Νερό- το κλειδί κατά της ουρολοίμωξης

Οι γυναίκες που υποφέρουν από υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις μπορούν να βρουν τη λύση στη βρύση της κουζίνας, βάσει μιας νέας μελέτης.

Ερευνητές υποστηρίζουν πως γυναίκες που έπιναν πολύ νερό είχαν σημαντικά μειωμένες πιθανότητες  για ουρολοίμωξη από τα συνήθη μικρόβια.

‘Αυτή η μελέτη παρέχει πειστικά αποδεικτικά στοιχεία πως η αυξημένη κατανάλωση νερού μπορεί να μειώσει τις συχνές ουρολοιμώξεις’, αναφέρει ο βασικός ερευνητής Dr. Thomas Hooton, καθηγητής Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Μαιάμι.

‘Το νερό φαίνεται πως λειτουργεί αυξάνοντας τον όγκο των ούρων και κατά συνέπεια διώχνοντας τα μικρόβια, φαίνεται όμως πως υπάρχουν και άλλα στοιχεία του που συντελούν σε αυτό’, αναφέρει ο Hooton σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου.

Ειδικός στην υγεία της γυναίκας υποστηρίζει πως τα οφέλη της ενυδάτωσης,όσον αφορά στην καταπολέμηση των ουρολοιμώξεων, είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει κάποια κλινική μελέτη που να τα επιβεβαιώνει ως τώρα.

‘Ρωτήστε οποιονδήποτε έχει περάσει ουρολοίμωξη, δεν είναι μια ευχάριστη εμπειρία’, λέει η Dr. Jill Rabin, βοηθός στη διοίκηση του Women’s Health Services, Northwell Health, New Hyde Park, N.Y.

‘Σε αυτή τη μελέτη συμπεριλήφθηκαν γυναίκες με 3 ή και περισσότερες ουρολοιμώξεις μέσα στο προηγούμενο έτος, οι οποίες σίγουρα επηρέασαν την καθημερινότητά τους΄ σημειώνει η Dr. Rabin, η οποία δε συμπεριλήφθηκε στη νέα μελέτη.

‘Η κατανάλωση περισσότερου νερού είναι ασφαλής και οικονομική΄, προσθέτει. ‘Αυξάνοντας την παραγωγή ούρων και κατ΄ επέκταση τη συχνότητα της ούρησης μπορεί κανείς να αντιληφθεί τη συμβολή του νερού στη μείωση των ουρολοιμώξεων.΄

Η νέα μελέτη περιελάμβανε 140 νεώτερες, προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στην Ευρώπη που είχαν πολλές υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Η συνολική ημερήσια κατανάλωση υγρών στην αρχή της μελέτης ήταν λιγότερη από 6 ποτήρια.

Μέσα στο έτος, οι μισές γυναίκες πρόσθεσαν άλλα έξι φλιτζάνια νερό καθημερινά. Οι υπόλοιπες μισές συνέχισαν να πίνουν όσο νερό έπιναν και πριν.

Η μείωση της συχνότητας ουρολοιμώξεων σε όσες έπιναν παραπάνω νερό ήταν σημαντική. Ενώ ο μέσος όρος ουρολοιμώξεων κατά τη διάρκεια της μελέτης ήταν 3,2 για όσες δεν αύξησαν την κατανάλωση νερού, στις υπόλοιπες γυναίκες έπεσε στο 1,7, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης. Επίσης, σημειώθηκε μείωση στη χρήση αντιβιοτικών στις γυναίκες με περισσότερη κατανάλωση. Η αντιβίωση είναι η κύρια θεραπεία της ουρολοίμωξης και επομένως η μείωση της χρήσης τους είναι σημαντική για τον περιορισμό της εμφάνισης ανθεκτικών μικροβίων.

Ο Hooton υποστηρίζει πως η έρευνα έχει αργήσει πολύ. ΄Παρόλο που θεωρείται δεδομένο πως η πρόσληψη παραπάνω νερού μειώνει τις πιθανότητες υποτροπής, δεν υπάρχουν ακόμα ερευνητικά δεδομένα που να το αποδεικνύουν΄, είπε.

Η μελέτη δεν καθόρισε την ιδανική ποσότητα νερού για τη μείωση του ρίσκου, ή εάν η αύξηση πρόσληψης θα βοηθούσε εξίσου γυναίκες με χαμηλότερο ρίσκο για υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις.

Η Dr. Elizabeth Kavaler, ουρολόγος στο Lenox Hill Hospital, NYC, είπε πως η μελέτη επιβεβαιώνει ότι ‘το νερό είναι το προτιμότερο υγρό για την υγεία της ουροδόχου κύστης και των νεφρών.’ Πρόσθεσε ότι ‘η ποσότητα νερού που χρειαζόμαστε εξαρτάται από το περιβάλλον, τη σωματική δραστηριότητα και τη διατροφή’.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε την 1η Οκτωβρίου στο JAMA Internal Medicine και χρηματοδοτήθηκε από την Danone, Inc.

Πηγές: webmd.com

Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Μορτάκη, Ειδικευόμενη Μαιευτικής Γυναικολογίας