Περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής

Το αιδοίο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε σχέση με το δέρμα στο υπόλοιπο σώμα μας. Παρ’ όλο που υπάρχουν πολλά προϊόντα στην αγορά για την ευαίσθητη περιοχή, στην πραγματικότητα δε χρειάζεται ειδικά φάρμακα ή σαπούνια. Πολλές γυναίκες θεωρούν πως με το συχνό πλύσιμο προλαμβάνονται οι λοιμώξεις και οι δερματοπάθειες. Αντιθέτως, το πολύ πλύσιμο προκαλεί ερεθισμό.

Η σερβιέτα βοηθάει μεν τη γυναίκα να αισθάνεται άνετα όταν έχει πολλές κολπικές εκκρίσεις, όμως, τα αρώματα, τα αποσμητικά και διάφορα άλλα χημικά που περιέχουν οι σερβιέτες μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα, ακόμα και να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Το ίδιο ισχύει και για τα υγρά μαντηλάκια. Οι κολπικές πλύσεις δεν είναι απαραίτητες για την υγιεινή του κόλπου. Κάθε άλλο, αυξάνουν τον κίνδυνο για ορισμένες λοιμώξεις. Τα ειδικά σαπούνια για την ευαίσθητη περιοχή δεν προσφέρουν κάτι περισσότερο από το απλό σαπούνι. Μάλιστα τα σαπούνια χωρίς άρωμα και τα  «φυσικά» σαπούνια είναι πιο φιλικά στην περιοχή. «Μη αρωματικά» δε σημαίνει χωρίς καμιά μυρωδιά, αλλά χωρίς την προσθήκη κάποιου επιπλέον αρώματος.

Σε περίπτωση κνησμού, ερεθισμού ή πόνου, θα πρέπει να σταματήσει η χρήση του οποιουδήποτε προϊόντος.

Το ύφασμα του εσώρουχου είναι επίσης σημαντικό καθώς θα πρέπει η περιοχή να «αναπνέει». Επομένως, υλικά όπως νάιλον, καλό θα είναι να αποφεύγονται. Όσο για τα απορρυπαντικά ή τα μαλακτικά δε βλάπτουν την περιοχή, εκτός κι αν προκαλούν ερεθισμό και στο υπόλοιπο σώμα.

Όσον αφορά τη διατροφή, το γιαούρτι ή το συμπλήρωμα acidophilus δεν υποστηρίζεται μέχρι τώρα επαρκώς από έρευνες για την αποτελεσματικότητά του κατά της μυκητίασης.

Οι σύγχρονες οδηγίες για την περιποίηση του αιδοίου είναι τα εξής:

  • Να πλένετε την περιοχή μόνο μια φορά τη μέρα. Να αποφεύγετε το σαπούνι όταν υπάρχει ερεθισμός.
  • Να αποφεύγετε την καθημερινή χρήση σερβιέτας.
  • Οι κολπικές πλύσεις καλό είναι να αποφεύγονται. Προτιμότερο είναι να χρησιμοποιείτε κάτι φυσικό, όπως μισή κουταλιά του γλυκού ξύδι διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό.
  • Μη ερεθιστικά λιπαντικά αποτελούν τα φυτικά λάδια.
  • Να αποφεύγετε τα πολύ εφαρμοστά ρούχα, όπως τα κολάν και τα καλσόν.

Επιμέλεια κειμένου- Αναστασία Μορτάκη, ιατρός

Βιβλιογραφία- genital dermatology atlas and manual, 3rd edition (Libby Edwards, Peter J Lynch)

 Διαβάστε Επίσης
Βιβλία Αλεξάνδρου Μορτάκη
  • Γυναίκα και HPV. Γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε
  • Ενδοεπιθηλιακές Νεοπλασίες του Κατώτερου Γεννητικού Συστήματος
  • Μόλυνση από τους Ιούς των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV)
  • Γυναίκα και HPV. Πρόληψη της Μόλυνσης και των Επιπλοκών της
Εκπαιδευτικά Άρθρα ΑΡΧΕΣ ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ VIN ATYPICAL TRANSFORMATION ZONE Διαλέξεις P/P ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ HPV - CIN - ΚΑΡΚΙΝΟΥ