Πώς μπορώ να βελτιώσω την άμυνά μου;

Η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος από οποιαδήποτε αιτία, είναι πολύ σημαντική παράμετρος. Γνωρίζουμε, ότι ασθενείς με AIDS ευρίσκονται σε ιδιαίτερο κίνδυνο, λόγω της πλημμελούς λειτουργίας του ανοσοποιητικού τους. Επίσης, είναι γνωστό, ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ασθενείς που παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για κάποιο λόγο (όπως άνθρωποι που έχουν υποστεί μεταμοσχεύσεις οργάνων, ασθενείς που κάνουν χρόνια χρήση κορτιζόνης, λόγω ρευματικών και άλλων νοσημάτων).

Το κάπνισμα, όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες, καταστέλλει την ανοσία κυτταρικού τύπου, δυσκολεύοντας την προσπάθεια του οργανισμού να καταστείλει τον HPV. Σε γυναίκες που καπνίζουν, οι αλλοιώσεις παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης, στις καπνίστριες, μετά από αφαίρεση αλλοιώσεων, οι υποτροπές είναι πολύ συχνότερες σε σχέση με τις υποτροπές των μη καπνιστριών.

Άλλοι επιδημιολογικοί παράγοντες –με ηπιότερη συσχέτιση– θεωρούνται: συνυπάρχουσες φλεγμονές (όπως από έρπητα και χλαμύδια –προφανώς επειδή απασχολούν παράλληλα το ανοσοποιητικό σύστημα), μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών δισκίων, πολυτοκία και διαιτητικοί παράγοντες (έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων).

Για τους λόγους αυτούς συνιστώνται:

  • η αποφυγή του στρες και η εξασφάλιση καλού ύπνου,
  • η διακοπή του καπνίσματος,
  • η καταπολέμηση άλλων φλεγμονών,
  • η υγιεινή διατροφή και κυρίως
  • η προληπτική ιατρική παρακολούθηση.

Με τους τρόπους αυτούς, μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να καταστείλει ευκολότερα τον ιό ή να εντοπίσουμε γρήγορα πιθανές προκαρκινικές αλλοιώσεις.