10 μύθοι για τους HPV
  1. Μόνο οι γυναίκες μολύνονται από τους ιούς HPV

Οι HPV ευθύνονται σχεδόν εξ ολοκλήρου για τον καρκίνο τραχήλου μήτρας, ο οποίος, φυσικά, αφορά μόνο τις γυναίκες. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι άντρες δεν μολύνονται. Για την ακρίβεια, το μεγαλύτερο ποσοστό των σεξουαλικά ενεργών ατόμων – ανεξαρτήτως φύλου – θα μολυνθούν σε κάποια στιγμή στη ζωή τους από HPV.

 

  1. Η μόλυνση από HPV είναι σπάνιο φαινόμενο

Ο καρκίνος τραχήλου μήτρας είναι σπάνιος, όχι όμως και η απλή μόλυνση από HPV. Υπολογίζεται ότι 4 στα 5 σεξουαλικά ενεργά άτομα θα έρθουν σε επαφή με τον ιό, αλλά μόνο σε ένα μικρό ποσοστό αυτών θα υπάρξουν κλινικά σημαντικά επακόλουθα.

 

  1. Η λοίμωξη από HPV θα οδηγήσει σε καρκίνο τραχήλου μήτρας

Η λοίμωξη από HPVείναι πολύ συχνή ενώ ο καρκίνος τραχήλου μήτρας όχι. Στην πλειοψηφία των γυναικών το ανοσοποιητικό τους σύστημα αντιμετωπίζει μόνο του τη λοίμωξη. Σε ορισμένες περιπτώσεις η λοίμωξη εμμένει και εμφανίζονται προκαρκινικές αλλοιώσεις, γι’ αυτό και είναι απαραίτητος ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος.

 

  1. H μόλυνση από HPV θεραπεύεται

Δεν γνωρίζουμε εάν οι HPV εξαφανίζονται εντελώς από τον οργανισμό, αλλά έχει βρεθεί ότι 9 στις 10 λοιμώξεις από HPV αντιμετωπίζονται επιτυχώς από το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας, που θέτει τον ιό σε καταστολή.

 

  1. Το εμβόλιο κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας δεν είναι ασφαλές

Το εμβόλιο που κυκλοφορεί στην αγορά με το όνομα Gardasil-9  είναι ένα εκτενώς δοκιμασμένο εμβόλιο σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον πλανήτη. Προστατεύει το άτομο από τους περισσότερους ογκογόνους HPV, καθώς και από τους συχνότερα υπεύθυνους τύπους για τα οξυτενή κονδυλώματα.

 

  1. Η εμφάνιση μιας HPV λοίμωξης σημαίνει πως υπήρξε απιστία στη σχέση

Παρόλο που πρόκειται για μία σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη, ο HPVμπορεί να παραμείνει στον οργανισμό επί σειρά ετών χωρίς να γίνεται αντιληπτός. Επομένως, δεν μπορούμε να καθορίσουμε τη χρονική στιγμή της μετάδοσης.

 

  1. Η χρήση προφυλακτικού παρέχει πλήρη προστασία από τους HPV

Το προφυλακτικό προστατεύει από τη μετάδοση του ιού σε μεγάλο ποσοστό, ωστόσο, δεν παρέχει πλήρη κάλυψη καθώς ο ιός κατοικεί και στο δέρμα των γεννητικών οργάνων, που δεν καλύπτεται από το προφυλακτικό και μεταδίδεται μέσω της τριβής.

 

  1. Οι HPV μεταδίδονται αποκλειστικά μέσω της σεξουαλικής επαφής

Όπως προαναφέρθηκε, ο ιός μεταδίδεται μέσω της τριβής από το επιθήλιο του δέρματος του ενός ατόμου στο άλλο. Κατά συνέπεια, δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση η διείσδυση για τη μετάδοσή του.

 

  1. Υπάρχει πληθυσμιακός έλεγχος για τους HPV στους άντρες

Δεν υπάρχει κάποιο διαγνωστικό τεστ που να ανιχνεύει με αξιοπιστία τον ιό στους άντρες. Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα παροτρύνει για τον εμβολιασμό τόσο των γυναικών, όσο και των αντρών.

 

  1. Η μόλυνση από HPV προκαλεί συμπτώματα

Οι HPV δεν προκαλούν συμπτώματα. Η μόνη περίπτωση που η μόλυνση από τον ιό γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή είναι τα οξυτενή κονδυλώματα, τα οποία όμως, κατά κανόνα προκαλούνται από καλοήθεις τύπους του ιού. Επομένως, ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος καθίσταται επιτακτικός για την έγκαιρη διάγνωση της HPV λοίμωξης.

 

Επιμέλεια κειμένου:

Αναστασία Μορτάκη, ιατρός

Διαβάστε Επίσης