Πότε είναι πιο πιθανό να κολλήσετε κονδυλώματα από ένα σύντροφο;

Τα κονδυλώματα είναι αλλοιώσεις που προκαλούνται από τους HPV.

Αλλοιώσεις προκύπτουν εάν το επιτρέψει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Όμως έχει σημασία και η ποσότητα των ιών που μεταδίδεται (ιικό φορτίο) και ο τύπος του HPV. Το 90% των κονδυλωμάτων οφείλονται στους τύπους 6 και 11. Όμως σε ένα μικρό ποσοστό ανιχνεύονται ογκογόνοι HPV (όπως πχ ο HPV16).

Είναι καλό να γνωρίζετε ποιες είναι οι πιθανότητες να κολλήσετε και πώς να προφυλαχθείτε.

  • Εάν ο σύντροφός σας έχει τώρα εμφανή κονδυλώματα, είναι πολύ πιθανό να κολλήσετε (60-70%) επειδή το ιικό φορτίο που μεταδίδεται κατά τη σεξουαλική επαφή είναι μεγάλο.
  • Εάν είχε κονδυλώματα πρόσφατα και δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 6 μήνες από τότε που θεραπεύτηκαν, είναι πιθανό να κολλήσετε, επειδή υπάρχουν ακόμη αλλοιώσεις που δεν φαίνονται με το γυμνό μάτι. Οι αλλοιώσεις αυτές υποχωρούν από μόνες μερικές σιγά-σιγά, συνήθως μέσα σε 6-12 μήνες αλλά σε μερικές περιπτώσεις παραμένουν επί 2-3 χρόνια.
  • Υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα να υποτροπιάσει μια παλιά λοίμωξη από HPV και να γίνει κάποιος πάλι μολυσματικός. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σε ποια χρονική στιγμή. Όμως, όσο απομακρυνόμαστε χρονικά από τη θεραπεία του τελευταίου κονδυλώματος, τόσο λιγότερο μολυσματικός γίνεται κάποιος.
  • Εάν υποτροπιάσει μια παλιά λοίμωξη μπορεί οι αλλοιώσεις να μην είναι εμφανείς. Εάν εσείς έλθετε σε επαφή μαζί του σε κείνη τη φάση, υπάρχει πιθανότητα να κολλήσετε. Ούτε εκείνος γνωρίζει ότι έχει αλλοιώσεις, ούτε εσείς γνωρίζετε ότι κολλήσατε.

Η πρόληψη της μόλυνσης γίνεται σήμερα με εμβόλιο.

Επειδή το εμβόλιο δεν καλύπτει από όλους τους τύπους HPV συνιστώνται επίσης τα εξής:

  • Περιορισμός του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων και προσεκτικές επιλογές. Ιδανικές θεωρούνται οι μονογαμικές σχέσεις.
  • Η χρήση προφυλακτικού προφυλάσσει περίπου κατά 70% από τη μετάδοση των HPV και συνιστάται.
  • Προληπτικός έλεγχος στις γυναίκες με τεστ Παπανικολάου και HPV τεστ για να εντοπιστούν εγκαίρως τυχόν προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας.