Κωνοειδής εκτομή με ακτίνες laser

Τι είναι και τι πλεονεκτήματα έχει;

Μπορεί να γίνει κωνοειδής εκτομή και αντί για νυστέρι να χρησιμοποιηθεί εστιασμένη δέσμη ακτίνων laser. Η δέσμη laser (διοξειδίου του άνθρακα) διατέμνει τον τραχηλικό ιστό, όπως κάνει και το νυστέρι. Έχει όμως το πλεονέκτημα ότι συγχρόνως καυτηριάζονται τα μικρά αγγεία και μειώνεται η αιμορραγία.

Η δέσμη κατευθύνεται πάνω στον ιστό από ειδικό χειριστήριο, που προσαρτάται στο κολποσκόπιο. Ο γιατρός επισκοπεί το χειρουργικό πεδίο μέσω του κολποσκοπίου. Σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία.

Σε ποιες περιπτώσεις επιλέγεται;

Καταρχήν πρέπει το νοσοκομείο να διαθέτει το συγκεκριμένο μηχάνημα (που είναι πολύ ακριβό). Η επέμβαση αυτή όμως απαιτεί και εκπαίδευση και εμπειρία του γιατρού που θα την εκτελέσει.

Με τη συγκεκριμένη τεχνική μπορεί ο γιατρός να αφαιρέσει ακριβώς το τμήμα του ιστού που έχει αλλοιώσεις και να τροποποιήσει το σχήμα της εκτομής. Μπορεί για παράδειγμα να αφαιρέσει τμήμα τραχήλου που να μην έχει σχήμα κώνου αλλά να έχει σχήμα κυλίνδρου (αυτό γίνεται όταν η ζώνη μετάπλασης επεκτείνεται ψηλά στον ενδοτραχηλικό σωλήνα).

Τι επιπλοκές έχει;

Οι επιπλοκές είναι ίδιες με αυτές της επέμβασης LEEP.