12 λόγοι να αγαπήσεις τη Μεσογειακή διατροφή

 1.  Δε χρειάζεται να μετράς τις θερμίδες

  Αντί να κάνεις μαθηματικές πράξεις με τη βοήθεια του θερμιδομετρητή, απλώς βγάλε τα ‘κακά’ λιπαρά και αντικατάστησέ τα με πιο υγιεινά. Προτίμησε το ελαιόλαδο αντί για βούτυρο. Διάλεξε ψάρι ή πουλερικό αντί για κόκκινο κρέας. Απόλαυσε φρέσκα φρούτα και όχι γλυκά.
  Φάε γευστικά λαχανικά και φασόλια. Οι ξηροί καρποί κάνουν καλό αλλά μέχρι μια χούφτα τη μέρα. Μπορείς να φας ψωμί ολικής άλεσης και κρασί αλλά με μέτρο.

 2. Οι τροφές είναι φρέσκες

  Δεν περιλαμβάνει κατεψυγμένες τροφές και fast food. Το βασικό στοιχείο είναι οι εποχιακές τροφές μαγειρεμένες με απλούς τρόπους. Φτιάξε μια σαλάτα με αγγούρι και τομάτα και πρόσθεσε ελληνικά στοιχεία όπως η φέτα και η ελιά.

 3. Μπορείς να φας ψωμί

  Προτίμησε ψωμί ολικής άλεσης καθώς περιέχει περισσότερη πρωτείνη και μέταλλα και είναι γενικότερα πιο υγιεινό από το άσπρο ψωμί. Συνδύασέ το με ελαιόλαδο, χούμους ή ταχίνι.

 4. Δεν απαγορεύονται τα λιπαρά

  Αρκεί να επιλέξεις τα σωστά λιπαρά. Θα τα βρεις στους ξηρούς καρπούς, τις ελιές, το ελαιόλαδο. Αυτά τα λιπαρά, και όχι τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά των επεξεργασμένων τροφών, προσθέτουν γεύση αλλά κάνουν και καλό στην υγεία.

 5. Το μενού έχει ποικιλία

  Ξεφεύγει από τα όρια της Ιταλικής και Ελληνικής κουζίνας. Ψάξε για συνταγές Ισπανικές, Τουρκικές, από το Μαρόκο και άλλες χώρες. Διάλεξε φαγητά που τηρούν τους βασικούς κανόνες- λίγο κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά αλλά πολλά φρούτα, λαχανικά, τροφές ολικής άλεσης.

 6. Τα μπαχαρικά είναι νόστιμα

  Φύλλα δάφνης, κόλιανδρος, δεντρολίβανο, σκόρδο, πιπέρι και κανέλα προσθέτουν τόση νοστιμιά που δε θα χρειαστεί καν να προσθέσεις αλάτι. Κάποια από αυτά είναι και ωφέλιμα για την υγεία. Ο κόλιανδρος και το δεντρολίβανο για παράδειγμα, είναι πλούσια σε αντιοξειδοτικά και θρεπτικά στοιχεία.

 7. Οι συνταγές είναι εύκολες

  Οι μεζέδες, οι σαλάτες, τα λαδερά φαγητά, τα όσπρια είναι απλά και νόστιμα γεύματα με πολλά θρεπτικά στοιχεία.

 8. Μπορείς να πιεις κρασί

  Ένα ποτήρι μαζί με το φαγητό αποτελεί καθιερωμένη συνήθεια στις μεσογειακές χώρες. Κάποιες μελέτες υποστηρίζουν πως ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ημερησίως για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες κάνουν καλό στην καρδιά.

 9. Δε θα πεινάς

  Οι τροφές όπως τα όσπρια χωνεύονται με πιο αργούς ρυθμούς και επομένως σε κρατούν χορτάτη περισσότερη ώρα. Σνακ όπως ξηροί καρποί και τυρί με χαμηλά λιπαρά μπορείς να τα επιλέξεις όταν πεινάς. Η φέτα και το χαλούμι έχουν λιγότερα λιπαρά από το τσένταρ αλλά παραμένουν πλούσια και γευστικά.

 10. Μπορείς να χάσεις βάρος

  Θα περίμενες πως μια διατροφή με τυρί, ξηρούς καρπούς και λάδι δε θα βοηθούσε στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, τα βασικά αυτά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής σε χορταίνουν και άρα σε βοηθούν να παραμείνεις πιστός στη δίαιτα. Βέβαια η σωματική άσκηση είναι εξίσου σημαντική.

 11. Η καρδιά σου θα σε ευγνωμονεί

  Σχεδόν όλα τα στοιχεία της μεσογειακής διατροφής κάνουν καλό στην καρδιά. Το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί μειώνουν τη, ‘κακή’ χοληστερίνη. Φρούτα, λαχανικά και φασόλια βοηθούν την υγεία των αγγείων. Το ψάρι μειώνει τα τριγλυκερίδια.

 12. Το μυαλό σου θα είναι σε εγρήγορση

  Οι τροφές αυτές κάνουν καλό όχι μόνο στην καρδιά, αλλά και στο μυαλό. Αποφεύγεις τα κακά λιπαρά και επεξεργασμένα φαγητά που προκαλούν φλεγμονές στον οργανισμό και λαμβάνεις πολλά αντιοξειδοτικά.