HPV – ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο φόβος και ο πανικός δεν είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι…

 

Κάποιος γιατρός διέγνωσε κονδυλώματα σε σας ή στην κόρη σας ή διέγνωσε μόλυνση από τους ιούς κονδυλωμάτων, που λέγονται διεθνώς HPV, και σεις ανησυχήσατε;

Ψάχνετε παντού να βρείτε πληροφορίες, επειδή ακούσατε ότι στα άτομα που είχαν διαγνωστεί κονδυλώματα και μόλυνση από τους HPV μπορεί να εμφανιστεί καρκίνος;

Δεν είστε η μόνη που ανησυχεί επειδή μολύνθηκε.

Αν ενημερωθείτε όμως σωστά θα σταματήσετε να ανησυχείτε.

Δείτε το θετικά. Η διάγνωση μιας μόλυνσης από τους ιούς των κονδυλωμάτων είναι μια καλή ευκαιρία για σας να ελεγχθείτε σωστά και να συνεχίσετε να ελέγχεσθε. Εάν ελέγχεσθε σωστά δεν πρόκειται να σας συμβεί τίποτα κακό.

Η προσωπική μου εμπειρία από δεκάδες χιλιάδες περιστατικά, είναι ότι οι γυναίκες στις οποίες διαγνώσθηκε κάποτε μόλυνση από HPV είναι τυχερές διότι μπαίνοντας σε μια διαδικασία με τακτικούς ελέγχους, εκμηδένισαν την πιθανότητα για καρκίνο στο κατώτερο γεννητικό σύστημα, αφού, στις λίγες περιπτώσεις που προέκυψαν προκαρκινικές αλλοιώσεις, αυτές αντιμετωπίσθηκαν έγκαιρα.

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι στα 25 χρόνια που ασχολούμαι με το συγκεκριμένο αντικείμενο, από όλες τις γυναίκες που προσήλθαν αρχικά να ελεγχθούν λόγω μόλυνσης από ιούς κονδυλωμάτων και εξακολούθησαν να ελέγχονται κάθε χρόνο, δεν υπήρξε καμία στην οποία να μην διαγνώστηκε έγκαιρα καρκίνος στο κατώτερο γεννητικό σύστημα.

Καμία ζωή δεν χάθηκε και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις χρειάσθηκε να αφαιρεθεί η μήτρα σε γυναίκες που είχαν ήδη τεκνοποιήσει.

Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών, στις γυναίκες που ερχόντουσαν στους ετήσιους γυναικολογικούς ελέγχους διαγνώστηκαν πάρα πολλά προβλήματα άσχετα με τους HPV και σώθηκαν πάρα πολλές ζωές.

Αυτό σας το λέω με το χέρι στην καρδιά.

Μήπως λοιπόν η σημερινή μόλυνση από κάποιον HPV είναι μια ευκαιρία να αρχίσετε να ελέγχεσθε σωστά και να εξασφαλίσετε άριστη υγεία στο μέλλον;

Ίσως να σας απασχολούν πολλά ερωτήματα. Ίσως να νοιώθετε άβολα.

Ξέρω τι σκέφτεστε: Ότι μολυνθήκατε ένα ιό που μεταδίδεται σεξουαλικά και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο…

Αναρωτιέστε τι δεν κάνατε σωστά. Δεν υπάρχει λόγος να νοιώθετε άσχημα. Δεν κάνατε τίποτα κακό.

Και βέβαια δεν κινδυνεύετε εάν ακολουθήσετε τις οδηγίες που θα σας δώσει ένας εξειδικευμένος γιατρός.

Κάθε γυναίκα είναι καλό να γνωρίζει τα εξής:

 

  • Η μόλυνση από τους ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων – HPV είναι πολύ συνηθισμένη.
  • Ονομάζεται και σιωπηλή επιδημία, αφού η μόλυνση από HPV είναι πολύ διαδεδομένη στον πληθυσμό και συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα.
  • Η πιθανότητα που έχει μια έφηβη να μολυνθεί από κάποιους HPV κατά τη διάρκεια της ζωής της υπολογίζεται ότι είναι μεγαλύτερη από 80%.
  • Περίπου 40 διαφορετικοί γονότυποι HPV μολύνουν το κατώτερο γεννητικό σύστημα και τον τράχηλο της μήτρας. Διακρίνονται σε χαμηλού και υψηλού κινδύνου.
  • Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι σπάνιο επακόλουθο της μόλυνσης από ογκογόνους τύπους των HPV και προλαμβάνεται.
  • Στις νέες γυναίκες η μόλυνση, ακόμη και από τους HPV υψηλού κινδύνου, καταστέλλεται μέχρι και σε ποσοστό 90%, μέσα σε 2-3 χρόνια.
  • Στο 10% των νέων γυναικών και περίπου στο 10-20% των γυναικών άνω των 30 ετών, η μόλυνση από τους ογκογόνους HPV δεν καθίσταται δυνατόν να κατασταλεί από το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Αυτή η μικρή μερίδα γυναικών βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση προκαρκινικών αλλοιώσεων και καρκίνων στο μέλλον.
  • Όσον αφορά στον τράχηλο της μήτρας, συνήθως μεσολαβούν 10-30 χρόνια από τη μόλυνση μέχρι τον καρκίνο!
  • Συνήθως, προηγούνται του καρκίνου οι προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας (CIN 2-3 ή HSIL), τις οποίες μπορούμε να ανιχνεύσουμε με τεστ Παπανικολάου και κολποσκόπηση και να τις αφαιρέσουμε.
  • Σήμερα υπάρχει και πρωτογενής πρόληψη με εμβόλια. Τα εμβόλια που κυκλοφορούν δεν καλύπτουν για τη μόλυνση από όλους τους τύπους των HPV προσφέρουν όμως κάλυψη τουλάχιστον 70% για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας εάν γίνουν σε μικρά κορίτσια, πριν από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.