Τι συμπτώματα έχει κάποιος που μολύνεται από HPV ;

Συνήθως δεν έχει κανένα σύμπτωμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν το γνωρίζουν, ακριβώς επειδή δεν είχαν κανένα σύμπτωμα.

Από αυτούς που έχουν μολυνθεί μόνο λίγοι θα εκδηλώσουν αλλοιώσεις, που φαίνονται με το γυμνό μάτι. Οι εμφανείς αλλοιώσεις είναι: τα οξυτενή κονδυλώματα, ένα μέρος των προκαρκινικών αλλοιώσεων του αιδοίου και οι διηθητικοί καρκίνοι.

Τα οξυτενή κονδυλώματα προεξέχουν από το δέρμα, είναι εμφανή και συνήθως ψηλαφώνται. Οι γυναίκες εντοπίζουν τα κονδυλώματα που βρίσκονται στο εφήβαιο, το αιδοίο, το περίνεο και την περιπρωκτική περιοχή. Δεν μπορούν να ξέρουν αν υπάρχουν κονδυλώματα στον κόλπο, στον τράχηλο της μήτρας, όπως και μέσα στον πρωκτικό σωλήνα. Αυτά εντοπίζονται στην εξέταση από το γιατρό.

Οι προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας δεν φαίνονται με το γυμνό μάτι. Πρέπει να τις αναζητήσουμε με το κολποσκόπιο για να τις εντοπίσουμε. Συνήθως αυτό γίνεται μετά από ανεύρεση ύποπτων κυττάρων στο τεστ Παπανικολάου ή μετά από θετικό τεστ για HPV-DNA.

Δυστυχώς και οι καρκίνοι που προκαλούνται από τους HPV τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο δεν προκαλούν συμπτώματα. Όταν προκληθούν συμπτώματα συνήθως ο καρκίνος ευρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο και η θεραπεία δεν εξασφαλίζει επιτυχία 100%. Είναι αυτονόητο ότι έχει μεγάλη σημασία να γίνεται προληπτικός έλεγχος, εντόπιση και θεραπεία των προκαρκινικών αλλοιώσεων προτού να εξελιχθούν σε καρκίνο.