Πολύποδες μήτρας και καρκίνος

Απαντήσεις στα 8 πιο συχνά ερωτήματά σας

1. Τι είναι πολύποδας μήτρας;

Ο πολύποδας μήτρας είναι συνήθως μία καλοήθης εκβλάστηση.

2. Πώς μπορώ να γνωρίζω, εάν έχω πολύποδα στη μήτρα; Τι συμπτώματα θα έχω;

Πολλές φορές ο πολύποδας της μήτρας δεν προκαλεί συμπτώματα και η υποψία πολύποδα τίθεται τυχαία κατά τη διάρκεια ενός διαγνωστικού ελέγχου ρουτίνας.

3.Υπάρχουν διαφορετικά είδη πολυπόδων στη μήτρα;

Διακρίνουμε τους πολύποδες του τραχήλου της μήτρας και τους πολύποδες του σώματος της μήτρας.


Πολύποδας τραχήλου μήτρας


Πολύποδας ενδομητρίου

(Images from: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14683-uterine-polyps)

4. Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί πολύποδες μήτρας;

Οι πολύποδες του ενδομητρίου είναι οι πιο σημαντικοί, επειδή σε αρκετές περιπτώσεις προκαλούν διαταραχές κύκλου (περισσότερο αίμα στην περίοδο ή αίμα ενδιάμεσα στον κύκλο). Μπορεί επίσης να προκαλέσουν στειρότητα.

5. Πώς γίνεται η διάγνωση;

Συνήθως ο γυναικολόγος πιθανολογεί ότι υπάρχει ενδομητρικός πολύποδας κατά τη διενέργεια ενός υπερηχογραφήματος. Το υπερηχογράφημα γίνεται, εάν η ασθενής παραπονεθεί για διαταραχή στον κύκλο ή για κολπική αιμόρροια στην εμμηνόπαυση. Μπορεί, όμως, να γίνει και υπερηχογράφημα σε τυχαίο έλεγχο ρουτίνας.

6. Εάν φαίνεται πολύποδας στο υπερηχογράφημα, είναι σίγουρη η διάγνωση;

Η υπερηχογραφική «εικόνα πολύποδα» δεν έχει διαγνωστική ακρίβεια 100%. Σε μεγαλύτερες ηλικίες γυναικών υπάρχει πιθανότητα να φαίνεται μία πάχυνση σαν πολύποδας στο υπερηχογράφημα, αλλά να είναι καρκίνος ενδομητρίου. Επίσης μπορεί ο πολύποδας να συνοδεύεται από προκαρκινικές αλλοιώσεις ενδομητρίου.

7. Τι πρέπει να γίνει, εάν υπάρχει υποψία πολύποδα;

Η ακριβής διάγνωση είναι πάντοτε ιστολογική (εξέταση βιοψίας). Για αυτό χρειάζεται πάντοτε υστεροσκόπηση, αφαίρεση του πολύποδα υπό άμεσο οπτικό έλεγχο και, όπου κρίνεται σκόπιμο, να γίνεται στη συνέχεια και απόξεση μήτρας. Μόνο έτσι, διασφαλίζεται η σωστή διάγνωση και αποκλείεται το ενδεχόμενο συνύπαρξης προκαρκινικής αλλοίωσης ή καρκίνου.

Χειρουργικό Υστεροσκόπιο

8. Μπορεί να γίνει απόξεση μήτρας μόνο, για την αφαίρεση του πολύποδα, αντί για υστεροσκοπηση;

Όχι. Η απόξεση μήτρας είναι «τυφλή» επέμβαση. Ο γιατρός «καθαρίζει» με ξέστρο τα τοιχώματα της μήτρας χωρίς να βλέπει ακριβώς τι αφαιρεί. Μπορεί έτσι να αφαιρεθεί μόνο τμήμα του πολύποδα ή να μη ληφθεί βιοψία από το σωστό σημείο.