Τι κίνδυνο έχω να μολυνθώ μετά από σεξουαλική επαφή;

Ο ακριβής κίνδυνος δεν είναι γνωστός, υπολογίζεται, όμως, σε ορισμένες μελέτες, να κυμαίνεται στο 60-65%. Εάν δηλαδή κάποιος έχει αλλοιώσεις από HPV και αναζητήσουμε το DNA του ιού στις σεξουαλικούς του συντρόφους, με πολύ ευαίσθητες μεθόδους, όπως η PCR, θα βρούμε ότι έχει μολυνθεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από αυτές.

Η χρήση προφυλακτικού περιορίζει τον κίνδυνο μετάδοσης κατά 70%.

Πώς εξηγείται η ανεύρεση αλλοιώσεων, σε σημεία όπου δεν υπάρχει τριβή με τη σεξουαλική επαφή;

Σε άτομα με κονδυλώματα, εμφανίζονται συχνά αλλοιώσεις και σε άλλα σημεία, όπως στο εφήβαιο, στις μηροβουβωνικές πτυχές και αλλού. Πολλές φορές με το ξύρισμα αυτών των περιοχών ή τη διαδικασία αποτρίχωσης δημιουργούνται μικροτραυματισμοί, που δίνουν στους HPV την ευκαιρία να εισέλθουν και να μολύνουν τη βασική στιβάδα του επιθηλίου. Επίσης, η τριβή μιας περιοχής (όπως π.χ. του πρωκτού) με μολυσμένα δάχτυλα – νύχια, μπορεί να γίνει η αιτία δημιουργίας αλλοιώσεων (στη συγκεκριμένη περίπτωση χωρίς να υπάρχει στην πραγματικότητα πρωκτική επαφή).

Πότε κόλλησα HPV και από ποιόν;

Οι διάφοροι τύποι των γεννητικών HPV (που προκαλούν κονδυλωματώδεις αλλοιώσεις) μπορεί να παραμείνουν στο σώμα μας επί εβδομάδες, μήνες ή και πολλά χρόνια, μετά από την αρχική μόλυνση.
Οι αλλοιώσεις που προκαλούνται από τους HPV είναι συνήθως υποκλινικές. Μόνο τα οξυτενή κονδυλώματα είναι εμφανή. Οι υποκλινικές αλλοιώσεις παραμένουν επί μήνες ή και επί έτη στο δέρμα και στους βλεννογόνους των γεννητικών οργάνων και της περιπρωκτικής περιοχής. Υποχωρούν όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα κατορθώσει να καταστείλει τον ιό. Επανεμφανίζονται εάν το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξασθενίσει σε κάποια φάση της ζωής μας (λόγω στρες, λήψης ορισμένων φαρμάκων κ.α.). Επομένως η πλειοψηφία των ανθρώπων, που έχουν μολυνθεί από HPV δεν το γνωρίζουν, όπως δεν μπορούν να γνωρίζουν πότε έγινε η μόλυνση. Φυσικό είναι να μετέδωσαν τον ιό στον ή στη σεξουαλική τους σύντροφο σε κάποια χρονική στιγμή που υπήρχαν αλλοιώσεις.
Σε μια μονογαμική σχέση η διάγνωση της μόλυνσης από HPV συνήθως δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις του ζευγαριού. Μόλις διαγνωστεί η μόλυνση σε ένα από τους δύο ο άλλος ανησυχεί για το ενδεχόμενο ύπαρξης τρίτου προσώπου.
Η ανεύρεση όμως της μόλυνσης από HPV σε κάποιον σημαίνει απλώς ότι μολύνθηκε σε κάποια φάση της ζωής του. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια πότε και από ποιόν. Επίσης κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος κόλλησε ποιόν (εκτός από την περίπτωση που κάποιος εκ των δύο δεν είχε προηγούμενη σεξουαλική ζωή).

Ποιός από τους σεξουαλικούς μου συντρόφους με κόλλησε HPV;

Η μόλυνση από τον ιό μπορεί να παραμείνει σε λανθάνουσα μορφή για πολλά χρόνια και να περάσει σε ενεργό φάση λόγω κάποιας καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος. Συνεπώς, δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν η λοίμωξη από HPV που διαγνώσθηκε σε σας τώρα είναι πρόσφατη ή παλαιά.

Μεταδίδονται οι HPV με στοματογεννητική επαφή;

Nαι, με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, οι HPV μπορούν να μεταδοθούν με στοματογεννητική επαφή. Γενικά οι HPV μεταδίδονται με την τριβή του δέρματος και των βλεννογόνων. Όταν υπάρχει έντονη τριβή δημιουργούνται μικρές αμυχές από τις οποίες εισέρχεται ο ιός και μολύνει τη βασική στοιβάδα του επιθηλίου.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες που έχουν σεξουαλικές επαφές με γυναίκες:

Υπάρχουν βιβλιογραφικά δεδομένα που υποστηρίζουν, ότι εάν μια γυναίκα έχει αλλοιώσεις από HPV μπορεί να μεταδώσει τον ιό στη σύντροφό της (τριβή, στοματογεννητική επαφή). Το ερώτημα είναι εάν υπάρχει κίνδυνος για τον τράχηλο της μήτρας και επομένως εάν συνιστάται στις συγκεκριμένες γυναίκες να γίνεται προληπτικός έλεγχος με τεστ Παπανικολάου κ.λπ. Οι στατιστικές δείχνουν, ότι συνήθως οι γυναίκες αυτές είχαν στο παρελθόν ή έχουν συγχρόνως και κολπικές επαφές με άντρες ή χρησιμοποιούν σεξουαλικές συσκευές. Για τους λόγους αυτούς, πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους και εκείνος να κρίνει, εάν βρίσκονται σε κίνδυνο και πρέπει να ελέγχονται.

Υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί το μωρό μου;

Εφόσον υπάρχουν κονδυλωματώδεις αλλοιώσεις στην έγκυο, κατά τη διέλευση του εμβρύου από τον κολπικό σωλήνα, στον τοκετό, υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα μόλυνσής του από HPV. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση θηλωμάτων στο λάρυγγα του νεογνού. Η υποτροπιάζουσα νεογνική θηλωμάτωση, όπως λέγεται, είναι πολύ επικίνδυνη για τη ζωή του νεογνού. Όμως, η πιθανότητα εμφάνισής της είναι πολύ μικρή και γι’ αυτό δεν συνιστάται να γίνεται κατά κανόνα καισαρική τομή στις περιπτώσεις αυτές. Ιδιαίτερα στις γυναίκες στις οποίες οι αλλοιώσεις έχουν υποχωρήσει πριν από εξάμηνο και πλέον, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται απίθανο.