Κατάθλιψη στην εμμηνόπαυση

Πολλά αλλάζουν στη δεκαετία μετά τα 50. Τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι, αρχίζουν τα σχέδια για τη σύνταξη, και πολλές γυναίκες βρίσκονται σε εμμηνόπαυση. Είναι μια περίοδος κατά την οποία αρκετές γυναίκες βιώνουν μεταπτώσεις στη διάθεσή τους και κατάθλιψη. Οφείλεται άραγε αυτό στην εμμηνόπαυση ή σε κάτι άλλο;

Όλα σχετίζονται με τις ορμόνες

Στην εμμηνόπαυση οι γυναίκες, πέρα από διαταραχές στην περίοδο, αντιμετωπίζουν πολλά συμπτώματα όπως, εξάψεις, μεταπτώσεις στη διάθεσή τους και την τάση να παίρνουν βάρος. Στη σεξουαλική τους ζωή αντιμετωπίζουν δυσκολίες τόσο λόγω της ξηρότητας και της μείωσης της ελαστικότητας κόλπου, όσο και λόγω μειωμένης λίμπιντο.

Οι περισσότερες σωματικές αλλαγές σχετίζονται με τη μείωση των οιστρογόνων. Μετά την εμμηνόπαυση τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν σημαντικά και παραμένουν σε ένα χαμηλό επίπεδο.

Μεταπτώσεις στη διάθεση- φταίει αποκλειστικά η εμμηνόπαυση;

Είναι γνωστό πως οι μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας μπορούν να φέρουν κατάθλιψη. Δυστυχώς για πολλές γυναίκες η περίοδος της εμμηνόπαυσης συμπίπτει με μια μεταβατική φάση στη ζωή τους. Ο τρόπος που βλέπει μια γυναίκα την εμμηνόπαυση παίζει σημαντικό ρόλο στη διάθεσή της.

Ακόμα, ο τρόπος ζωής επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που η γυναίκα θα βιώσει την εμμηνόπαυση. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που καπνίζουν και είναι υπέρβαρες φαίνεται πως έχουν περισσότερες εξάψεις.

Τί μπορώ να κάνω;

  • Θετική σκέψη. Δες το σαν ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σου όπου θα έχεις περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σου και την ευκαιρία να ασχοληθείς με καινούργια πράγματα.
  • Πρόσεξε τη διατροφή σου. Τροφές με υψηλό γλυκαντικό δείκτη κάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να ανεβαίνουν και μετά να πέφτουν απότομα, γεγονός που προκαλεί μεταβολές στη διάθεση.
  • Χρησιμοποίησε τη σόγια και τα παράγωγά της. Περιέχει τα λεγόμενα φυτο-οιστρογόνα που καταπραΰνουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
  • Γυμνάσου. Κατά τη σωματική άσκηση εκκρίνονται ενδορφίνες- ουσίες που έχουν θετική επίδραση στη διάθεσή μας.

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Αναστασία Μορτάκη, Ειδικευόμενη Μαιευτικής Γυναικολογίας