Αν η γυμναστική δεν ήταν μέρος της καθημερινότητάς σας ως τώρα ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσετε. Η φυσική άσκηση μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις, οι πόνοι των αρθρώσεων και τα προβλήματα ύπνου. Η άσκηση επίσης συντελεί στην πρόληψη του διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων και της οστεοπόρωσης. Επίσης βοηθάει στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και στη μείωση του κοιλιακού λίπους. Τα οφέλη της άσκησης είναι τόσο σημαντικά που βελτιώνουν την κατάσταση κάθε συστήματος στο σώμα μας.
Πως θα διατηρείστε σε φόρμα όσο μεγαλώνετε;
Πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε μεγαλώνοντας σχετίζονται με την απουσία της άσκησης από την καθημερινότητά μας. Ακόμα και αν χρονολογικά είστε 55 ετών, η βιολογική σας ηλικία μπορεί να είναι 35, εφόσον ακολουθείτε με συνέπεια κάποιο πρόγραμμα εκγύμνασης. Πριν ξεκινήσετε, μιλήστε με το γιατρό σας για να εντοπίσετε τυχόν επιβαρυντικούς παράγοντες για την καρδιαγγειακή νόσο (κάπνισμα, υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη, διαβήτη, οικογενειακό ιστορικό).
Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:
- Αεροβική άσκηση. Το περπάτημα, το τζόκινγκ, το κολύμπι, ο χορός είναι μερικές από τις επιλογές. Μέσω της αεροβικής άσκησης γυμνάζονται οι μεγάλοι μύες του σώματος, βοηθώντας το καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά και συντελώντας στη μείωση του σωματικού βάρους. Αφιερώστε στην αεροβική άσκηση τουλάχιστον 20 λεπτά τη φορά, 3-4 φορές την εβδομάδα. Βάλτε στόχο να περάσετε το ‘τεστ της ομιλίας’- να μπορείτε δηλαδή να ασκείστε με ρυθμό που σας επιτρέπει να κρατήσετε μια συζήτηση παράλληλα.
- Ασκήσεις ενδυνάμωσης. Τα βάρη ενισχύουν τη σωματική σας δύναμη και στάση σώματος, τη δύναμη των οστών σας, μειώνουν την πιθανότητα τραυματισμού της μέσης αλλά βοηθούν και στη δημιουργία ενός καλοσχηματισμένου σώματος. Ξεκινήστε με ένα βάρος που μπορείτε να σηκώσετε με ευκολία για 8 επαναλήψεις. Σταδιακά αυξήστε το βάρος μέχρι να φτάσετε τις 12 επαναλήψεις.
- Διατάσεις. Οι διατάσεις βοηθούν στην ελαστικότητα του σώματος και στο εύρος κίνησης των αρθρώσεων. Επίσης μειώνουν την πιθανότητα τραυματισμού και ‘πιασίματος’ των μυών. Οι πιλάτες και η γιόγκα είναι κάποιες από τις μορφές άσκησης με διατάσεις. Ενισχύουν τη δύναμη του κορμού και κατά συνέπεια τη σταθερότητα και σωστή στάση του σώματος.
Κάνετε την άσκηση μέρος της καθημερινότητάς σας
Κάθε είδους άσκηση μετράει. Αν δεν έχετε χρόνο για τακτική άσκηση, ανακαλύψτε τρόπους να βρίσκεστε σε κίνηση. Έρευνες δείχνουν πως όλα τα εξτρά βήματα που κάνετε μέσα στη μέρα λειτουργούν αθροιστικά και αποτελούν σημαντικό όφελος για την υγεία. Μερικές ιδέες για περισσότερη κίνηση είναι οι εξής,
- Υιοθετείστε ένα σκυλάκι και βγάζετέ το για βόλτα.
- Χρησιμοποιείστε τις σκάλες και όχι το ασανσέρ. Στο σπίτι μη φωνάζετε τους άλλους αλλά πηγαίνετε οι ίδιοι να τους βρείτε.
- Σηκωθείτε και μιλήστε με τους συναδέλφους σας αντί να στέλνετε Έχετε meeting με ένα ή δύο άτομα; βγείτε έξω και συζητείστε περπατώντας.
- Φοράτε άνετα παπούτσια ή έχετέ τα μαζί σας για να μπορείτε να μετακινείστε με τα πόδια χωρίς δυσκολία.
- Βρείτε ένα άθλημα, ένα παιχνίδι, μία δραστηριότητα που σας αρέσει. Όταν κάνετε κάτι που απολαμβάνετε μπορείτε πιο εύκολα να το βάλετε στην καθημερινότητά σας.
Πηγή: Webmd.com