Τι ρόλο παίζει η άμυνά σας στην καρκινογένεση;
Αναφέρθηκε ότι η παραμονή μιας λοίμωξης από επικίνδυνους HPV για μεγάλο χρονικό διάστημα αυξάνει την πιθανότητα για καρκινογένεση.
Ποιοι παράγοντες συντελούν στην παραμονή μιας λοίμωξης από HPV και αργότερα στην καρκινογένεση;
Η πλημμελής λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και των μηχανισμών ογκοκαταστολής που διαθέτουμε.
Η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος από οποιαδήποτε αιτία είναι πολύ σημαντική παράμετρος. Γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς με AIDS ευρίσκονται σε ιδιαίτερο κίνδυνο λόγω της πλημμελούς λειτουργίας του ανοσοποιητικού τους. Επίσης, είναι γνωστό ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ασθενείς που παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για κάποιο λόγο (όπως άνθρωποι που έχουν υποστεί μεταμοσχεύσεις οργάνων και ασθενείς που κάνουν χρόνια χρήση κορτιζόνης, λόγω ρευματικών και άλλων νοσημάτων).
Οι μηχανισμοί ογκοκαταστολής λειτουργούν σε όλους τους ανθρώπους. Όμως όσο μεγαλώνουμε ελαττώνεται η αποτελεσματικότητα της ογκοκαταστολής (καταστροφής των καρκινικών κυττάρων που προκαλούνται από τυχαίες μεταλλάξεις). Επίσης υπάρχουν γενετικοί παράγοντες (κληρονομικοί) που καθορίζουν πόσο καλά λειτουργούν αυτοί οι μηχανισμοί στον καθέναν από εμάς. Ακόμη δεν έχει γίνει εφικτό να γνωρίζουμε λεπτομέρειες σχετικά με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Πρέπει όμως να λαμβάνονται υπ’ όψιν αυτές οι δύο παράμετροι, δηλαδή η ηλικία (όσο μεγαλύτερη τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος καρκινογένεσης) και το κληρονομικό ιστορικό καρκίνων.
Τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την άμυνά σας;
Προκειμένου να βελτιώσετε την άμυνά σας, συνιστώνται:
- η αποφυγή του στρες,
- η εξασφάλιση καλού ύπνου,
- η διακοπή του καπνίσματος,
- η καταπολέμηση άλλων φλεγμονών και
- η υγιεινή διατροφή (με πράσινα λαχανικά και άφθονα φρούτα – για τη λήψη βιταμινών Α, Β, C, Ε. Συνιστώνται επίσης τροφές πλούσιες σε ω3 λιπαρά και η κατανάλωση πράσινου τσαγιού).
Γιατί είναι καλό να μην καπνίζετε;
Το κάπνισμα –πέραν των άλλων επιβλαβών επιδράσεων στην υγεία μας– εξασθενεί και την άμυνά μας απέναντι στους HPV.
Για την ακρίβεια, μειώνει τη δράση ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού μας συστήματος (όπως των κυττάρων Langerhans), που είναι υπεύθυνα για την καταστολή του ιού, σε τοπικό επίπεδο, στους ιστούς του κατώτερου γεννητικού συστήματος.
Έχει αποδειχθεί επίσης ότι οι καρκινογόνες ουσίες του καπνού (όπως το βενζοπυρένιο, η κοτινίνη, οι φαινόλες κ.ά.) ανιχνεύονται στη βλέννα του τραχήλου της μήτρας της καπνίστριας (σε πολλαπλάσια συγκέντρωση από την αντίστοιχη στο αίμα) και μπορούν να δράσουν ως συνεργοί παράγοντες στην καρκινογένεση.
Φαίνεται ότι το κάπνισμα έχει ιδιαίτερα επιβαρυντική επίδραση όσον αφορά την καταστολή της δράσης των HPV από τον οργανισμό της γυναίκας αλλά και την αντιμετώπιση της καρκινογένεσης.
Όπως αποδεικνύεται από πολυάριθμες ιατρικές έρευνες (που έχουν δημοσιευθεί από το 1990 μέχρι σήμερα), οι καπνίστριες διατρέχουν πολλαπλάσιο κίνδυνο για υποτροπές των κονδυλωμάτων αλλά και των προκαρκινικών αλλοιώσεων.