Αντιοξειδωτικά και αντιγήρανση
Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά βοηθάει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που συμβάλλουν στη διαδικασία γήρανσης. Τα αντιοξειδωτικά περιέχονται σε πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα όπως μούρα και ντομάτες. Για μια ισορροπημένη διατροφή καλό είναι να περιλαμβάνονται τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών στη διατροφή κάθε μέρα
Τα οφέλη του ελαιόλαδου
Το ελαιόλαδο είναι μονοακόρεστο λίπος και μπορεί να επηρεάσει θετικά τη μνήμη. Μια μελέτη σεάνδρες έδειξε ότι το ελαιόλαδο, ειδικά το εξαιρετικά παρθένο, μπορεί να αυξήσει την HDL, την καλή χοληστερόλη που καθαρίζει το λίπος από τους τα τοιχώματα των αγγείων.
Ψάρια, τροφή για τον εγκέφαλο
Προσθέστε στη σαλάτα τόνο ή σολομό αντί για κοτόπουλο. Τα ψάρια έχουν ονομαστεί “εγκεφαλική τροφή” επειδή τα λιπαρά οξέα τους, είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Η κατανάλωση ψαριών μία έως δύο φορές την εβδομάδα μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας. Τα ωμέγα-3 λιπαρά που βρίσκονται σε κάποια ψάρια μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.
Η αξία της κατανάλωσης λαχανικών
Τα λαχανικά περιέχουν φυτικές ίνεςκαι πολλές βιταμίνες και μέταλλα που μπορεί να προστατεύσουν από ασθένειες. Οι γλυκοπατάτες και τα καρότα περιέχουν βιταμίνη Α, η οποία βοηθάει να διατηρούνται τα μάτια και το δέρμα υγιή και προστατεύουν από μολύνσεις. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ντομάτας μια φορά τη μέρα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα για καρκίνο του προστάτη.
Διατροφή και ξηροί καρποί
Είτε ολόκληροι είτε αλεσμένοι, οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοιπρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει το σώμα και βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα ακόρεστα λίπη στα καρύδια μπορούν να μειώσουν την LDL χοληστερόλη και να αυξήσουν την HDL χοληστερόλη. Αλλά οι ξηροί καρποίπεριέχουν αρκετά λιπαρά, οπότε πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
Τα θετικά των γαλακτοκομικών
Η βιταμίνη D, που βρίσκεται στο γάλα, βοηθά στην αύξηση της απορρόφησης του ασβεστίου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία των οστών. Επίσης η κατανάλωση γιαουρτιούβοηθά την πέψη.
Προϊόντα ολικής άλεσης και υγεία
Επιλέξτε ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως και καστανό ρύζι αντί για λευκό. Τα προϊόντα ολικής άλεσης επεξεργάζονται ελάχιστα, έτσι ώστε να διατηρούν μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στην πρόληψη πεπτικών προβλημάτων όπως η δυσκοιλιότητα.
Απώλεια βάρους για καλύτερη υγεία
Η διατήρηση του βάρους σε υγιή επίπεδα βοηθά να μην κουράζονται οι αρθρώσεις και η καρδιά. Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται με την ηλικία και η διατήρηση του βάρουςγίνεται πιο δύσκολη και επομένως απαιτείται προσοχή. Επιλέξτε πρωτεΐνες όπως άπαχο κρέας, τόνο ή φασόλια. Συμπεριλάβετε λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και φρούτα στη διατροφή σας ώστε το σώμα να πάρει περισσότερη ενέργεια και να υπάρχει το αίσθημα πληρότητας που βοηθάει στην απώλεια βάρους.
Πηγή: http://www.webmd.com/healthy-aging/ss/slideshow-nutrition-longevity