Ποιός κόλλησε ποιόν;

Εφόσον υπάρχει μονογαμική σχέση, πώς μπορεί ξαφνικά να διαγνωστεί μόλυνση από HPV στη γυναίκα;

Η υποψία για παράλληλη σχέση δημιουργείται συχνά, μόλις διαγνωστεί μόλυνση από HPV στη γυναίκα. Δεν είναι όμως πάντοτε έτσι. Ο HPV μπορεί να μείνει σε λανθάνουσα κατάσταση στα επιθήλια του κατώτερου γεννητικού συστήματος επί πολλά χρόνια. Στις περιπτώσεις αυτές δεν υπάρχουν αλλοιώσεις και επομένως δεν μπορεί να διαγνωστεί. Οι άνθρωποι αγνοούν, ότι έχουν μολυνθεί. Εάν σε κάποια φάση το ανοσοποιητικό σύστημα κατασταλεί, δίνεται ευκαιρία στον ιό να προκαλέσει αλλοιώσεις, οι οποίες μπορεί να είναι εμφανείς, συνήθως όμως είναι υποκλινικές και ανακαλύπτονται σε κάποιο τεστ Παπανικολάου ή σε κολποσκόπηση.

Η ανεύρεση μόλυνσης σε κάποιον από τους δύο στο ζευγάρι, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι πρόσφατη. Μπορεί να είναι και αναζωπύρωση παλιάς μόλυνσης σε κάποιον από τους δύο συντρόφους. Είναι σύνηθες να έχει μολυνθεί κάποιος στο παρελθόν και να μη το γνωρίζει.

Πώς αποδεικνύεται ποιος κόλλησε ποιον και πότε;

Όπως γίνεται κατανοητό, εάν βρεθούν αλλοιώσεις σε κάποιον από το ζευγάρι, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να έχει μολυνθεί και ο άλλος. Αυτό όμως δεν μπορεί δυστυχώς να αποδειχθεί πάντοτε, ούτε να γνωρίζουμε ποιος κόλλησε ποιον. Δεν είναι αξιόπιστη η αναζήτηση αντισωμάτων για τους HPV στο αίμα, όπως συμβαίνει με άλλες λοιμώξεις, γιατί ο ιός αυτός δρα τοπικά, δημιουργεί αλλοιώσεις περιοχικά στο κατώτερο γεννητικό σύστημα και αντιμετωπίζεται από τον οργανισμό κυρίως με μηχανισμούς κυτταρικής ανοσίας (τοπικής εμβέλειας). Η χυμική ανοσία (αντισώματα που κυκλοφορούν στο αίμα) παίζει δευτερεύοντα ρόλο στην παρεμπόδιση υποτροπής της συγκεκριμένης μόλυνσης (σε αντίθεση με άλλες ιώσεις). Ευτυχώς, η χυμική ανοσία που δημιουργείται μετά από προληπτικό εμβολιασμό έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη παρεμπόδιση της πρωτομόλυνσης.

Ένα άλλο ενδιαφέρον ζήτημα είναι ότι αντισώματα από τους HPV δεν ανευρίσκονται σε όλους τους ασθενείς με τις συνήθεις τεχνικές ρουτίνας των εργαστηρίων. Αυτό, δυστυχώς, είναι η αιτία, που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πάντοτε αν πρόκειται για καινούργια ή παλιά μόλυνση.

Εάν κατασταλεί μια λοίμωξη από κάποιον τύπο HPV, δεν έχω τίποτα να φοβηθώ από το σύντροφό μου (σε περίπτωση μονογαμικής σχέσης). Εάν αλλάξω σεξουαλικό σύντροφο;

Εάν ο καινούργιος σύντροφος έχει κάποιον άλλο τύπο HPV, δυστυχώς δεν έχουμε προστασία, λόγω της προηγούμενης μόλυνσης.