Τροφές για μακρά και υγιή ζωή

Αντιοξειδωτικά

Οι πλούσιες τροφές σε αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που μπορούν να βλάψουν τα υγιή κύτταρα. Τα πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα περιέχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών, οπότε συνιστάται η ένταξή τους στη καθημερινή διατροφή.

Μούρα

Μεγάλη πηγή αντιοξειδωτικών που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου και ορισμένων εγκεφαλικών παθήσεων. Μπορείτε να τα καταψύξετε για να τα απολαύστε όλο το χρόνο.

Ελαιόλαδο

Αυτό το νόστιμο “καλό” λίπος έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βελτιώσει και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Ψάρι

Ονομάζεται “τροφή του εγκεφάλου” επειδή τα λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στην ορθή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Τα ωμέγα-3 λιπαρά που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος και η πέστροφα, μπορούν να μειώσουν την χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

Φασόλια

Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα φασόλια, τα ρεβίθια και οι φακές, μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη και να μειώσουν τις πιθανότητες παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρος.

Λαχανικά

Τα λαχανικά είναι απαραίτητα. Περιέχουν φυτικές ίνες και πολλές βιταμίνες που μπορεί να προστατεύσουν από χρόνιες ασθένειες. Τα σκούρα, φυλλώδη πράσινα έχουν βιταμίνη Κ για γερά οστά. Οι γλυκοπατάτες και τα καρότα περιέχουν βιταμίνη Α, η οποία βοηθά στη διατήρηση της υγείας των ματιών και του δέρματος.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοι φυτικές πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε και μαγνήσιο, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες.

Γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D η οποία βοηθά το σώμα να απορροφά και να χρησιμοποιεί ασβέστιο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αποφυγή οστεοπόρωσης. Το γιαούρτι με ζωντανές καλλιέργειες επίσης βοηθά στην πέψη.

Προϊόντα ολικής άλεσης

Η προσθήκη αυτών των προϊόντων στη διατροφή μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2 και τις καρδιακές παθήσεις. Οι φυτικές ίνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη πεπτικών προβλημάτων όπως δυσκοιλιότητα. Το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι προτιμότερα για τη διατροφή, καθώς και το καφέ ή άγριο ρύζι αντί για το λευκό.

Πηγή: webmd.com