Πολύποδες μήτρας και καρκίνος

Απαντήσεις στα 8 πιο συχνά ερωτήματά σας

  1. Τι είναι πολύποδας μήτρας;

  Οι πολύποδες της μήτρας είναι συνήθως καλοήθεις εκβλαστήσεις.

  1. Πώς μπορώ να γνωρίζω εάν έχω πολύποδα στη μήτρα; Τι συμπτώματα θα έχω;

  Πολλές φορές δεν προκαλούν συμπτώματα και τίθεται η υποψία πολύποδα  τυχαία κατά τη διάρκεια ενός διαγνωστικού ελέγχου ρουτίνας.

  1. Υπάρχουν διαφορετικά είδη πολυπόδων στη μήτρα;

  Διακρίνουμε τους πολύποδες του τραχήλου της μήτρας και τους πολύποδες του σώματος της μήτρας.


  Πολύποδας τραχήλου μήτρας


 1. Πολύποδας ενδομητρίου
 2. (Images from: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14683-uterine-polyps)
  1. Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί πολύποδες μήτρας;

  Οι πολύποδες του ενδομητρίου είναι οι πιο σημαντικοί, επειδή σε αρκετές περιπτώσεις προκαλούν διαταραχές κύκλου (περισσότερο αίμα στην περίοδο ή αίμα ενδιάμεσα στον κύκλο). Μπορεί επίσης να προκαλέσουν στειρότητα.

  1. Πώς γίνεται η διάγνωση;

  Συνήθως ο γιατρός πιθανολογεί ότι υπάρχει ενδομητρικός πολύποδας κατά τη διενέργεια ενός υπερηχογραφήματος. Το υπερηχογράφημα γίνεται εάν η ασθενής παραπονεθεί για διαταραχή στον κύκλο ή για κολπική αιμόρροια στην εμμηνόπαυση. Μπορεί όμως να γίνει και υπερηχογράφημα σε τυχαίο έλεγχο ρουτίνας.

  1. Εάν φαίνεται πολύποδας στο υπερηγογράφημα είναι σίγουρα πολύποδας;

  Η υπερηγογραφική «εικόνα πολύποδα» δεν έχει διαγνωστική ακρίβεια 100%. Σε μεγαλύτερες ηλικίες γυναικών υπάρχει πιθανότητα να φαίνεται μια πάχυνση σαν πολύποδας στο υπερηχογράφημα αλλά να είναι καρκίνος ενδομητρίου. Επίσης μπορεί ο πολύποδας να συνοδεύεται από προκαρκινικές αλλοιώσεις ενδομητρίου.

  1. Τι πρέπει να γίνει εάν υπάρχει υποψία πολύποδα;

  Η ακριβής διάγνωση είναι πάντοτε ιστολογική (εξέταση βιοψίας). Γιαυτό χρειάζεται πάντοτε υστεροσκόπηση, αφαίρεση του πολύποδα υπό άμεσο οπτικό έλεγχο και όπου κρίνεται σκόπιμο να γίνεται στη συνέχεια και απόξεση μήτρας. Μόνον έτσι διασφαλίζεται η σωστή διάγνωση και αποκλείεται το ενδεχόμενο συνύπαρξης προκαρκινικής αλλοίωσης ή καρκίνου.

 3. Χειρουργικό Υστεροσκόπιο
  1. Μπορεί να γίνει απόξεση μήτρας μόνο αντί για υστεροσκόπηση;

  Όχι. Η απόξεση μήτρας είναι «τυφλή» επέμβαση. Ο γιατρός «καθαρίζει» με ξέστρο τα τοιχώματα της μήτρας χωρίς να βλέπει ακριβώς τι αφαιρεί. Μπορεί έτσι να αφαιρεθεί μόνο τμήμα του πολύποδα ή να μη ληφθεί βιοψία από το σωστό σημείο.