Ο καλύτερος τρόπος για να πάρεις τις βιταμίνες, τα μέταλλα και όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεσαι δεν είναι από το φαρμακείο, αλλά μέσω της διατροφής σου.
Το μυστικό βρίσκεται σε μία ισορροπημένη δίαιτα που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, καλά λιπαρά, καλές πηγές πρωτείνης και δημητριακά ολικής άλεσης.
Παρόλα αυτά πολλοί άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας δεν ακολουθούν μια σωστή διατροφή για διάφορους λόγους, όπως έλλειψη όρεξης, προβλήματα στη μάσηση, οικονομικές δυσκολίες, δύσκολη πρόσβαση σε υγιεινές τροφές.
Επίσης, το σώμα δεν ανταποκρίνεται με την ίδια ευκολία. Κατά συνέπεια, συχνά γίνονται απαραίτητα τα συμπληρώματα διατροφής.
Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι η πρόσληψη περισσότερων βιταμινών από όσες χρειάζεται ο οργανισμός μας σε καθημερινή βάση μπορεί να αποβεί τοξική. Για παράδειγμα, υπερβαίνοντας τη συνιστώμενη δόση βιταμίνης Α, μπορεί να προκληθούν ναυτία, ζαλάδες, πονοκέφαλοι κ.α. Επομένως, η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής χρειάζεται προσοχή.
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες έχουν διαφορετικές ανάγκες σε βιταμίνες και μέταλλα από τους νεότερους. Για παράδειγμα, η βιταμίνη D βοηθάει στην απορροφισημότητα του ασβεστίου και άρα στην οστεοπόρωση και την αποφυγή καταγμάτων.
Συγκεκριμένα,
- Ασβέστιο
Είναι απαραίτητο για τα κόκκαλα και βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προιόντα όπως το γάλα και το γιαούρτι.
- Βιταμίνη D
Παράγεται από τον οργανισμό με τη βοήθεια της ηλιοφάνειας και βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, που είναι απαραίτητα για τα κόκαλα και τα δόντια.
- Βιταμίνη Β12
Είναι σημαντική για τα κύτταρα του αίματος και τους νευρώνες. Μεγαλώνοντας η απορρόφηση της Β12 μειώνεται. Τροφές πλούσιες σε Β12 είναι ορισμένα δημητριακά, το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά.
- Φυλλικό οξύ
Βοηθάει στην αποφυγή της αναιμίας. Βρίσκεται στο σπανάκι, τα φασόλια, τον αρακά, τα πορτοκάλια και εμπλουτισμένα δημητριακά.
- Βιταμίνη Β6
Βοηθάει στο μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Βρίσκεται στα δημητριακά ολικής άλεσης, στη σόγια, και στο κρέας.
- Βιταμίνη C
Βρίσκεται στα πορτοκάλια, τις πιπεριές και άλλα φρούτα και λαχανικά και προστατεύει από τον καταρράκτη, βοηθάει στη επούλωση των τραυμάτων και λέγεται ότι συντελεί στην πρόληψη από ορισμένους τύπους καρκίνου.
- Μαγνήσιο
Βοηθάει στην αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Κάνει καλό στα οστά. Μπορείς να το βρεις στα καρύδια, το σπανάκι, τα γαλακτοκομικά.
- Προβιοτικά
Πρόκειται για ζωντανούς οργανισμούς, όπως αυτοί που βρίσκονται στο γιαούρτι. Βοηθούν στα προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος, τα οποία συναντώνται συχνά σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπως διάρροια και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
- Συνένζυμο Q10
Βρίσκεται στον οργανισμό μας, αλλά μπορούμε να το βρούμε και σαν συμπλήρωμα. Βοηθάει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
- Μουρουνέλαιο
Τα Ω3 λιπαρά που βρίσκονται σε ορισμένα λιπαρά ψάρια βοηθούν σημαντικά το καρδιαγγειακό σύστημα. Λέγεται επίσης πως καταπραύνουν τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Πηγή: webmd.com