Πότε κόλλησα HPV και από ποιόν;

Παρακολουθήστε το σχετικό video.

Πότε κόλλησα HPV; 

Οι διάφοροι τύποι των γεννητικών HPV μπορεί να παραμείνουν στο σώμα μας επί εβδομάδες, μήνες ή και πολλά χρόνια, μετά από την αρχική μόλυνση. 

Η λοίμωξη από τους HPV προκαλεί συνήθως παροδικές υποκλινικές αλλοιώσεις. Ο όρος «υποκλινικές» σημαίνει ότι είναι αόρατες με το γυμνό μάτι. Μόνο τα οξυτενή κονδυλώματα είναι εμφανή. 

Οι υποκλινικές αλλοιώσεις παραμένουν επί μήνες ή και επί έτη στο δέρμα και στους βλεννογόνους των γεννητικών οργάνων και της περιπρωκτικής περιοχής. Υποχωρούν όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα κατορθώσει να καταστείλει τον ιό. Επανεμφανίζονται εάν το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξασθενίσει σε κάποια φάση της ζωής μας (λόγω στρες, λήψης ορισμένων φαρμάκων κ.α.). 

Οι υποκλινικές αυτές αλλοιώσεις των κυττάρων και των επιθηλίων μας από τους HPV, συνήθως δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα

Επομένως η πλειοψηφία των ανθρώπων, που έχουν μολυνθεί από HPV δεν το γνωρίζουν, όπως δεν μπορούν να γνωρίζουν πότε έγινε η μόλυνση. Φυσικό είναι να μετέδωσαν τον ιό στον ή στη σεξουαλική τους σύντροφο σε κάποια χρονική στιγμή που υπήρχαν αλλοιώσεις. Δεν φταίνε για αυτό αφού δεν γνώριζαν ότι είχαν μολυνθεί.

Ποιος με κόλλησε HPV ; 

Δεν υπάρχει εξέταση με την οποία να ανιχνεύονται τα αντισώματα από HPV λοίμωξη στο αίμα σας. Έτσι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν πρόκειται για πρόσφατη ή για παλιά λοίμωξη.

Μπορεί ο σύντροφός σας να μολύνθηκε παλαιότερα και να μη γνωρίζει τίποτα (αφού οι μολύνσεις από τους HPV συνήθως δεν προκαλούν απολύτως κανένα σύμπτωμα). Δεν μπορεί να αποδειχθεί εάν τον κολλήσατε εσείς ή το αντίθετο. 

Εκείνο που έχει σημασία δεν είναι να βρείτε τον “ένοχο”. Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα το πιθανότερο είναι ότι ο σύντροφός σας δεν γνώριζε ότι είχε μολυνθεί από HPV. 

Σημασία έχει να κάνετε τους απαραίτητους ελέγχους (π.χ. HPV τεστ, τεστ Παπανικολάου, κολποσκόπηση) για να δείτε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και χρειάζεται θεραπεία ή πώς πρέπει να γίνεται η παρακολούθηση.

Αν ο/η σύντροφός μου αποδειχθεί ότι έχει HPV σημαίνει ότι με απάτησε; 

Η διάγνωση της μόλυνσης από HPV συνήθως δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις του ζευγαριού. 

Μόλις διαγνωστεί η μόλυνση σε ένα από τους δύο ο άλλος ανησυχεί για το ενδεχόμενο ύπαρξης τρίτου προσώπου. 

Η ανεύρεση όμως της λοίμωξης από HPV σε κάποιον δεν σημαίνει πάντοτε πρόσφατη μόλυνση.  Μπορεί και να είναι υποτροπή παλαιότερης λοίμωξης.

Για το λόγο αυτό, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος κόλλησε ποιον (εκτός από την περίπτωση που κάποιος εκ των δύο δεν είχε προηγούμενη σεξουαλική ζωή).

Συνοψίζοντας…….

  • Δεν μπορείτε να γνωρίζετε από ποιόν κολλήσατε, εκτός εάν πρόκειται για την πρώτη σας σχέση.
  • Δεν μπορείτε να κάνετε εξέταση και να μάθετε εάν είναι πρόσφατη λοίμωξη από HPV ή υποτροπή παλαιότερης λοίμωξης.
  • Εκείνο που έχει σημασία είναι να ελεγχθείτε σωστά από το γυναικολόγο σας για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχετε προκαρκινικές αλλοιώσεις. 
  • Ακόμη όμως και να ανακαλυφθούν προκαρκινικές αλλοιώσεις, μην ανησυχείτε, ο γυναικολόγος σας θα σας ενημερώσει για τη θεραπεία που πρέπει να κάνετε.