Κονδυλώματα στους Άνδρες: Συμπτώματα Διάγνωση & Θεραπεία

Με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα και τις σύγχρονες συνήθειες στον δυτικό κόσμο (συχνές αλλαγές σεξουαλικών συντρόφων σε νεαρές ηλικίες) υπολογίζεται ότι σχεδόν όλοι οι σεξουαλικά ενεργοί άνδρες μολύνονται από κάποιους γεννητικούς HPV κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Αιτίες των Κονδυλωμάτων στους Άνδρες

Οι γεννητικοί HPV μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή.  Ένας άνδρας μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να μολυνθεί με τη χρήση προφυλακτικού καθ’ όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής..

Ένα ποσοστό 1-3% του ανδρικού πληθυσμού θα εμφανίσει οξυτενή κονδυλώματα μέχρι την ηλικία των 50 ετών Είναι κατά κανόνα καλοήθη.

Που εντοπίζονται τα κονδυλώματα στους άνδρες;

Συνήθως στο πέος. Σε άνδρες που δεν έχουν υποστεί περιτομή είναι πιο συχνά στην κεφαλή. Λιγότερο συχνά ανευρίσκονται στο εφήβαιο, στο όσχεο, στις μηροβουβωνικές πτυχές και στην περιπρωκτική περιοχή. Έχουν εντοπιστεί περιπρωκτικά κονδυλώματα και σε άνδρες, που δεν είχαν πρωκτικές επαφές. Στους παθητικούς ομοφυλόφιλους, όμως, τα κονδυλώματα πρωκτού είναι πιο συχνά και χρειάζεται έλεγχος και του πρωκτικού σωλήνα.

Θεραπείες και Διαχείριση

Δε συνιστάται θεραπεία για τις υποκλινικές φλεγμονές.

Θεραπεία γίνεται μόνο στα οξυτενή κονδυλώματα, στις προκαρκινικές αλλοιώσεις και φυσικά στις σπάνιες περιπτώσεις καρκίνων.

Θεραπεία οξυτενών κονδυλωμάτων

Συνιστάται καταρχήν διακοπή του καπνίσματος επειδή το κάπνισμα επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τα ποσοστά επιτυχίας της θεραπείας, ενώ αυξάνει τα ποσοστά υποτροπών. Οι μέθοδοι θεραπείας είναι αυτές που αναφέρθηκαν.

Θεραπεία προκαρκινικών αλλοιώσεων

Οι προκαρκινικές αλλοιώσεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων του άνδρα και στον πρωκτό θεραπεύονται, όπως και οι αντίστοιχες αλλοιώσεις στις γυναίκες. Γίνεται καταστροφή των αλλοιώσεων ή αφαίρεσή τους, εάν κριθεί σκόπιμο ότι χρειάζεται λεπτομερής εξέταση του ιστού στο μικροσκόπιο, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης διηθητικού καρκίνου.

Πρόληψη και Συμβουλές

Θεωρείται ιδανικό να γίνεται προληπτικός εμβολιασμός των αγοριών και των κοριτσιών στις ηλικίες 9-12 ετών.  Προληπτικός εμβολιασμός μπορεί επίσης να γίνει και σε μεγαλύτερες ηλικίες (έχουν γίνει μελέτες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και την ασφάλειά τους σε ηλικίες μέχρι 26 ετών).  Οι ηλικίες 9-12 ετών επελέγησαν, για να προλάβουν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών και επομένως τη μόλυνση από κάποιους HPV.

Πώς αποτρέπεται η μετάδοση των κονδυλωμάτων;

Η χρήση προφυλακτικού κατά την επαφή δεν προσφέρει κάλυψη 100%, όμως περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης και επομένως συνιστάται.