Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω την άμυνά μου;

Η παραμονή μιας λοίμωξης, από επικίνδυνους HPV για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνει την πιθανότητα για καρκινογένεση. Ποιοι παράγοντες συντελούν στην παραμονή μιας λοίμωξης από HPV και αργότερα στην καρκινογένεση;

Η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος από οποιαδήποτε αιτία, είναι πολύ σημαντική παράμετρος. Γνωρίζουμε, ότι ασθενείς με AIDS ευρίσκονται σε ιδιαίτερο κίνδυνο, λόγω της πλημμελούς λειτουργίας του ανοσοποιητικού τους. Επίσης, είναι γνωστό, ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ασθενείς που παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για κάποιο λόγο (όπως άνθρωποι που έχουν υποστεί μεταμοσχεύσεις οργάνων, ασθενείς που κάνουν χρόνια χρήση κορτιζόνης, λόγω ρευματικών και άλλων νοσημάτων).

Το κάπνισμα, όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες, καταστέλλει την ανοσία κυτταρικού τύπου, δυσκολεύοντας την προσπάθεια του οργανισμού να καταστείλει τον HPV. Σε γυναίκες που καπνίζουν, οι αλλοιώσεις παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης, στις καπνίστριες, μετά από αφαί-ρεση αλλοιώσεων, οι υποτροπές είναι πολύ συχνότερες σε σχέση με τις υποτροπές των μη καπνιστριών.

Άλλοι επιδημιολογικοί παράγοντες –με ηπιότερη συσχέτιση– θεωρούνται: συνυπάρχουσες φλεγμονές (όπως από έρπητα και χλαμύδια –προφανώς επειδή απασχολούν παράλληλα το ανοσοποιητικό σύστημα), μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών δισκίων, πολυτοκία και διαιτητικοί παράγοντες (έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων).

Για τους λόγους αυτούς συνιστώνται:

  • η αποφυγή του στρες και η εξασφάλιση καλού ύπνου,
  • η διακοπή του καπνίσματος,
  • η καταπολέμηση άλλων φλεγμονών,
  • η υγιεινή διατροφή (άφθονα φρούτα, πράσινα λαχανικά, πράσινο τσάι, φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C) και
  • η προληπτική ιατρική παρακολούθηση.

Με τους φυσικούς αυτούς τρόπους μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να καταστείλει ευκολότερα τον ιό ή να εντοπίσουμε γρήγορα πιθανές προκαρκινικές αλλοιώσεις.

Υπάρχουν γυναίκες που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλες λόγω «προδιάθεσης»;

Το μεγάλο ερώτημα της αποσαφήνισης του μηχανισμού καρκινογένεσης παραμένει: γιατί από τις περιπτώσεις εκείνες με επιμένουσα λοίμωξη, σε μερικές μόνο θα καταφέρει ο HPV να δημιουργήσει καρκινογένεση; Φαίνεται, ότι μερικοί άνθρωποι είναι πιο «ευαίσθητοι» από κάποιους άλλους. Προφανώς, λόγω γενετικής προδιάθεσης δεν λειτουργούν τόσο καλά οι ογκοκατασταλτικοί μηχανισμοί τους. Σήμερα, γνωρίζουμε, πώς καταφέρνει ο HPV να καταστείλει τους μηχανισμούς ογκοκαταστολής, δεν μπορούμε όμως να εντοπίσουμε ποια άτομα είναι, από γενετικής άποψης, πιο ευάλωτα. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες στα ερευνητικά εργαστήρια να εντοπιστούν τουλάχιστον οι περιπτώσεις, στις οποίες ο HPV αρχίζει να παρεμβαίνει στο γενετικό μηχανισμό του κυττάρου. Υπάρχουν μοριακά τεστ (p16, mRNA, κ.ά.), που δείχνουν, ότι κάτι αρχίζει να εξελίσσεται προς την έρευνα της καρκινογένεσης. Τα τεστ αυτά δεν έχουν φθάσει ακόμη σε υψηλά επίπεδα αξιοπιστίας για να επιτραπεί η χρήση τους στην καθημερινή κλινική πράξη.