνονται όταν έχεις έναν φίλο που τείνει να παίρνει βάρος. Το κάπνισμα επίσης είναι συνήθεια που έχει την τάση να μεταδίδεται μεταξύ φίλων, όπως και η διακοπή του καπνίσματος.

 1. Κόψε το κάπνισμα

Γνωρίζουμε ότι η διακοπή του καπνίσματος συμβάλει στη μακροζωία, αλλά ο βαθμός στον οποίο συμβάλει θα σε εκπλήξει. Μία 50ετής βρετανική έρευνα δείχνει πως η διακοπή του καπνίσματος στα 30 μπορεί να σου δώσει μία επιπλέον δεκαετία ζωής. Η διακοπή στα 40, τα 50 ή τα 60 μπορεί να προσθέσει 9, 6 ή 3 χρόνια ζωής αντίστοιχα.

 1. Μην υποτιμάς τη μεσημεριανή ‘σιέστα’

Ο μεσημεριανός ύπνος αποτελεί συνήθεια πολλών λαών και τώρα υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως συμβάλει στη μακροζωία. Οι άνθρωποι που σε τακτική βάση κοιμούνται λίγο κατά τη διάρκεια της μέρας έχουν 37% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρδιακά αίτια σε σχέση με αυτούς που δεν ξεκουράζονται μέσα στη μέρα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ύπνος αυτός βοηθάει την καρδιά να κρατάει χαμηλά τα επίπεδα ορμονών του στρες.

 1. Ακολούθησε τη μεσογειακή διατροφή

Είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, σιτηρά, ελαιόλαδο και ψάρια. Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες  για μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο σας βάζει σε κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη.

 1. Φάε όπως οι κάτοικοι της Οκινάουα

Πρόκειται για ένα νησί της Ιαπωνίας που οι κάτοικοι του έχουν τη μεγαλύτερη μακροημέρευση στον πλανήτη. Η διατροφή τους είναι το μυστικό τους. Είναι πλούσια σε πράσινα και κίτρινα λαχανικά και φτωχή σε θερμίδες. Επίσης, μια χαρακτηριστική συνήθεια των ανθρώπων αυτών είναι να τρώνε μόλις το 80% του γεύματός τους.

 1. Παντρέψου

Οι παντρεμένοι τείνουν να ξεπερνούν σε χρόνια τους εργένηδες φίλους τους. Οι ερευνητές λένε πως το γεγονός αυτό οφείλεται στην κοινωνική και οικονομική υποστήριξη που έχουν οι παντρεμένοι. Παρόλο που ένας επιτυχημένος γάμος είναι το ιδανικό σενάριο, φαίνεται πως ακόμα και οι διαζευγμένοι ή χήροι ζουν περισσότερο από τους ορκισμένους εργένηδες.

 1. Χάσε βάρος

Αν είσαι υπέρβαρος το αδυνάτισμα θα σε προστατεύσει από τον διαβήτη, την καρδιαγγειακή νόσο και άλλες ασθένειες που μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσης. Το κοιλιακό λίπος είναι αυξημένης επικινδυνότητας. Φάε περισσότερες φυτικές ίνες και βάλε τη γυμναστική στη ζωή σου για να φτάσεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 1. Μη σταματάς να κινείσαι

Υπάρχουν τρανές αποδείξεις. Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά ζουν κατά μέσο όρο περισσότερο από τους αδρανείς. Η τακτική φυσική άσκηση μειώνει τις πιθανότητες καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού, διαβήτη, κάποιων καρκίνων και κατάθλιψης. Βοηθά επίσης στη διατήρηση της οξυδέρκειας καθώς μεγαλώνεις.

 1. Πιες αλκοόλ, αλλά με μέτρο

Οι καρδιοπάθειες είναι λιγότερο συχνές στους ανθρώπους που πίνουν λίγο σε σχέση με αυτούς που δεν πίνουν καθόλου. Από την άλλη, η υπέρ του δέοντος κατανάλωση αλκοόλ επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα καθώς αυξάνει το κοιλιακό λίπος, την αρτηριακή πίεση και προκαλεί πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

 1. Πίστεψε

Οι άνθρωποι που πιστεύουν σε κάποια θρησκεία τείνουν να ζουν περισσότερο από εκείνους που δεν πιστεύουν σε τίποτα. Σε 12ετή μελέτη που συμμετείχαν άτομα ηλικίας άνω των 65 φάνηκε πως αυτοί που παρακολουθούσαν θρησκευτικές λειτουργίες είχαν καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα από τους αμέτοχους. Το ισχυρό κοινωνικό δίκτυο στο οποίο εντάσσονται οι άνθρωποι που μοιράζονται κοινά πιστεύω συμβάλει επίσης στην κατεύθυνση αυτή.

 1. Συγχώρεσε

Όταν ξεχνάς το θυμό σου κάνεις καλό στην υγεία σου. Ο χρόνιος θυμός συνδέεται με καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, αναπνευστικά προβλήματα κ.α. Η συγχώρεση θα μειώσει το στρες και την αρτηριακή σου πίεση και θα σου επιτρέψει να αναπνεύσεις ελεύθερα.

 1. Να οδηγείς με προσοχή

Τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα είναι το 5ο με σειρά συχνότητας αίτιο θανάτου στις ΗΠΑ και το νούμερο ένα αίτιο θανάτου σε ηλικίες 1-24 ετών. Η ζώνη προστασίας καθώς και το κράνος μειώνουν την πιθανότητα θανάτου από ένα σοβαρό ατύχημα κατά 50%

 1. Βάλε τον ύπνο στις προτεραιότητές σου

Ο αρκετός σε διάρκεια και ποιοτικός ύπνος μειώνει το ρίσκο για παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιοπάθειες και κατάθλιψη. Επίσης βοηθάει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

 1. Διαχειρίσου σωστά το στρες

Ποτέ δεν θα μπορέσεις να αποφύγεις το στρες εξ ολοκλήρου, μπορείς ωστόσο να βρεις τρόπους να το διαχειρίζεσαι. Δοκίμασε γιόγκα, διαλογισμό ή ακόμα και απλές βαθιές αναπνοές. Ακόμα και μερικά λεπτά την εβδομάδα κάνουν διαφορά.

 1. Έχε στόχους

Τα χόμπι και οι δραστηριότητες που έχουν νόημα για σένα σε βοηθούν να ζήσεις περισσότερο. Ιάπωνες ερευνητές είδαν πως οι άντρες με έντονο το αίσθημα του σκοπού είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν καρδιακά αίτια, εγκεφαλικό κ.α. μέσα σε διάστημα 13 ετών σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν κάποιο σκοπό. Η συνειδητή αίσθηση του τί κάνεις και για ποιο λόγο μπορεί επίσης να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Πηγές: webmd.com , ncbi.nlm.nih.gov