Τι είναι οι Βαρθολίνειοι αδένες;
Πρόκειται για ένα ζευγάρι αδένων που εκκρίνουν ένα βλεννώδες υγρό το οποίο συνεισφέρει στη λίπανση του κόλπου. Βρίσκονται στο κατώτερο μέρος, εκατέρωθεν της εισόδου του κόλπου.
Τί είναι η κύστη Βαρθολινείου αδένα;
Όταν ο εκφορητικός πόρος του αδένα φράξει, δημιουργείται μια συλλογή υγρού ή αλλιώς μια κύστη, στην περιοχή. Η κύστη αυτή μπορεί να παραμείνει ίδια ή να αυξηθεί σταδιακά σε μέγεθος. Δεν υπάρχει κάποιος προδιαθεσιακός παράγοντας για το σχηματισμό κύστης Βαρθολινείου. Υπολογίζεται πως περίπου 3 στις 100 γυναίκες θα εμφανίσουν κύστη ή απόστημα Βαρθολινείου κάποια στιγμή στη ζωή τους, συνήθως σε ηλικία 20-30 ετών.
Τί είναι το απόστημα Βαρθολινείου αδένα;
Όταν μία κύστη Βαρθολινείου μολυνθεί από κάποιο μικρόβιο, μετατρέπεται σε απόστημα- δηλαδή, μια συλλογή πύου. Τα πιο συνήθη υπεύθυνα μικρόβια είναι αυτά που προκαλούν και δερματικές λοιμώξεις ή λοιμώξεις του ουροποιητικού, όπως ο σταφυλόκοκκος ή το κολοβακτηρίδιο. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενο μικρόβιο, όπως γονόκοκκο ή χλαμύδια.
Ποιά τα συμπτώματα της κύστης/ του αποστήματος;
Μία μικρή κύστη μπορεί να μην προκαλέσει καθόλου συμπτώματα. Όσο μεγαλώνει μπορεί η γυναίκα να νιώθει ενόχληση ή πόνο σε καθιστή θέση, στη βάδιση και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
Το απόστημα μεγαλώνει με γρήγορους ρυθμούς, μέσα σε ώρες ή σε λίγες μέρες. Εί ναι αρκετά επώδυνο και το δέρμα στην περιοχή είναι ερυθρό, ζεστό και οιδηματώδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύεται από πυρετό.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η κύστη ή το απόστημα Βαρθολινείου αδένα έχει χαρακτηριστική εικόνα, οπότε η επισκόπηση από τον γυναικολόγο αρκεί για να τη διαγνώσει. Ωστόσο, μπορεί να πάρει δείγμα για καλλιέργεια ώστε να εντοπιστεί το υπεύθυνο μικρόβιο ή στην περίπτωση μετεμμηνοπαυσιακής ασθενούς μπορεί να πάρει βιοψία για αποκλεισμό τυχόν κακοήθειας.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;
- Στην περίπτωση μικρής κύστης που δεν προκαλεί συμπτώματα μπορεί ο ιατρός να μην παρέμβει καθόλου.
- Στην περίπτωση του αποστήματος, η αντιβιοτική αγωγή είναι απαραίτητη. Όταν η συλλογή πύου δεν είναι μεγάλη, μπορεί και να είναι αρκετή για να υποχωρήσει χωρίς να χρειαστεί διάνοιξη.
- Συχνά οι γυναικολόγοι συνιστούν τακτικά ζεστά λουτρά για 3-4 μέρες, τα οποία ανακουφίζουν.
- Η χειρουργική διάνοιξη και παροχέτευση είναι απαραίτητη σε μεγάλα αποστήματα. Η μαρσιποποίηση αποτελεί μια χειρουργική τεχνική κατά την οποία γίνεται εκτομή της κύστης/ του αποστήματος και η συρραφή γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθεί ένα μικρό, μόνιμο άνοιγμα. Είναι η καταλληλότερη αντιμετώπιση για υποτροπιάζουσες περιπτώσεις, καθώς επιτρέπει τη συνεχή παροχέτευση του αδένα.
Επιμέλεια κειμένου- Αναστασία Μορτάκη, Ειδικευόμενη Μαιευτικής Γυναικολογίας
Πηγές- mayoclinic.org, acog.org, nhs.uk